Du trenger ikke denne

Du bør tenke deg godt om før du fyrer opp luftfukteren.

- Vi anbefaler ikke bruk av luftfuktere, sier rådgiver Rose Lyngra ved Astma- og Allergiforbundet (NAAF) til DinSide.  Foto: Produsenten
- Vi anbefaler ikke bruk av luftfuktere, sier rådgiver Rose Lyngra ved Astma- og Allergiforbundet (NAAF) til DinSide. Foto: Produsenten Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du som har levd litt, husker kanskje luftfukterens glanstid på 80-tallet. Men det selges fremdeles luftfuktere i norske elvarehus, og det er ikke måte på hva godt disse produktene kan gjøre ifølge produktreklamen:

"Riktig renset og fuktet inneluft hindrer uttørring av plater og møbler, samtidig som det motvirker sår hals og tørr hud."

"Den erstatter manglende luftfuktighet og letter symptomer på tørr luft som sår hals, ubehag ved pusting, tørr og kløende hud."

"I et tørt innemiljø irriteres slimhinner, huden blir tørr og det er lettere å pådra seg forkjølelse. Møbler, tepper og gardiner blir også for tørre, noe som gjør at de slites mer. En luftfukter kan løse disse problemene ved att de øker luftfuktigheten i rommet og renser luften for støv og andre partikler. Med en luftfukter som gir deg riktig luftfuktighet får du, dine møbler og dine planter det bedre."

12 råd for godt inneklima

Luftfuktere kan gjøre vondt verre, ifølge eksperter.
Luftfuktere kan gjøre vondt verre, ifølge eksperter. Vis mer


Men ikke alle er enige

- Vi anbefaler ikke bruk av luftfuktere, sier rådgiver Rose Lyngra ved Astma- og Allergiforbundet (NAAF) til DinSide. Det er sånn at det som regel er nok fuktighet i norske hjem. Dersom luften kjennes tørr ut, kan det heller være på grunn av større mengder støvpartikler i lufta. Vi anbefaler heller luftrenser. Men man bør sjekke luftfuktigheten i rommet med et digitalt hygrometer (luftfuktmåler, red. anm.) først, sier Lyngra videre.

- Dersom man ikke må ha luftfukter av medisinske årsaker, er det vel gode grunner til å ikke ha det. Og dersom man av ulike årsaker må ha det, må man være spesielt påpasselig så man ikke får muggsopp osv., sier Stein Norstein i Anticimex til DinSide.

- Luftfuktere selger meget bra i vintermånedene, når nordmenn fyrer mye med ved eller elektrisitet, og inneluften er tørr. I sommermånedene selges det så godt som ingenting, sier pressekontakt Simen Sundt i Elkjøp til DinSide.

- Markedet har likevel endret seg noe de siste årene fordi norske husholdninger i større grad har investert i varmepumpe som ivaretar inneklimaet på en bedre måte enn tradisjonell ved og elektrisk fyring, fortsetter Sundt.

Dette tilfører vi av fuktighet (En familie tilfører ca 5 til 10 liter vann til lufta hver dag, dersom mer enn 10 liter vann tilføres daglig kan fuktproblemer oppstå.)
GjøremålFuktmengde tilsvarende ant. liter vann
Vi puster ut en del fukt, mengden avhenger av hvor mye vi er inneMellom 0,5 og 1 liter i døgnet
MatlagingMellom 0,2 og 1 liter i døgnet
Tillegg ved koking på gasskomfyrMellom 0,5 og 1 liter i døgnet
Vanning av planterLike mye som vi bruker til vanningen
Klesvask som tørker i stuaEn stor vask avgir 2-3 liter vann
Dusjing med åpen dør til badet1-3 liter vann
Badedør åpnes etter dusjing0,5 til 1 liter vann
Gulvvask1-2 liter vann
Fyring med pipeløs gassbrenner3 liter vann per kW per døgn
Kilde: Luftfukt i boliger, utgitt av NAAF og Anticimex


Farene

Høy luftfuktighet vil kunne danne grobunn for vekst av mikrobiologiske organismer som sopp, midd og bakterier. Dette kan gi helseplager fra slimhinner i nese, hals og lunger. Fukt og muggsoppskader kan gi økt forekomst av astma, flere og verre luftveisinfeksjoner og generelle plager som hodepine, unormalt tretthet og nedsatt arbeidsevne. Det er derfor viktig å holde luftfuktigheten i boligen på et lavt nivå.

Ideell luftfuktighet varierer med sesong: Om vinteren skal relativ luftfukt være mellom 20 og 40 prosent i de varme oppholdsrommene. I kjøligere rom (15 til 18 grader) kan luftfukten være opp til 50 prosent. Om sommeren kan luftfukten ligge høyere, men bør ikke over 60 prosent.

- Nå som det har vært så kaldt ute som i vinter, kan det bli tørrere luft inne. Men da anbefaler vi heller at man tørker litt klær inne eller at man åpner døren til badet litt etter at man har dusjet, sier Rose Lyngra i NAAF.

Luftfuktigheten bør heller ikke være lavere enn 15 prosent. Ifølge NAAF og Anticimex, tilfører en familie mellom 5 og 10 liter vann til innelufta hver dag, kun ved dagligdagse gjøremål. Dusjing, vanning og matlaging er noen av måtene dette gjøres på.

Ikke uproblematisk

Som Lyngra anbefaler, bør du måle fuktigheten i lufta før du setter i verk tiltak - men luftfukter er et unødvendig tiltak ifølge henne.

- Det å tilføre tilføre fuktighet skal brukes med kløkt, i verste fall kan det gjøre vondt verre, spesielt sånn som vinteren har vært i år med mye kalde flater, sier Roy M. Nilsen i Anticimex.

For høy luftfuktighet er ikke direkte skadelig for mennesker, men de kan gi grobunn for muggsopp - som igjen kan gi helseplager.

- Er luftfuktere bra for innemiljøet?

- Det kommer an på hvilken fuktighet det er i innemiljøet. Noen bruker luftfuktere av medisinske årsaker, og da går jeg ut fra at bra for dem. Men dersom det ikke er medisinske grunner for å ha luftfukter, bør man se på hvilken luftfuktighet man har fra før i boligen, sier Stein Norstein i Anticimex.

Ifølge Norstein skal du ikke ha høyere enn maks 40 prosent fuktighet i stua på vinterstid. Mellom 25-40 prosent greit om vinteren.

Her får du muggproblemer (Tabellen viser hvor kald en yttervegg på soverommet (eller i stua) skal være for at mugg skal kunne vokse ved forskjellig luftfukt. For eksempel, dersom luftfukten i stua er 50 prosent relativ luftfuktighet (RH) ved 22 grader kan det vokse mugg på soverommet dersom veggen er kaldere enn 15,2 grader.)
Luftfukt ved 22 grader (prosent relativ luftfuktighet (RH))Mugg kan vokse på kaldere flater enn: (grader celsius)
30 %7,1
40 %11,5
50 %15,2
60 %18,2
70 %20,8
Kilde: Luftfukt i boliger, utgitt av NAAF og Anticimex


- Dersom du har over 35-40 prosent fuktighet innendørs vinterstid, kan du begynne å få problemer. 35 prosent er ikke mye, men hvis du har 35 til 40 prosent luftfuktighet i en varm stue og hvis denne lufta kommer inn i et kaldt soverom - så kjøles lufta ned, og fuktigheten stiger fort til 60-80 prosent. Da er det fare for muggvekst på veggen, sier Norstein.

Ifølge Norstein har de fleste nordmenn problemer med for fuktig luft, og ikke med at luften er for tørr. Dette kommer gjerne av dårlig ventilasjon, klestørking i stua og dusjing med badedøra åpen.

- Man må måle fuktigheten og deretter vurdere hva man skal gjøre. Du bør se på hva du gjør, det er stort sett det som skal til. Men dersom du retter på dette, og det fremdeles er et problem, bør du selvsagt finne ut hvor fukten kommer fra, sier Norstein.

Fuktmåling

Du måler luftfuktighet ved hjelp av en luftfuktmåler, eller et hygrometer. Hygrometer fås i mange prisklasser, fra drøye 100-lappen til flere tusen kroner.

- Kvaliteten på hygrometer er varierende og jeg ville ha valgt en digital utgave, kommenterer Lyngra.

Du kan lese mer om Luftfukt i boliger i dette faktabladet utarbeidet av NAAF i samarbeide med Anticimex.

Ifølge en veileder for legionallasmitte utgitt av Folkehelseinstituttet (Fhi), har små, bærbare uftfuktere med eget vannreservoar, vært kilde til utbrudd av legionellose. Når det gjelder slike luftfuktere anbefaler dermed Fhi at de brukes "med varsomhet" og at de alltid tømmes for vann etter bruk.

Du er ikke snurrepiperier

Gamle kunstgjenstander, antikviteter og sigarer trenger høy luftfuktighet for å bevares, men dette er ikke sant for mennesker.

Ifølge en artikkel på Helsenett, trives mennesker best med en luftfuktighet på mellom 20 og 50 prosent, mens treverk (som gulv, møbler og instrumenter) har det best mellom 30 og 60 prosent.

Denne artikkelen er tidligere publisert på DinSide

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer