Rengjøre badekar

Du trenger kun å skylle

Grei nyhet til deg som aldri vasker badekaret.

VASKE BADEKAR: Er badekaret synlig skittent, er det noen få, enkle triks som fikser biffen. Men ellers i hverdagen, er det bare én ting du trenger å gjøre. Video: Linn Merete Rognø. Klipp: Tobias Fjeldvang. Vis mer
Publisert

Et varmt bad kan være ren terapi, særlig etter en kald vinterdag. Mange foreldre har også som kveldsrutine å vaske småbarna i badekaret før leggetid.

Men gamle såperester, olje og fett gjør badekaret tilgriset over tid, og det er ikke alltid så lett å se smusset som har lagt seg langs kantene og rundt sluket i badekaret.

Kan det da være skadelig for oss dersom vi sjelden vasker badekaret vi bruker ofte?

Liten risiko

- Fettstoffer, smuss og hudrester kan danne belegg og gjøre karet uestetisk å bade i, men det har vanligvis liten helsemessig betydning for de badende, sier Line Ø. Angeloff, seniorrådgiver ved seksjon for smitte fra mat, vann og dyr hos Folkehelseinstituttet.

Oppholdstiden når vi tar oss et bad er som regel for kort til at bakterier formerer seg i særlig grad. Og i familien pleier vi å dele de samme bakteriene, påpeker hun.

- Normalt er det liten risiko for å bli smittet av de fleste type mikrober som finnes i badekar. Det gjelder både for voksne og små barn, forteller Angeloff.

Bader du derimot her, risikerer du å bli skikkelig syk.

Samtidig understreker Angeloff:

- Så lenge du ikke har åpent sår og den som har brukt badekaret før deg ikke har åpne sår, tåler vi som regel mye. Men det er viktig at badekaret tømmes etter hver bruk.

Alt som skal til

Det skal nødvendigvis ikke veldig sterke kjemikalier til for å få et rent og pent badekar, forteller Tom Josefsen, leder service hos Viking Bad.

- Du trenger som regel ikke å bruke annet enn varmt vann og skylle over badekaret med dette, sier Josefsen.

Når såperestene skylles bort, vil ikke dette sette seg så lett på overflaten, dermed er varmt vann det enkleste og beste hjelpemiddelet.

Men når fett og smuss først har satt seg i karet, bør du gi det en god skrubb, tipser Josefsen.

- Det finnes flere egnede vaskemidler på markedet med en lett slipehinne som du kan polere badekaret med for å få bort smusset fra overflaten, sier han.

Josefsen anbefaler også å bruke klor til å rengjøre badekaret med innimellom.

- Du trenger ikke å «klore ned» et vanlig badekar, det holder å vaske over badekaret med klut og Klorin og deretter skylle av, sier Josefsen.

En gang i uken er nok

Men hvor ofte bør vi rengjøre badekaret?

- En gang i uken bør være tilstrekkelig. Badekar tømmes som regel etter bruk, og de fleste vannlevende bakterier trives ikke i tørt miljø, sier Angeloff.

For å gjøre det litt lettere å holde badekaret rent, anbefaler Angeloff å tørke kjapt over badekarveggene rett etter bruk for å fjerne fett og smuss.

- Og rett før du skal bruke badekaret igjen, kan du spyle over karet med dusjen for å fjerne støv, tipser hun.

Har du badekar med luftdyser/massasjebad, er det en helt annen sak, understreker Angeloff.

- Disse er å regne som boblebad og må rengjøres og desinfiseres jevnlig for å unngå biofilm og slimdannelse i luftvann-rørene som skaper bobler. Her må man følge leverandørens anbefalinger, sier hun.

Kjapp rengjøring av badekar

Ekspertene tipser:

  • For å holde badekaret rent i hverdagen, trenger du kun å spyle over det med varmt vann.
  • Har smuss og fett satt seg, kan du bruke en svamp, skrubbe lett over med et egnet vaskemiddel, gjerne med lett slipeeffekt.
  • På kalkflekker bør du bruke et surt/basisk rengjøringsmiddel, som for eksempel klorin.
  • For en ren oppfriskning av badekaret, holder det å skylle over badekaret med varmt vann, spraye med rengjøringsspray beregnet for bad, tørke over med mikrofiberklut og avslutte med skylling.

Mildere rengjøringsmiddel

Av og til må vi ty til sterkere kjemikalier når vi vasker huset. Men veldig hyppig bruk av spray-rengjøringsmiddel i hjemmet, er noe Jan Vilhelm Bakke, overlege i Arbeidstilsynet, og Steinar K. Nilsen, seniorforsker hos SINTEF Byggforsk, advarer mot.

En studie fra Statens Arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) viser nemlig at bruk av rengjøringsspray kan forårsake alvorlig irritasjon i luftveiene.

Så ønsker du å bruke litt mildere rengjøringsmiddel for å vaske badekar eller dusj med, kan eddik-trikset være noe for deg!

Vi testet metoden, og resultatet var overveldende.

I denne videoen viser vi deg hvordan det fungerer!

Sitron er et annet, naturlig rengjøringsmiddel som kan funke bra.

Her ser du resultatet fra vår test!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer