Duell: Billig eller dyr Blu-ray?

Den sonefrie billigspilleren imponerer, men har to store mangler du bør være klar over.

Samsung øverst, Tecsonic nederst
Samsung øverst, Tecsonic nederst Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I dag sammenligner vi Samsungs nye toppmodell BD-P2500 med den ukjente prisvinneren Tecsonic, en sonefri Blu-ray spiller som fås kjøpt i Coop-butikkene fram til jul 2008.

Spørsmålet vårt var like enkelt som alltid: Hvilken ville vi kjøpt?

Minifakta

BD-P2500 er etterfølgeren til den populære BD-P1500 som vi testet nylig og ser ut som en klar vinner på papiret. Med nettverksinngang og 1 GB internminne er den for eksempel klar for de interaktive mulighetene som kommer på framtidige Blu-ray utgivelser (profil 2.0-oppdatering slippes nå i oktober og gir bla. BD-live mulighet.). Spilleren støtter også de nye HD-lydformatene Dolby True HD, Dolby Digital Plus samt DTS HD. Hvis du ikke har HDMI-inngang på forsterkeren din bør du også merke deg at BD-P2500, i motsetning til BD-P1500, også har analoge 7.1 utganger. Prisen har imidlertid økt, regn med rundt 4.500 kroner om du bestiller den akkurat nå.

Spilleren fra Tecsonic er for oss et helt ubeskrevet blad, men er likevel høyaktuell på grunn av den lave prisen på 1.990 kroner. Dette er også den eneste spilleren vi vet om foreløpig som gir deg mulighet til skifte Blu-ray sone via fjernkontrollen. Tecsonic-spilleren mangler imidlertid nettverksinngang og er en såkalt profil 1.1 spiller. Det betyr at du ikke vil dra nytte av eventuelle interaktive tjenester som Blu-ray filmene framover vil tilby.

Design & førsteinntrykk

Begge spillerne ser fine ut når du ser dem rett forfra, Samsungen glitrer med sin vanlige pianolakkstil, mens Tecsonicen lyser opp TV-stua med sine blå LCD lys. Side om side er det imidlertid ingen tvil om at Tecsonicen ser litt billigere ut, noe skjermmenyene og fjernkontrollen er et godt eksempel på. Tecsonic-navnet er f.eks klistret på plass på en slik måte at luftboblene fortstt synes, og som du ser i bildespesialen er det noen merkelige oversettelser et par steder. Til denne prisen kan vi imidlertid leve med det.

Som vanlig er det imidlertid bildekvaliteten vi har fokusert på, og der var vi svært spent på hvordan Tecsonicen ville klare seg.

Godt bilde både på DVD & Blu-ray

Og her er det bare å slå fast at vi bli svært overrasket over Tecsonicen. Vi satte på det samme klippet på begge spillerne for direkte sammenligning på samme TV, og selv i vår uhøytidelige blindtest klarte ikke fire av våre journalister å konstatere noen spesiell forskjell mellom de to spillerne.

I praksis var det først når vi satte oss helt inntil TVen at vi klarer å påvise noen forskjeller: Samsungen glir hakket jevnere ved store panoreringer og holder i tillegg ørlite bedre på detaljene enn det Tecsonicen gjør. Et lite plusspoeng til Samsung her altså, men vi hadde trodd at forskjellene skulle vært større og det er ingen tvil om at Tecsonicen overrasket oss positivt når det gjaldt bildekvalitet.

NB: Takler ikke AVCHD

Har du et nytt digitalt HD-videokamera (for eksempel fra Sony, Panasonic og Canon) kan du lagre opptakene dine på vanlige DVD-plater og spille dem av i AVCHD-format på Blu-ray spillere. Dette har fungert perfekt på alle de Blu-ray spillerne vi har testet så langt, med et eneste unntak: Denne Tecsonic-spilleren klarer det altså ikke. Den godtar rett og slett ikke formatet, og har du et slikt kamera bør du altså ikke kjøpe denne spillleren.

Hva med støy?

Ingen av spillerne er lydløse, og spesielt ved oppstart avgir de begge litt brumming. Tecsonicen er likevel hakket mer høylytt enn Samsungen, og spesielt kommer det mer støy fra drevet når den saumfarer plata og gjør seg klar. Vel plassert i sofaen er dette likevel fint lite å irritere seg over, og vi har derfor ikke trukket for dette.

Konklusjon

Det grunnleggende spørsmålet var hvilken av de to duellantene vi ville kjøpt, og svaret er ganske enkelt ingen av dem.

Her er forklaringen: Tecsonic-spilleren klarer seg overraskende greit når det gjelder bildekvalitet, men for oss er det et stort minus at den ikke takler AVCHD-formatet. Den mangler også nettverksinngang og vil dermed heller ikke vil takle den interaktive moroa som det påstås skal bli så populært på Blu-ray utgivelsene framover.

I så måte burde Samsung BD-P2500 blitt den soleklare vinneren her; den føles mer eksklusiv ut og er ikke minst mer framtidssikret på grunn av sin nettverksinngang og profil 2.0 støtte. Av disse to duellantene er det altså den vi ville ha valgt.

Problemet til BD-P2500 er at den blir alt for dyr sammenlignet med sin egen lillebror BD-P1500 som nå kan fås helt nede i 2.300 kroner om du shopper litt rundt. Også Tecsonic sliter prismessig mot BD-P1500, det er rett og slett bedre å legge til 400 kroner ekstra…

Begge disse Samsungene vil nemlig gi deg full profil 2.0 via en softwareoppdatering nå i oktober (på lillebror BD-P1500 må du riktignok sette inn en minnepinne på baksiden, men slike minnepinner koster jo nå bare lommerusk), og da forsvarer BD-P2500 etter vår oppfatning kun prisen om du tilhører gruppen som trenger de analoge lydutgangene.

Det gjør ikke vi, og hvis du allerede har en HDMI-klar receiver er altså vår anbefaling klar: Du kan like godt gå for lillebror BD-P1500.

Store bilder av spillerne her:


Duell: Billig eller dyr Blu-ray?


Oppstartstider:

 Runaway
vacation
Blu-ray
Spiderman 3
Blu-ray
There Will be blood
Blu-ray
 Unforgiven
DVD
Samsung
BD-P2500
43 sek1 min 10 sek35 sek
+1,05*
35 sek
Tecsonic53 sek1 min 15 sek35 sek
+ 1,08*
35 sek
Samsung
BD-P1500
44 sek1 min 20 sek42 sek
+1,08
35 sek
Panasonic
BD30
46 sek1 min 20 sek40 sek
+ 1,14 *
35 sek
Panasonic
BD50
46 sek1 min 20 sek40 sek
+ 1,14 *
35 sek
Sony
S350
43 sek1 min 10 sek25 sek
+ 1,08
28 sek
Sony
S550
43 sek1 min 10 sek25 sek
+ 1,08
28 sek
*40 sek. fram til valg av språk, deretter 1,14 til det var mulig å trykke play.Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer