Duell: Billige batteridriller

Vi har testet to rimelige batteridriller fra Biltema og Clas Ohlson. Hvilken bør du velge?

Hvilken billigmodell er best?  Foto: Smartson
Hvilken billigmodell er best? Foto: Smartson Vis mer

Av: Marcus/Smartson

Billig er ikke nødvendigvis synonymt med dårlig kvalitet. Smartson har testet ti batteridriller på oppdrag fra DinSide, og i dag presenterer vi testens to rimeligste maskiner.

Og konklusjonen er egentlig klinkende klar: Billig er bra, og den billigste er best. Biltemas modell, med det lite beskrivende navnet Biltema 17-058, holder til terningkast fire - til tross for at den har lavere batterispenning.

Når det er sagt, jo billigere maskin, jo større og tyngre er den.

Hobbysnekkerens anbefalinger til billigverktøy

Batterier

Batterier kan inneholde mange ulike komponenter for å skape strøm. De vanligste er ulike former for nikkelblandinger, samt litiumbatterier.

I tillegg til at et batteri har en viss spenning (målt i volt) har batterier også ulik strømkapasitet (målt i amperetimer eller Ah). Jo flere amperetimer, jo lenger kan du jobbe før batteriet er ladet ut.

Litium-ion-batterier bygger på en plassbesparende og miljøvennlig teknikk som blant annet finnes i mobiltelefoner og annen bærbar elektronikk med krav til lav vekt. Nikkelbatterier er tyngre enn litiumbatterier, og de bruker lenger tid for å lades opp. I Norge er det vanligst med nikkel-metallyhdrider, som ikke inneholder noen miljøfarlige stoffer, og som har lenger driftstid enn de eldre nikkel-kadmiumbatteriene. Oppladningstiden er cirka 30 minutter for et litiumbatteri, og mellom en og fem timer for nikkelbatterier.


Slik er testen gjennomført

Maskinene har blitt vurdert gjennom å bore og skru i skruer i mdf-plater, samt massiv furu, og fått karakter etter følgende kriterier:

  • Design/ergonomi
  • kvalitet/holdbarhet
  • kapasitet/lydnivå
  • funksjoner og teknikk
  • valuta for pengene
Vi har trillet terninger. Klarer noen av billigmodellene terningkast seks?

Best batteri

Stor og tung maskin med vanlig chuck og ladetiden er 1-2 timer.

Cotech 30-8764 Foto: Smartson
Cotech 30-8764 Foto: Smartson Vis mer


Modellen har et tiltalende utseende, og er lett å betjene. Kvalitetsfølelsen er noe bedre enn det som er vanlig for billigere modeller, men lydnivået er høyt. Håndtaket er godt å holde i, noe som er en fordel, med tanke på det store formatet. Vi hadde kanskje ventet oss litt mer av denne modellen, med tanke på pris, og 18 volt gjør ingen betydelig forskjell om vi sammenligner med 14,4-voltsbatteriet under, selv om batteriet på Clas Ohlson's modell varer litt lenger enn andre.

Batteri: 18v NiMh, 1.800 mAh
Vekt 1.820 gram
Lav/høyveksel: Ja
Oppbevaring: Hard boks
Forhandler: Clas Ohlson


Budsjettkuppet

Tung lavprismaskin med vanlig chuck.

Biltema 17-058 Foto: Smartson
Biltema 17-058 Foto: Smartson Vis mer


Batteridrill med god kvalitetsfølelse og høy/lav utveksling som gjør det lett å bore i ulike materialer. Minus for treg veksling mellom høy og lav hastighet, og at batteriet er vanskelig å få på plass. Laderen virker veldig gammelmodig. Motoren bråker ganske mye, men gjør jobben bra, spesielt ved boring i tre. Trinnet for utskruing av skruer savner stoppfunksjon i høyeste hastighet. Et lite bonuspoeng for fast håndleddsrem. Funksjonell budsjettmodell, den trege reguleringen blir forhåpentligvis bedre med tiden.

Batteri: 14,4v NiMh, 1.300 mAh
Vekt: 1.630 gram
Lav/høyveksel: Ja
Oppbevaring: Hard boks
Føres av: BiltemaVi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer