Test av Ikea Trådfri og Philips Hue

Duell: Ikea Trådfri mot Philips Hue

Vi tester to av markedets mest populære smartlyspærer.

SMART BELYSNING: Philips Hue og Ikea Trådfri er to av de mest populære smartlyspærene på markedet. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
SMART BELYSNING: Philips Hue og Ikea Trådfri er to av de mest populære smartlyspærene på markedet. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Som vi skrev om januar, har det skjedd mye med lyspærer de seneste årene. Nå får du kjøpt LED-pærer som kan lyse i alle regnbuens farger, pærer med integrert høyttaler og som kan styres via apper. Du får til og med kjøpt en lyspære med integrert batteri. Nyttig hvis strømmen går og du er tom for stearinlys.

Hva smartbelysning gjelder er Philips Hue og Ikea Trådfri blant de mest fremtredende på det norske markedet. Philips' Hue-serie har vært kongen på haugen i mange år nå, men de seneste årene har Ikea kommet mer og mer.

Vi snakker her om pærer som kan skrus av og på, programmeres, dimmes, skifte tone og farge på lyset, vekke deg om morgenen og mye mer - alt programmert og styrt fra mobilen din - eller med den medfølgende fjernkontrollen.

Interessen for slike lyspærer har aldri vært større, og da er det vel på sin plass at vi kjører en lysduell mellom de to konkurrentene.

Slik har vi testet

Scenariet har vært på et soverom med to lamper der lyspærene fra hver produsent er koblet sammen til hvert sitt system. Vi testet først Philips Hue i en uke, før vi testet Ikea Trådfri uken etter.

Under testingen har vi undersøkt hvor godt automatiseringen fungerer - for eksempel automatisk vekking - hvor godt lyspærene lyser, hvordan oppsettet er, hvor bra appen er og hvordan de respektive fjernkontrollene fungerer.

I duellen har vi et startsett fra Philips Hue bestående av tre lyspærer, en gateway og en fjernkontroll og Ikea Trådfri med to lyspærer, en gateway og fjernkontroll. Hue-settet selges kun i pakker på tre, men vi har kun brukt to av dem i testoppsettet.

I tabellen under har vi derfor listet opp pris for tre Trådfri-pærer.

Som du kan se, er prisene for Hue-pærer og -utstyr høyere enn Trådfri-enhetene, men prisforskjellen er ikke så stor hvis du kjøper startpakken til Hue. Dog blir det dyrere når du skal kjøpe ekstra Hue-pærer i tillegg: 450 kroner per stykk, og da kan det fort lønne seg å gå for flere startpakker i stedet - eller kjøpe ekstra Trådfri-pærer, da disse kan brukes i et Hue-oppsett.

Lyspære Philips Hue Ikea Trådfri
Lumen806600
Effekt10 watt8,6 watt
Levetid timer25.00025.000
Levetid tennsykluserikke oppgitt25.000
Per stykk Philips Hue Ikea Trådfri
Lyspære450 kr199 kr
Gateway469 kr350 kr
Fjernkontroll193 kr150 kr
Pakkepris1390 kr1087 kr
Hue, til venstre, og Trådfri, til høyre, har litt ulikt design.
Hue, til venstre, og Trådfri, til høyre, har litt ulikt design. Vis mer

Slik kommer du i gang

Hvis du skal koble Trådfri-pærer mot Ikeas gateway, er du nødt til å ha en av fjernkontrollene (fjernkontroll, trådløs dimmer eller bevegelsessensor) det svenske møbelselskapet selger.

Hue-fjernkontrollen til venstre og Trådfri til høyre.
Hue-fjernkontrollen til venstre og Trådfri til høyre. Vis mer

I vårt tilfelle brukte vi fjernkontrollen - en løsning som vi syns er litt knotete. Det man må gjøre er å åpne bakdekselet på kontrollen, trykke og holde inne en knapp ved batteriet til paringen starter mens du holder den i nærheten av lyspæren.

Philips' løsning er litt bedre, mener vi, og det meste gjøres via appen og ved å trykke på gatewayen. Vi anbefaler å opprette en Hue-konto slik at du også kan styre belysningen når du ikke er hjemme.

Litt om appene

Når du sammenlikner Hue med Trådfri-appen er det klart og tydelig at Philips har noen flere år bak seg. Mulighetene er det nok av, og hvis det er noe du ikke finner i appen, kan du laste ned Hue-løsninger fra en tredjepart.

Hue-appen er inndelt i fire hovekategorier:

 • Home: Her har du oversikt over alle lyspærene og rommene dine.
 • Routines: Her stiller du inn lysscener- og rutiner. For eksempel at lyset slår seg på når solen går ned.
 • Explore: Utforsk flere muligheter med Hue. Last ned scener og rutiner fra som ikke er i appen og se hvilke tredjepartsløsninger som kan integreres med Hue.
 • Settings: Innstillingermenyen for Hue-systemet ditt.

Hvis du på hjemskjermen trykker på et rom, i vårt tilfelle soverom, kan du enkelt justere belysningene for pærene i rommet. Du kan velge mellom ulike scener fra Philips, som Savanna sunset, Relax eller Nightlight, eller stille inn fargen selv. Du kan velge mellom 16 millioner farger.

Her kan du også slå av og på lyspærer individuelt.

Valg av scener i Trådfri-appen.
Valg av scener i Trådfri-appen. Vis mer
Valg av scener i Hue-appen.
Valg av scener i Hue-appen. Vis mer

Rutiner-menyen er hvor du setter opp automatisering av lysene. For å ta noen eksempler kan du stille inn at:

 • Lysene slår seg på når du reiser hjemmefra/kommer hjem.
 • Lysene vekker deg om morgenen.
 • Lysene dempes sakte, men sikkert når det er klart for leggetid.

Trådfri-appen er på langt nær like innholdsrik, men inneholder basisting som å sette opp lysstemninger eller vekking med lys. På forsiden i appen får du enkel og rask tilgang til lyspærene, og kan enkelt skru dem av og på samt justere lysstyrken.

Fargeutvalget er også et område der Trådfri ikke når opp til Hue, med kun 20 muligheter fra kald- og varmhvit til farger som blå, lilla, grønn og rød.

I Trådfri-appen ligger det tre forhåndsprogrammerte stemninger, og du kan selvsagt sette opp dine egne.

Begge tjenestene støtter stemmeassistenter slik at du kan styre belysningen og aktivere scenen med stemmer, samt at de kan integreres med andre smarthjemløsning som for eksempel Apples HomeKit.

Tips: Ønsker du litt mer kontroll over lyspærene, kan du sjekke ut Hue Lights (for Hue) i App Store og Hue Essentials i Play Store (for Hue og Trådfri).

Hue- og Trådfri-lyspæren satt til avslapping. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Hue- og Trådfri-lyspæren satt til avslapping. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Begge lyspærene satt til fokus. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Begge lyspærene satt til fokus. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
De smarte lyspærene gir litt farge til tilværelsen. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
De smarte lyspærene gir litt farge til tilværelsen. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Ikea Trådfri

Det er gøy å se at Ikea satser så hardt på smarthusløsninger som de gjør. Resultatet så langt er faktisk gode produkter til en fornuftig pris, og det svenske møbelhuset bidrar til økt konkurranse i et spennende marked.

Fjenkontroll: Ikeas fjernkontroll er sirkelformet og har totalt fem knapper:

 • På/av.
 • To for å bytte mellom fargetemperatur.
 • Egne knapper for å justere lysstyrken opp og ned.

Fjernkontrollen kan limes eller skrus på veggen med det medfølgende festet. Selve fjernkontrollen er magnetisk slik at du også ta den fra festet og ha den med deg for eksempel når du sitter på sofaen.

Pris: 1087 kroner for tre lyspærer, fjernkontroll og gateway.

Testresultat

Ikea Trådfri

Rimelig, god belysning, enkelt å automatisere, ypperlig valg hvis du ikke trenger millioner av farger.

Appen er noen hakk under Hue, begrenset fargeutvalg.

Konklusjon: Ikeas smartpære som også kan vise farger, er en rimelig løsning som også er enkel i bruk etter du har satt det opp for første gang.

Oppsettet kan være litt tidkrevende.

Trådfri-appen er på langt nær like avansert som Philips Hue, men appen inneholder essensielle funksjoner som vekking og oppsett av stemninger.

Fjernkontrollen, med den sirkelformede utformingen, ligger godt i hånden, og vi liker spesielt at vi enkelt kan skifte mellom fargetemperaturer.

Er du ikke så opptatt av fargelys, får du mye for pengene hvis du går for Ikea Trådfri.

Terningkast: 4

Philips Hue

Vår erfaring er at det så langt er få som kan hamle opp med Philips Hue hva utvalg og muligheter gjelder.

Appen er omfattende, og er det noe du savner, finner du sikkert en tredjepartsløsning i app-butikken på telefonen din. Du kan til og med synkronisere Hue med den norskutviklede nettleseren Vivaldi.

Philips Hue er best i test.
Philips Hue er best i test. Vis mer

Fjernkontroll: Philips Hue-dimmebryter er rektangulær og ser mer ut som en vanlig fjernkontroll. Den har fire knapper:

 • På og av.
 • Lysstyrke opp og ned.

De ulike knappene kan også programmeres til å aktivere ulike stemninger/scener som du har satt opp via appen.

Testresultat

Philips Hue

Omfattende app og god støtte for tredjepartsløsninger, støtter Trådfri-pærer, støtte for alle regnbuenes farger.

Dyrt for ekstra lyspærer.

Den kan for øvrig festes magnetisk til veggen som Ikea Trådfris fjernkontroll.

Pris: 1190 kroner for startsett med tre lyspærer, fjernkontroll og gateway.

Konklusjon: Philips Hue er uten tvil vårt førstevalg hvis pris ikke er en hindring. Startsettet er ikke stort dyrere enn hva tilsvarende løsning fra Ikea Trådfri, men det er når du skal begynne å bygge ut med ekstra lyspærer at prisen øker betraktelig.

PS. Du kan bruke Trådfri-pærer i Hue-systemet ditt.

Vi syns at Hue-fjernkontrollen fungerer godt, og det er nyttig at man kan konfigurere den slik at programmerte scener kan aktiveres med ett trykk.

Er du ute etter en smartpære-løsning som har alt, er det Philips Hue som gjelder, men for mange vil Ikea Trådfri gjøre jobben.

Terningkast: 5

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer