Dugnadsbot er ikke lov

Det er vår og dugnadstid - men må du virkelig være med?

Publisert
Sist oppdatert
Det å gi bøter for å ikke delta på dugnad er helt feil tankegang.Anders Leisner, advokat, Huseiernes landsforbund- Sameiet, borettslaget eller boligaksjeselskapet kan ikke pålegge noen å være med på dugnad, sier Anders Leisner, advokat i Huseiernes Landsforbund til DinSide.

Du kan heller ikke bøtelegges dersom du ikke vil eller har anledning til å delta.

Nå er det vår: Gi boligen en sjekk utendørs

Må betale likevel

Når det er sagt: Dersom du eier bolig i en av eierformene som er nevnt over, har du plikt til å være med å betale for at forefallende arbeid og vedlikehold utføres.

Anders Leisner er advokat i Huseiernes Landsforbund. Foto: Nina Granlund Sæther
Anders Leisner er advokat i Huseiernes Landsforbund. Foto: Nina Granlund Sæther Vis mer


- I stedet for å sette arbeidet bort, kan det besluttes at de som ønsker å være med å utføre arbeidet kan slippe å betale sin del av kostnadene.

Prissetting

Hvor mye dette koster kan imidlertid variere, og det finnes ulike måter å fordele disse kostnadene på.

- Man bør fastsette en fornuftig, realistisk pris på hva det ville koste å gjøre slikt arbeid, sier Leisner. - Utifra dette kan man si hvor mye de enkelte må betale som felleskostnad - der de som er med på dugnad slipper å betale.

Leisner presiserer at det er to viktige poeng når man fastsetter en pris på dugnadsjobben: Det må være arbeid som ikke krever spesialkompetanse, som vanlige personer kan gjøre, og prissettingen må være realistisk.

Lett hagearbeid er typisk dugnadsarbeide. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Lett hagearbeid er typisk dugnadsarbeide. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer


Typisk dugnadsarbeid er for eksempel, raking, spyling, luking, vasking, tømming av loft, rydding av fellesarealer, et cetera. Det er på bakgrunn av slike oppgaver man fastsetter en pris, som så skal deles på de ulike boenhetene.

Komplisert arbeid og vedlikehold som krever spesialutstyr eller profesjonelle, skal holdes utenom. Det vil si at man ikke slipper unna å betale for at slikt vedlikehold eller arbeid blir gjort, selv om man har vært med på dugnad.

Les også: Ta vårrengjøringen - utendørs

Fordelingsnøkkel

Hvordan skal så prisen på det arbeidet som ikke blir utført fordeles på de ulike boenhetene?

Dugnadskostnader bør, i likhet med andre felleskostnader, fordeles etter en bestemt nøkkel. Denne fordelingsnøkkelen ligger gjerne til grunn når andre utgifter, som husleie eller oppvarmingsutgifter skal regnes ut - og varierer gjerne i størrelsesorden proporsjonalt med størrelsen på boligen.


Denne artikkelen ble første gang publisert i april 2008.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer