Dusjer du deg til fant?

Sjekk hvor mye du kan spare her.

Pengene renner ut ... Foto: Per Ervland
Pengene renner ut ... Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Strømprisene den siste tiden har nådd nye høyder. I teorien kan man si at enkelte steder i landet har det kostet 60 kroner å ta en dusj, i perioder der strømprisene har bikket 11 kroner per kWh. Lurer du på hvorfor vi sier i teorien? Les mer lengst ned i artikkelen.

Men tilbake til dusjen (for la oss endelig ikke håpe du tok et bad med dagens stive strømpriser). Uansett om strømprisene er høye eller lave koster det å la varmtvannet renne lenger enn du må. Hvor mye det koster, og hvor mye du kan spare per år på å korte ned tiden i dusjen kan du beregne med vår varmtvannskalkulator.

Varmtvannskalkulatoren bruker følgende strømpris: Dagens systempris hentes løpende fra Nordpools hjemmeside + margin 2 øre/kwh + forbruksavgift på strøm 10,05 øre/kwh + gjennomsnittlig variabel nettleie 2006 16,6 øre per kwh + 25 prosent mva.

Er du et pengesluk?

En familie på fire personer som alle tar en morgensdusj på 10 minutter hver - syv dager i uken, bruker med dagens strømpriser 3.892 kroner i året på varmtvann. Men det er enkelt å kutte ned denne utgiften.

Bytter de ut standard dusjhode med en sparedusj, kan de spare 1.946 kroner per år. Sparedusjhoder fås fra et par hundrelapper. Kutter alle ned dusjtiden med et minutt hver dag, kan de spare nesten 400 kroner.

Dersom familien både installerer sparedusj og kutter dusjtiden til 7 minutter i snitt, blir de årlige utgiftene til varmtvann 1.362 kroner. Dette er en innsparing på 2.500 kroner

Se også varmtvannberederen med gjennomstrømmingsvarme som kan kutte varmtvannsutgiftene med 60 prosent

Hvor mye koster dusjen?

Lurer du på hvorfor det ikke nødvendigvis kostet deg 60 kroner å dusje da strømprisene var på sitt høyeste? Det finnes i hovedsak tre ulike betalingsmodeller for strøm; Spotpris/markedspris, variabel strømpris og fastpris.

De som har fastprisavtale betaler en forhåndsavtalt timepris. Spotpriskontrakter følger markedsprisene som fastsettes på kraftbørsen NordPool, og i tillegg betaler du et påslag. Men det er ikke slik at alle beregner dette time for time - spotprisen beregnes ofte utifra snittet over en periode. Variabel strømpris varierer også med svingningene på kraftbørsen, men ikke like mye som spotprisene.

Fortsatt forvirret? Les mer i vår miniguide til strømavtaler

Hvor gammel er varmtvannsberederen din? Gamle varmtvannsberedere forårsaker vannskader for millioner hvert år: Har du en tikkende bombe i skapet?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer