Dusjveggen gikk i tusen knas

Ski-ordføreren fikk sjokkopplevelse.

I BITER: Slik så badegulvet hos Ski-ordfører Tuva Moflag onsdag morgen. Foto: PRIVAT
I BITER: Slik så badegulvet hos Ski-ordfører Tuva Moflag onsdag morgen. Foto: PRIVAT Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Glassdører, glassbord, kaffekanner og dusjkabinetter i herdet glass som plutselig ligger i tusen knas er noe både forsikringsselskaper og håndverkere vet om.

Og selv om det skal finnes glasstyper som er uknuselige, opplever noen å finne deler av baderomsinnredningen som glasskår på gulvet.

Dette opplevde ordfører Tuva Moflag i Ski kommune i Akershus etter at hun hadde tatt seg en dusj før hun gikk på jobb onsdag morgen.

De to tvilling-jentene hennes på to år puslet med sitt på baderommet. Kort tid etter lå det glassbiter over hele gulvet.

- Til alt hell var ikke jentene mine der da det skjedde. Glassbitene er kanskje ikke så skarpe, men det er skremmende å tenke på at to babyer skal kravle rundt i det, sier Ski-ordføreren til Dinside.

- Var ikke skadet på forhånd

Selv har hun ingen anelse om hva som kan ha skjedd, ut over at glasset var knust.

HELDIG: Ordfører Tuva Moflag er glad for at barna hennes ikke var i nærheten da «eksplosjonen» skjedde. Foto: PER ERVLAND
HELDIG: Ordfører Tuva Moflag er glad for at barna hennes ikke var i nærheten da «eksplosjonen» skjedde. Foto: PER ERVLAND Vis mer


- Vi flyttet inn i huset for fem år siden, og pusset opp badet om lag ett år senere. Så dusjkabinettet er nok rundt fire år gammelt. Det er en takdusj med glassdør og glassvegger. Det var den ene sideveggen som knuste, forteller Moflag.

Kabinettet er fra seriøse Oslo VVS-senter og ble montert av rørlegger.

- Det har stått i ro i fire år, og hadde ingen synlige skader, sier Tuva Moflag.

- Fryktelig skummelt når det skjer

I Store Norske Leksikon forklares det som skjer slik:

«Når termisk herdet glass går i stykker, utløses de indre spenningene og hele ruten faller sammen (granulerer) i små rektangulære biter.»

KNUST: Den ene døra i dusjkabinettet er helt pulverisert. Foto: PRIVAT
KNUST: Den ene døra i dusjkabinettet er helt pulverisert. Foto: PRIVAT Vis mer


Hos Oslo VVS-senter på Furuset i Oslo kjenner de godt til fenomenet.

- Det skjer heldigvis ikke ofte, men det oppleves som skummelt når det først skjer, sier produkt- og salgsleder Victoria Olsen til Dinside.

Hun forklarer at skader under transporten og uforsiktig behandling av produktet er blant årsakene til at slikt kan oppstå.

- Det kan også være at glassdøren settes ned på gulvet uten beskyttelse. Da blir hjørner og kanter veldig sårbare i forhold til slag. Herdet glass er veldig motstandsdyktig overfor slag mot midten, men hjørner og kanter er ømfintlige.

Uavhengig av pris og merke

Ifølge Olsen skjer slike «eksplosjoner» med en rekke produkter i herdet glass.

- Merke og pris har liten betydning. Det er behandlingen som har betydning, spesielt i forkant av monteringen.

- Hvor farlige er slike «eksplosjoner»?

SKADE: Både Ski-ordføreren og familien hennes slap unna med skrekken. Men Kenneth Larsen, som Dinside har omtalt tidligere, var ikke like heldig. Foto: KENNETH LARSEN
SKADE: Både Ski-ordføreren og familien hennes slap unna med skrekken. Men Kenneth Larsen, som Dinside har omtalt tidligere, var ikke like heldig. Foto: KENNETH LARSEN Vis mer


- Det er snakk om svært små glassbiter av lav vekt, så store personskader skjer sjelden. Når det er sagt, er det absolutt ikke greit om små barn befinner seg i dusjen når dette forekommer.

- Hvem har ansvaret når det først har skjedd?

- Normalt tar vi det med leverandøren. Produktene blir erstattet og utgiftene ved montering av nytt blir dekket. Skulle det være personskader, ser vi på dette også, sier Victoria Olsen.

Hun påpeker at selv om det av og til skjer uhell med herdet glass, så ville uherdet glass i baderomsdører kunne gi langt større problemer med glassplinter når de knuser.

Mer om herdet glass:
Enkelt å sikre seg mot knust baderomsdør
Hvorfor knuser glass forskjellig? (Guru)
Her kan du dusje uten risiko
Denne presskannen fra IKEA kan plutselig knuse
Han skulle bare ta seg en dusj...
Her er glassene med knusegaranti

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer