DVD-audio og SACD-spillere

HIFI: Blir det SACD eller DVD-audio som blir framtidens lydformat? Ryktene er mange, men vil du sikre deg bør du kjøpe en spiller som tar begge formatene. Nå er også prisene levelige.

Publisert
Sist oppdatert

Overgangen fra Betamax til VHS er bare ett av flere eksempler på de ulike formatkrigene hifi-entusiaster har opplevd. Kampen mellom de to konkurrerende lydformatene DVD-audio og SACD (super audio cd) har derfor ikke vært overraskende, men like fullt irriterende for kundene som skal kjøpe nytt stereoanlegg.

Denne forvirringen er antagelig en av grunnene til at de nye multikanals musikkformatene ikke har slått an for fullt hos kundene. For hvilken løsning skal du egentlig satse på?

Svaret kan være å kjøpe en spiller som takler begge formatene, og heldigvis, nå begynner også prisene å bli levelige på spillerne som takler begge formater.

Hva er forskjellen på DVD-audio og SACD?

SACD er Philips og Sonys arvtaker til den gamle CD-platen. SACD baserer seg på noe som kalles Direct Stream Digital (DSD)-dekoding. DSD-lyden har et frekvensområde som er nesten fem ganger større enn en CD kan gjengi, og har en dynamikk på 120dB sammenlignet med 96dB på CD. Metoden skal blant annet gi en varmere lyd sammenlignet med vanlige CD-plater. Ser du bort i fra de nye kombispillerne kan SACD-plater kun avspilles på rene SACD-spillere.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer