DVD-audio og SACD-spillere

HIFI: Blir det SACD eller DVD-audio som blir framtidens lydformat? Ryktene er mange, men vil du sikre deg bør du kjøpe en spiller som tar begge formatene. Nå er også prisene levelige.

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Overgangen fra Betamax til VHS er bare ett av flere eksempler på de ulike formatkrigene hifi-entusiaster har opplevd. Kampen mellom de to konkurrerende lydformatene DVD-audio og SACD (super audio cd) har derfor ikke vært overraskende, men like fullt irriterende for kundene som skal kjøpe nytt stereoanlegg.

Denne forvirringen er antagelig en av grunnene til at de nye multikanals musikkformatene ikke har slått an for fullt hos kundene. For hvilken løsning skal du egentlig satse på?

Svaret kan være å kjøpe en spiller som takler begge formatene, og heldigvis, nå begynner også prisene å bli levelige på spillerne som takler begge formater.

Priseksempler på kombispillerne
ButikkModellPris
Komplett.noPioneer
DV-565A
2.994.-
Hi-Fi Center Kjeden.noPioneer
DV-656A
2.995.-
AkersMic.noPioneer
DV-565
3.290.-
Hi-Fi Klubben.noDenon
DVD-1400
3.998.-
Hi-Fi Klubben.noDenon
DVD-2900
8.998.-
Hi-Fi Center Kjeden.noMarantz
DV-8300 THX
15.998.-
All info er hentet fra butikkenes nettsider den 11/9-2003.
Prisene er oppgitt uten frakt.


Hva er forskjellen på DVD-audio og SACD?

SACD er Philips og Sonys arvtaker til den gamle CD-platen. SACD baserer seg på noe som kalles Direct Stream Digital (DSD)-dekoding. DSD-lyden har et frekvensområde som er nesten fem ganger større enn en CD kan gjengi, og har en dynamikk på 120dB sammenlignet med 96dB på CD. Metoden skal blant annet gi en varmere lyd sammenlignet med vanlige CD-plater. Ser du bort i fra de nye kombispillerne kan SACD-plater kun avspilles på rene SACD-spillere.

Til sammenligning er DVD-audio et rent DVD-format og kan (med unntak av Sony-modeller) spilles av på de fleste nye DVD-spillere. DVD-audio bruker i likhet med CD-plater PCM-standarden til å lagre lyden. På DVD-audio platene er imidlertid kvaliteten høyere. Der CD-platene er lagret i 44.1 kHz 16 bit, kan DVD-Audio lagre helt opp til 192 kHz 24 bit.
Dynamikk området er på 144 dB, og frekvensområde på 0-96.000 Hz.

Begge formatene gir deg multikanals lyd slik at du kan få lyd i opp til 5 kanaler pluss subwoofer.

Kilde: Faktaopplysningene er et utdrag fra DVD-nett.no og Viper.dk. Hele artiklene kan du lese her: DVD-nett.no og Viper.dk.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer