DVD-opptak i stua

Hifi: Videospilleren er død. Lenge leve DVD-opptakeren. Det sier i hvert fall tilhengerne. Men hvordan fungerer egentlig DVD-brenning fra sofakroken?

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Vårt spørsmål var enkelt: Er det på tide å fjerne den trofaste VHS-spilleren fra stereohylla for godt? Med vår faste hifi-konsulent, Per S. Jørgensen fra Technews Norge i ringhjørnet, satte vi Sonys DVD-opptaker RDR-GX7 under lupen.

Allerede her kan vi avsløre delkonklusjonen: DVD-opptak er tingen. Det er enkelt, gir høy bilde og lydkvalitet, og gir deg gode redigeringsmuligheter. Men alt er ikke like bra, vi ønsker oss mer.

Formatkrigen

Buffy følger nøye med på opptaket fra Animal Planet.
Buffy følger nøye med på opptaket fra Animal Planet. Vis mer


En av fordelene med denne spilleren er at du kan ta opp i både DVD-RW, DVD+RW og DVD-R formater. DVD + og -RW-platene skal kunne brukes opp mot 1.000 ganger før kvaliteten forringes, mens DVD R platene kun kan brennes en gang.

De fleste nyere DVD-spillere leser alle disse platene, noe som gjør det enkelt å ta med seg dine innspillinger til venner og kjente. Vi oppdaget imidlertid at valget av plate også hadde innvirkning på dine redigeringsmuligheter.

En særdeles nyttig funksjon når du tar opp filmer fra reklamekanaler på TVen er å kunne slette reklamepausene med A-B Erase funksjonen. Med et par tastetrykk kan du markere hvor reklamen begynner (A) og hvor den slutter (B), så er det bare å slette det unødvendige avbrekket, og nyte filmen uten irriterende pauser. Dette fungerte helt glimrende når vi tok opp på vår DVD-RW-plate. Når vi derimot satte inn en DVD+RW-plate mistet vi denne funksjonen. Da var det eneste valget å slette hele programmet. Akkurat det er greit å vite når du skal kjøpe nye DVD-plater.

Vil du vite mer om fordelene og ulempene bak DVD-RW og +RW teknikken til Sony anbefaler vi denne nettsiden: DVDplusRW.org

Opptaktstid & kvalitet

Du har seks ulike opptaksmåter, men opptakstiden faller drastisk jo bedre kvalitet du vil ha:

  • HQ gir deg 60 minutter
  • HSP gir 90 minutter
  • SP gir 120 minutter
  • LP gir 180 minutter
  • EP gir 240 minutter, og
  • SLP gir hel 360 minutter.
Vi tok opp flere TV-sendinger fra to ulike kanaler - i alle de tilgjengelige opptaksmodusene.

Velger du høyeste kvalitet (HQ) er både lyd og bildeopplevelsen glimrende. Det skulle også bare mangle, ettersom du her bare får en times opptakstid. TV-lyden ble enkelt og greit konvertert til Dolby Digital 2.0. Vi klarte forøvrig ikke å avsløre noen registrerbar forskjell på lydkvaliteten på de ulike opptaksalternativene, på bildefronten var det imidlertid store forskjeller.

Også HSP og SP gir deg bildekvalitet som er god nok. Den innebygde tuneren (som forøvrig også gir deg mulighet til å finjustere kontrasten, lysstyrken og fargegjengivelsen) ga faktisk en finere gjengivelse enn selve TV-bildet, etter at vi hadde foretatt noen småjusteringer via fjernkontrollen. Innstillingene ga altså resultater, men her må det presiseres at våre TV-signaler ikke var blant de beste grunnet et gammelt UPC-anlegg. (Video-Equalizeren kan du stille både for selve opptaket og for selve avspillingen.)

Sammenlignet med den høye kvaliteten du får i HQ ser selvsagt LP og SLP mindre fristende ut, kvaliteten er likevel grei nok så lenge du får sett favorittserien din.

Den tregeste modusen kan du imidlertid bare hoppe over. SLP gir deg hele 360 minutter, men vi tipper de færreste vil bruke denne modusen mer enn en gang. Her ble bildet særdeles kornete og utydelig, og fargene ble enten blasse eller utflytende. Bildet var faktisk langt dårligere enn selv det slappeste videoopptak.

SLP-innstillingen er med andre ord en ren reserveløsning som ikke fristet til gjentagelse.

Trykk her for å se bildene fra testen

Brukervennlig eller kun for "nerdene"?

DVD-opptak i stua


Selve spilleren er en lekker sak, men utseendet er ikke alt. Det viktigste er at den er enkel å bruke, og det er RDR-GX7. Er du vant til å bruke fjernkontrollen går dette - nesten - av seg selv.

On-screen menyene er enkle å forstå, og det er enkelt å manøvrere seg fram til ønsket funksjon. Ved TV-opptak henter spilleren informasjon fra tekst-tv, dermed slipper du normalt å taste inn kanal og TV-program. På de kanalene som ikke har tekst-TV, eller der du har lyst til å gi programmet et annet navn, gjøres det enkelt via fjernkontrollen.

Ved bruk av timeren (tidsinnstilt TV-opptak) velger du også hvilken kvalitet opptaket skal være i. Og har du flere opptak på samme plate kan de godt være i ulik kvalitet. På TV-skjermen kan du også se hvor lang innspillingstid du har igjen på platen - avhengig av hvilken kvalitet du velger. Det er en nyttig funksjon.

Stiller du inn timeren og det ikke er nok plass på DVD-platen får du også beskjed om dette. Det er forøvrig også mulig å beskytte enkelte programmer på DVD-platen mot sletting. Dermed slipper du å oppleve at ungene spiller inn barne-TV over siste og avsluttende episode av TV-serien 24.

Fjernkontrollen mangler eget display, men all informasjon vises på TV-skjermen. Når du skal starte og avbryte et TV-opptak må du dra ned dekselet på kontrollen for å komme til de aktuelle knappene. Dette er en klar fordel, ettersom det hindrer at du starter eller sletter opptak ved en feiltakelse.

Det skal også være enkelt å overføre bildene fra DV-kameraet til spilleren. Vi fikk dessverre ikke testet dette i praksis.

Konklusjon

Du trenger ikke lenger videospilleren - DVD-opptakerne gjør jobben bedre. I tillegg nyter du godt av at DVD-platene tar langt mindre lagringsplass enn de store og uhåndterlige VHS-kassettene.

Vi savner imidlertid en innebygget harddisk i tillegg til selve brenneren. Joda, vi vet at du kan brenne platene utallige ganger, men med en stor harddisk i tillegg er det lettere å få plass til lange filmer i høy kvalitet. Vi vil med andre ord ha både brenner og en stor harddisk.

Sitter du med en overfylt lommebok på grunn av skatte- og feriepenger, er valget enkelt. Gi videospilleren til svigers og løp til butikken. Er derimot økonomien under hardt press kan du like godt vente litt til. Prisene på DVD-opptakere til stuebruk er fortsatt høye, men er heldigvis på vei nedover.

Sony RDR-GX7 har en veiledende pris på rundt 10.000 kroner.

Trykk her for å se bildene fra testen

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer