Dyrest LED er best

Men det betyr ikke at du bør fullstendig utelukke de billige ...

DYREST ER BEST: Dyrest ble best når Testfakta.se testet LED-lamper. Men de billige er likevel bedre enn flere andre dyre lamper. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
DYREST ER BEST: Dyrest ble best når Testfakta.se testet LED-lamper. Men de billige er likevel bedre enn flere andre dyre lamper. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Svenste Testfakta har testet LED-lamper, og funnet at det er store forskjeller både når det gjelder energivennlighet, lyskvalitet og dimmbarhet.

Testfakta har testet åtte LED-lamper som skal tilsvare en 60-watts glødelampe - og i alle fall sju av de åtte testede produktene er merker som også selges på det norske markedet.

Testens hovedformål har vært å se på lyskvaliteten til lampene, men de har også sett noe på strømforbruk, tennetid og dimming.

Vinneren i testen er også testens dyreste lampe, fra Osram. Men det betyr ikke at du bør utelukke billigpærene helt ...

LES OGSÅ: 5 ting du bør kjenne til når du skal kjøpe LED-lamper

SJEKK FARGETEMPERATUREN: Ønsker du et varmt lys, gå for et lavt Kelvin-tall. 2700 K betyr at lampen avgir et varm lys, mens 4000 K betyr et kaldere lys. Høyere fargetemperatur, altså et høyere Kelvin-tall, vil ofte oppfattes som bedre til fargegjengivelse og kontraster - som for eksempel vil gjøre det lettere dersom du skal lese i lyset fra lampen. Foto: KRISTIN SØRDAL
SJEKK FARGETEMPERATUREN: Ønsker du et varmt lys, gå for et lavt Kelvin-tall. 2700 K betyr at lampen avgir et varm lys, mens 4000 K betyr et kaldere lys. Høyere fargetemperatur, altså et høyere Kelvin-tall, vil ofte oppfattes som bedre til fargegjengivelse og kontraster - som for eksempel vil gjøre det lettere dersom du skal lese i lyset fra lampen. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis merBest og verst

Osrams lampe Parathom Classic får en totalscore på 4 av 5 mulige poeng i Testfaktas test. Den får best karakter av alle lampene på lysegenskaper, som utgjør 60 prosent av totalkarakteren i denne testen. Men Osrams lampe er ikke best verken på tennetid og dimming, energieffektivitet eller varmgang i chipen - som skal si noe om lampens potensielle levetid.

Osrams lampe er dyrest i testen og koster rundt 200 kroner i Norge. Men det er likevel ikke slik at dyrest nødvendigvis er best:

Billiglampene fra Jula, Ikea og Clas Ohlson slår de dyrere lampene fra Philips, Star Trading og Megaman.

Både Ikea og Clas Ohlson-lampene får skryt for fargegjengivelsen, mens Jula er best på energivennlighet.

Du kan lese hele testen her, hos Testfakta.

LES OGSÅ: Her er verdens beste LED-pærer

DEN TIL VENSTRE KAN DIMMES, MEN IKKE DEN TIL HØYRE: Joda, mange kan dimmes, men det er likevel ikke sikkert at alle lampene fungerer med din eksisterende dimmer. Alle lampene i Testfaktas test flimrer ved dimming. Foto: KRISTIN SØRDAL
DEN TIL VENSTRE KAN DIMMES, MEN IKKE DEN TIL HØYRE: Joda, mange kan dimmes, men det er likevel ikke sikkert at alle lampene fungerer med din eksisterende dimmer. Alle lampene i Testfaktas test flimrer ved dimming. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis merDimmetrøbbel

Testfakta skryter av at lyskvaliteten på alle lampene har blitt mye bedre nå, enn de var for tre år siden. Det er imidlertid ikke slik at lampeprodusentene kan se seg helt i mål med LED-produktene; det er fortsatt mye å gå på både når det kommer til lysspredning og ikke minst på dimmefronten.

Ifølge Testfakta, sliter mange av lampeprodusentene med lysspredningen: Den tenderer til å være veldig oppoverrettet, som ikke nødvendigvis er det du ønsker for eksempelvis en stemningsskapende rombelysning.

Og når det kommer til dimmbarhet, har bransjen virkelig en utfordring å jobbe med:

Alle lampene i testen får anmerkning om flimmer på ett eller flere steg i dimmeprosessen, også testvinneren.

Testfakta bemerker at dimmerne de kjøpe og brukte i testen var fra Clas Ohlson - men selv ikke LED-lampene fra samme butikk fungerte optimalt sammen med disse dimmerne.

Her må du rett og slett teste ut hjemme og finne frem til hvilken LED-lampe som kan fungere best med dine dimmere.

LES OGSÅ: Se vår store lampeguide

LED er fremtiden

Men at fremtiden tilhører LED-lampene, er det ingen tvil om, og det har også flere lyseksperter uttalt til Dinside.

Både Halvor Gudim, informasjonsleder i kompetansenettverket Lyskultur, og Daniel Milford Flathagen, kommunikasjonsrådgiver i Enova, har tidligere uttalt til Dinside at LED definitivt er fremtiden.

LED-lampene har ikke vært så attraktive å bruke i hjemmet, på grunn av fargen på LED-lyset, men dette har endret seg.

Gudim har tidligere fortalt at man de siste ett-to årene har sett at LED er blitt såpass effektivt at man har begynt å fokusere også på kvalitet på lysene. Og utviklingen av LED-lampene fortsetter i et raskt tempo.

- Det kommer ny teknologi hver tredje måned eller halvår som er bedre enn det som er på markedet. Det skjer en helt utrolig utvikling der. Prisene går ned samtidig som ytelsen går opp, har Gudim uttalt i denne lampeguiden på Dinside.

LED-trøbbel

LED-TRØBBEL: Da Rune Seppola byttet ut halogenlampene med LED, startet problemene. Foto: RUNE SEPPOLA
LED-TRØBBEL: Da Rune Seppola byttet ut halogenlampene med LED, startet problemene. Foto: RUNE SEPPOLA Vis mer


Dinside har skrevet mye om LED-lamper og utfordringer rundt den nye teknologien.

Et av eksemplene på dette er at LED-lampene sender ut elektromagnetisk støy som når det blir for mye av det, kan føre til forstyrrelser på annen teknologi, noe som skjedde hjemme hos Rune Seppola:

Etter å ha byttet til LED-lamper over speilet på badet, begynte DAB-radioen å oppføre seg mildt sagt merkelig. Den ville rett og slett ikke spille dersom LED-lampene var skrudd på.

Leverandøren av lampene, Clas Ohlson, forklarte at dette skyldtes at lampene ikke var kompatible med akkurat den transformatoren som Seppola hadde - og oppfordret til å bytte lampene til noen som var kompatible.

De innrømmet også at nettopp dette med å få ny LED-teknologi til å passe alle eldre armaturer og teknologier, er en av de største LED-pæreutforsdringene de har.

- LED-teknologien er i stadig utvikling og dette er noe vi jobber mye med. Dessverre finnes det tilfeller som her, der transformatorer ikke fungerer helt 100 prosent sammen med alle pærer, uttalte Camilla Tully, kommunikasjonsrådgiver hos Clas Ohlson i Norge, til Dinside i forbindelse med saken om Rune Seppola.Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer