Dyrk frem luksusboligen

Ved å kjøpe en såkalt A-bolig kan du minske risikoen for tap og øke sjansene for gevinst når boligprisene endrer seg. Trikset er å kjøpe til B-pris.

Publisert
Sist oppdatert


Grunnen er at A-boligene er bedre rustet til å motstå svingninger i boligmarkedet enn såkalte B-boliger:

 • Når boligprisene er høye, kan B-boligene være like mye verdt som A-boligene.

 • Når boligprisene er lave, er B-boligene verdt mye mindre enn A-boligene.

  A-faktorene

  Eiendomsmeglere er kjent for å prøve å "snakke opp" boligprisene. Men både meglere og andre peker på enkelte universelle forhold som gjør at et hus eller en leilighet er i A-klassen:

 • Sentrumsnær beliggenhet
 • Nærhet til sjøen
 • I toppetasje
 • God utsikt
 • Balkong/terrasse
 • Garasje
 • Heis

  - Vanligvis lønner det seg å kjøpe sentrumsnære leiligheter med heis og garasje. Disse faller lite i pris i dårlige tider, sier Stein Vaagan, regionsleder i Exact Oslo.

  Se områdene hvor du kan tjene deg rik på boligen

  De beste går først

  Kjendismegler Miguel Sørholt i Eiendomsmegler1 er enig. Han peker på tendensen til at de beste boligene selges først.

  - De absolutte luksusboligene har det vært vanskelig å selge det siste året. Men ser vi bort fra disse, er det fortsatt enklest å selge de beste boligene i et prosjekt. Ofte er det bare én penthouse-leilighet i sentrale nybygg, sier Sørholt.

  Mange sentrumsnære boliger er dyre. Du betaler delvis for stabil verdi. Men kjøpere flest er samtidig interessert i å tjene noen kroner på boliginvesteringen.

  Boligdyrking

  - For å tjene penger på kort sikt, bør man prøve å kjøpe en bolig til B-pris og selge den til A-pris, sier Vaagan.

  Her lykkes de som har teft og kjøper billig i sentrumsnære områder hvor prisene senere stiger. Har boligen en eller flere av A-kriteriene, kan de selges med solid gevinst.

  De som kjøpte leilighet på Grünerløkka i Oslo i begynnelsen av 90-tallet og solgte sju - ti år senere, lyktes med å dyrke frem innbringende krypinn.

  [Artikkelen fortsetter under reklamen.]

  Betyr mer


  I 2002 steg boligprisene i gjennomsnitt med åtte prosent. De fleste bransjeaktører mener rentekutt har begrenset effekt på prisnivået, og spår en vekst på moderate tre til fem prosent i år.

  Den labre aktiviteten på boligmarkedet den siste tiden vitner om et marked som nærmer seg normaltilstanden etter flere gullår. Dette gjør at boligkjøperne i større grad bruker hodet før de legger inn bud. Folk blir mer kresne.

  - De blir mer opptatt av ting som beliggenhet, terrasse og heis. Slike ting får dermed større betydning for verdien de neste 10 - 15 årene, sier Bjørn-Erik Øye, administrerende direktør i analyseinstituttet Prognosesenteret.


  I byene


  A-faktorene blir dermed enda viktigere - særlig i de største byene, der prisveksten er høyere enn snittet. I Oslo og Tromsø steg prisene med 14 prosent i fjor. Justert for inflasjonen var den reelle veksten på 12 prosent.

  I byene er prisforskjellene mellom ulike bydeler store. Prismessig har øst-/vest-skillet i norske byer økt de siste ti årene, ifølge Statistisk sentralbyrå. I tillegg kommer tendensen til at folk søker til sentrumsområdene.

  Derfor er det i våre største byer at uttellingen av å kjøpe en sentrumsnær bolig med A-faktorer, vil bli størst.

  DinSide har spurt eiendomsmeglere i Oslo, Bergen og Trondheim hvor prisene vil stige mest i årene som kommer.

  Se områdene hvor du kan tjene deg rik på boligen

 • Mer om

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer