Vannmåleravlesning

Dyrt å glemme denne

Glemmer du å lese av vannmåleren og sende målerstand til kommunen, kan det bli dyrt.

DENNE KAN VÆRE DYR Å GLEMME: Det er mange som i disse dager får vannavlesningskort for vannmåleren. Husk å sende inn avlesning av vannmålerstand innen fristen kommunen din setter. Det kan bli dyrt å glemme. Foto: Kristin Sørdal
DENNE KAN VÆRE DYR Å GLEMME: Det er mange som i disse dager får vannavlesningskort for vannmåleren. Husk å sende inn avlesning av vannmålerstand innen fristen kommunen din setter. Det kan bli dyrt å glemme. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert

I disse dager er det mange som får denne påminnelsen i postkassa: Det er tid for avlesning av vannmåler.

Men pass på: Glemmer du å lese av vannmåleren og du ikke sender inn vannmålerstand innen fristen, kan det bli dyrt.

Kommunene er avhengig av å få inn målerstanden for å sende deg korrekt regning for vannforbruket ditt – og kan gi deg et gebyr for ikke-avlest målerstand.

Dette gebyret er satt av kommunene og vil variere.

Du skal kun betale for det det faktisk koster

Ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) var rundt 4,4 millioner av landets innbyggere tilknyttet de omtrent 1.100 kommunale vannverkene i 2016, som er 84 prosent av landets befolkning.

Inkluderer man private vannverk, er drøye 4,6 millioner innbyggere fordelt på 1.950 vannverk.

Med vannmåler betaler du kun for det du bruker av vann, både det vannet som går inn og det vannet som renner ut.

Ifølge forskrift om kommunale vann- og avløpsgebyrer skal ikke gebyrene overstige kommunens nødvendige kostnader for tjenesten.

DU SKAL KUN BETALE FOR DE FAKTISKE KOSTNADENE: Kommunene får ikke lov til å ta betalt for mer enn det faktisk koster å drifte vann- og avløpstjenestene. Og med vannmåler betaler du kun for det vannet du bruker. Foto: Kristin Sørdal
DU SKAL KUN BETALE FOR DE FAKTISKE KOSTNADENE: Kommunene får ikke lov til å ta betalt for mer enn det faktisk koster å drifte vann- og avløpstjenestene. Og med vannmåler betaler du kun for det vannet du bruker. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

Du skal altså ikke betale mer for vann- og avløpstjenester enn det faktisk koster – det er et «selvkostprinsipp».

Størrelsen på vanngebyret og hvordan dette skal kreves inn fastsettes i den enkelte kommunens kommunale forskrifter.

Ifølge SSB var Oslo billigst på vann- og avløpsgebyrer i 2016 mens Oppland var dyrest.

Men det er ikke bare vanngebyrene som er forskjellige fra kommune til kommune:

Dette er straffen

Også praksisen for hvordan kommunene behandler ikke-avlest vannmåler varierer fra kommune til kommune.

Mens noen ilegger deg straffegebyr for unnlatelse av å rapportere inn forbruk, er det andre som da bare stipulerer forbruket – som vi kjenner fra manglende strømmåleravlesning.

STRAFFEGEBYR: Noen kommuner ilegger deg et straffegebyr dersom du ikke leser av vannmåleren, mens andre gjør kort prosess og sender rørleggeren for avlesning - og sender regningen for jobben til deg. Foto: Kristin Sørdal
STRAFFEGEBYR: Noen kommuner ilegger deg et straffegebyr dersom du ikke leser av vannmåleren, mens andre gjør kort prosess og sender rørleggeren for avlesning - og sender regningen for jobben til deg. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

Her er noen av alternativene kommunene opererer med når det kommer til manglende innberetning av vannmålerstand:

#1: Stipulerer: Trondheim kommune et er eksempel hvor de bare stipulerer forbruket ditt basert på tidligere års forbruk. Du får da ikke straffegebyr for å ikke ha avlest vannmåleren din. I Trondheim kommune har 78 prosent av innbyggerne installert vannmåler. Også Bergen kommune stipulerer forbruk ved manglende avlesning.

#2: Ilegger straffegebyr: Vestby kommune, som gebyradvarselen på bildet er fra, tar 500 kroner i straffegebyr for manglende vannmåleravlesning. Der har 95 prosent av befolkningen installert vannmålere.

Eidsvoll kommune tar også 500 kroner i tilleggsgebyr for manglende avlesning – og stipulerer deretter forbruket for deg. I Eidsvoll kommune har alle vannmålere.

#3: Sender rørleggeren – som DU må betale: Gol kommune har også 100 prosent dekning av vannmålere. Glemmer du å lese av vannmåleren der, sender de kommunens rørlegger for å lese av vannmåleren hjemme hos deg – og du må betale for jobben, inkludert reisetid og arbeidstid. Dette koster cirka 650 kroner pluss moms.

Skjer dette utenfor normal arbeidstid, må du betale overtid for rørleggeren.

– Gebyrene skal gjenspeile de faktiske kostnadene ved å purre

Morten Andreas Meyer, generalsekretær i Huseiernes Landsforbund, sier til Dinside at vannmåler er en fin ting for forbrukerne og at den økonomiske gevinsten kan være på flere tusenlapper i året. Han påpeker at du får bedre kontroll over forbruket ditt og at gebyrer tilpasses faktisk bruk.

– Men det er viktig at forbrukeren gjør jobben med å lese av måleren, understreker han.

– Du er selv ansvarlig for å lese av vannmåleren din, og vi synes det er viktig at boligeiere følger opp denne plikten. Det er til alles beste at avlesningen kommer inn i tid, for at faktureringen skal bli riktig, sier Morten Andreas Meyer, generalsekretær i Huseiernes Landsforbund.

Han understreker likevel at gebyrene skal gjenspeile kommunenes faktiske kostnader ved å purre på avlesningen.

– Det er rimelig at kommunene kan kreve gebyr for merarbeidet det medfører å purre på uteblitt avlesning, men det er ikke greit hvis dette brukes som en post for å få mer penger inn i kommunekassa. Gebyret skal avspeile kommunenes faktiske utgifter ved å purre eller måtte foreta avlesning av forbruket for abonnentens regning. Hvis kommunene gjør dette, så burde ikke spriket i gebyrene være så store, sier Meyer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer