Dyson har har brukt 16 år på denne

Blir Dyson 360 Eye robotstøvsugerens store gjennombrudd? Skal være 20 ganger kraftigere enn konkurrentene og gjøre en like bra jobb som et menneske.

KORT BATTERITID: Dyson har 20 til 30 minutters batterikapasitet, og vil returnere til docken for å lade seg når den blir tom. Etter at den er ladet på ny, vil den begynne å støvsuge igjen.  Foto: DYSON
KORT BATTERITID: Dyson har 20 til 30 minutters batterikapasitet, og vil returnere til docken for å lade seg når den blir tom. Etter at den er ladet på ny, vil den begynne å støvsuge igjen. Foto: DYSON Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Robotstøvsugere er litt som kroppsnær teknologi: Ja da, det finnes en masse fine produkter, men mye av det fungerer ikke helt som det skal.

Noe du kan lese om i vår test av Mieles robotostøvsuger og dens kamp mot barkrakken.

Og hvis du tar en titt på denne støvsugerrobot-testen fra 2011, er det ingen tvil om at de også kan være ganske stygge.

Ser hele rommet

Dét, og mye mer til, planlegger selskapet Dyson å gjøre noe med. De har brukt 16 år på å utvikle Dyson 360 Eye, en robotstøvsuger som til enhver tid ser hele rommet med sitt unike 360-kamera på toppen.

Dermed vet den hvor den har vært og ikke minst hvor den skal. Altså en støvsugerrobot som ikke støvsuger samme område to eller flere ganger. Det vil jo så fall bare bruke opp unødvendig mye batteri, sier Dyson.

Men hvordan klarer den egentlig det?

Vel, i følge produsenten bruker kameraet «en blanding av kompleks matematikk, sannsynlighetsteori, geometri og trigonometri for kartlegge og navigere et rom».

Samme tanken, men litt annen teknikk enn Roomba 600-serien fra iRobot, som har en innebygget skittsensor. Roomba-støvsugerrobotene, som ble lansert i 2012, bruker akustikk for å navigere seg frem til skitten.

30 bilder i sekundet

MYE TEKNOLOGI: Dyson sier det er kameraet som skiller denne fra konkurrentene.   Foto: DYSON
MYE TEKNOLOGI: Dyson sier det er kameraet som skiller denne fra konkurrentene. Foto: DYSON Vis mer


Ifølge Dyson tar kameraet tar 30 bilder i sekundet for å danne seg et bilde av rommet, deretter bruker den SLAM-teknologi for lage et kart av rommet. Og til slutt setter den opp en rute den skal kjøre.

Sensorer gjør at den ikke krasjer i hindringer og beltedrift gjør det lettere å komme seg over dørkarmer og andre ujevnheter.

Når den har støvsuget ferdig, skal den så kjøre tilbake til docken. Såfremt ikke batteriet går tomt etter 20 til 30 minutter, da kjører den til docken for å lade seg opp og deretter fortsette støvsugingen.

20 ganger kraftigere

Dyson sier den digitale V2-motoren har et turtall som skal komme opp i 78.000 omdreninger, som i følge dem skal være 20 gangere kraftigere enn konkurrentene.

Du kan også styre støvsugeren med en app, som betyr at du kan starte den så lenge du er på nett, selv om du ikke er hjemme.

Skal gjøre en like bra jobb som mennesker

Den suksessrike industridesigneren og oppfinneren Sir James Dyson har sagt at han ikke ønsket å lage en morsom gadget, men en støvsuger som gjør en like bra jobb som et menneske.

Dyson 360 Eye slippes i Europa neste sommer. I England vil den ligge på rundt 7.600 kroner, så da du kan sikkert legge på en god sum til for danne deg et bilde av en realistisk norsk pris.

Dinside så modellen på den store hjemmeelektronikkmessen IFA i Berlin forrige uke, og lot seg langt på vei imponere. Den er langt bedre enn det meste vi har sett, men det gikk ikke helt knirkefritt for seg, selv i et såpass kontrollert miljø.

Vi kommer tilbake med test så fort modellen er tilgjengelig på det norske markedet.

Se hvordan den fungerer her i en presentasjonsvideo fra produsenten:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer