Test: Batteridrevne støvsugere

Dyson og Philips kniver om toppen

God batteritid, integrerte lys og våtmopp er noen av stikkordene i årets siste test av batteridrevne støvsugere.

BATTERIDREVNE STØVSUGERE: Disse gjør støvsugerjobben bedre enn tradisjonelle støvsugere med strømkabel, men hvilken er best? Foto: Martin Kynningsrud Størbu
BATTERIDREVNE STØVSUGERE: Disse gjør støvsugerjobben bedre enn tradisjonelle støvsugere med strømkabel, men hvilken er best? Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De seneste årene har det skjedd flere spennende nyheter i støvsugermarkedet, og spesielt har forbrukere vist stor interesse for robotstøvsugerne. Men også de håndholdte, batteridrevne modellene er på fremmarsj.

Det som gjør disse støvsugerne så populære, er at de er mer hendige enn tradisjonelle støvsugere som er store og må kobles inn i stikkontakten.

De batteridrevne behøver du ikke å trekke over dørkarmer eller skifte pose på, og de tar ikke stor plass i boden.

Batteridrevne støvsugere

Så langt i år har vi testet fem modeller fra selskaper som Dyson, Philips og OBH Nordica, og i den siste runden for året har vi gjennomført en trippeltest med de nyeste modellene til Dyson og Philips, samt en utfordrer fra kinesiske Roidmi.

Egenskaper Roidmi X20 Dyson V11 Philips Speedpro Max Aqua FC6904
Batteritid min (hastighet)604971
Batteritid medium332735
Batteritid max111425
Støvbeholder0,4 l0,76 l0,6 l
Støy maks80 dB77 dB75 dB
Støy medium64 dB7073 dB
Støy min62 dB67 dB65 dB
Vekt (gram)260030502732
Bredde munnstykke (cm)25,62526
Veiledende pris5490 kr6790 kr6999 kr

Alle har prislapper som gjør at vi forventer mye. Her må det ikke bare bli rent, men batteriene må holde lenge nok, beholderne og filtre må være enkle å tømme og rengjøre, de må ha et levelig støynivå og være gode å håndtere.

Det vi har oppgitt som støynivå i tabellen, er det Philips Sleep & Wake-Up Light har rapportert på 1 meters avstand. Her kan profesjonelt måleutstyr gi litt andre resultater, men det gir en god pekepinn på støynivået, i hvert fall relativt til hverandre. Det er også verdt å merke seg at støyen fra de ulike støvsugerne oppfattes ulikt, siden de har forskjellig støykarakteristikk.

PS. Dyson V11 og Philips SpeedPro Max Aqua er såpass like henholdsvis V10 og SpeedPro Max FC6823, så for det mest grunnleggende, som støvbeholder og detaljert utstyrspakke, støvbeholder og liknende, anbefaler vi at du tar en titt på testen mellom Dyson V10, Bosch Unlimited og Philips SpeedPro Max.

Xiaomi Roidmi X20

Kinesiske Xiaomi lager produkter i nesten alle kategorier. Fra smarttelefoner og portabel pumpe til plantesensor og elsparkesykler. Faktisk har vi for øyeblikket inne en smart søppelbøtte fra Xiaomi på testbenken.

De står også bak noen spennende batteridrevne støvsugere. Tidligere i år testet vi Roidmi F8, som på ingen måte gjorde seg bort, og i denne runden har vi med Roidmi X20.

Nykommeren bygger videre på F8 med en kompakt, men velbygd design, apptilkobling og en god tilbehørspakke, og bringer med seg nyheter som integrert belysning og moppefunksjon – to funksjoner selv ikke dyrere Dyson V11 kan skilte med.

INTEGRERT LYS: Xiaomi Roidmi X20 har en LED-list på fremsiden som lyser opp i mørke omgivelser. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
INTEGRERT LYS: Xiaomi Roidmi X20 har en LED-list på fremsiden som lyser opp i mørke omgivelser. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Integrert belysning er en av de mer kjærkomne nyhetene, noe vi også poengterte i testen av Philips SpeedPro Max. Spesielt nyttig er det når du støvsuger under skap og sofabord, og du får en god pekepinn hvor skittent det er i et rom ved å skru av lyset i taket og la støvsugeren lyse opp.

Lysene slår seg for øvrig på automatisk når de registrerer mørke omgivelser.

Her skorter det ikke akkurat på tilbehøret. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Her skorter det ikke akkurat på tilbehøret. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Moppefunksjonen er også et spennende konsept. I pakken medfølger det en liten vannbeholder med feste til en mikrofibermopp, to stykk i pakken, som du kan fylle med vann og som festes magnetisk til baksiden av munnstykket.

Ellers er tilbehørspakken helt identisk med F8.

For å starte støvsugeren trykker du og holder inne knappen på hovedenheten. Deretter kan du veksle mellom hastighetsnivåene ved å trykke ned samme knapp.

Slik fyller du på vann. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Slik fyller du på vann. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Roidmi X20 har også våtmopp. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Roidmi X20 har også våtmopp. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

I bruk er det også lite som skiller de to modellene. Den har god ergonomi og håndtaket gir også flere grepsmuligheter, og motsetning til Dyson V11, trenger man ikke å holde noen knapp inne for å holde støvsugeren i gang.

Dermed er dette en veldig god støvsuger å holde i, enten du svinger den rundt på kjøkkengulvet eller jobber under sofaen.

Sugeevnen er dessverre ikke mer enn middels og spesielt med partikler som havregryn og kattesand må støvsugeren gjennom noen runder for å få med seg alt, samtidig som støvbeholderen er den minste.

Testresultat

Xiaomi Roidmi X20

Lys integrert, velbygd, rikt med tilbehør, moppefunksjon.

Middels sugeevne, liten støvbeholder.

Philips SpeedPro Max Aqua

Nok en gang er leverer Philips en ordentlig god støvsuger. Aqua-modellen er mer eller mindre tilsvarende SpeedPro Max som vi testet i februar, med moppefunksjonalitet.

Utseendemessig er det kun fargen som skiller Philips SpeedPro Max Aqua fra den vanlige utgaven. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Utseendemessig er det kun fargen som skiller Philips SpeedPro Max Aqua fra den vanlige utgaven. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

I esken medfølger et munnstykke med vannbeholder - det kan tas av - som rommer 2,8 desiliter, som ifølge Philips skal være nok til å dekke 60 kvadratmeter. En av fordelene med moppeløsningen er at du kan våtmoppe samtidig som du støvsuger. Ulempene er at munnstykket er litt stort og tungt, det tar ikke helt inne i hjørner og hvis det er partikler som støvsugeren ikke får opp, hender det at våtmoppen gjør det enda vanskeligere «å smøre» partiklene utover.

Philips SpeedPro Max Aqua har den minste tilbehørspakken, og spesielt savner vi et sprekkmunnstykke. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Philips SpeedPro Max Aqua har den minste tilbehørspakken, og spesielt savner vi et sprekkmunnstykke. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Sammenliknet med konkurrentene skorter det på tilbehørspakken til Philips. I pakken er det tre munnstykker: et vanlig, et med vannbeholder og et for sofa og seng. I tillegg er børste integrert på røret. Som vi skrev i den forrige testen, har Philips «undersøkt og konkludert med at de aller fleste aldri bruker alle de forskjellige munnstykkene som følger med en støvsuger».

Fyll på med vann. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Fyll på med vann. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Mopp i vei. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Mopp i vei. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Vår erfaring er også den at det stort sett går i det vanlige munnstykket og det som er beregnet på stoffstoler og -sofaer og senger, men at vi ofte drar frem sprekkmunnstykket på trange plasser – og det har ikke Philips-en.

Men Philips slår også Dyson igjen på batterikapasitet på samtlige nivå. Dessuten har man hele tiden full kontroll på batterinivået, noe må nå også har med V11, som vises i prosent i et klart og tydelig display. De siste ti prosentene teller displayet ned for hver prosent helt til null. Det liker vi. Batterinivået vises også i prosent under lading.

Ting du ikke trodde du trengte, men lys foran på støvsugeren har vist seg å være en ganske kjekk funksjon. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Ting du ikke trodde du trengte, men lys foran på støvsugeren har vist seg å være en ganske kjekk funksjon. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

De tre hastighetsnivåene veksler du mellom på hovedenheten.

Hva sugeevnen gjelder, er det også i denne runden nærmest dødt løp mellom Dyson og Philips. Philips har såkalt 360-graders sugeevne som skal fange opp støv også på sidene, men vi merket ingen store forskjeller mellom SpeedPro Max og Dyson V11 langs listene.

Hvis du ikke har noe nytte av våtmoppen, anbefaler vi at du sparer en drøy tusenlapp og heller går for den vanlige SpeedPro Max-støvsugeren til Philips.

Testresultat

Philips SpeedPro Max Aqua FC6904

God sugeeffekt, lys, batteritid, integrert børste, batteridisplay, ergonomi, moppefunksjon, enkel tømming.

Mangler sprekkmunnstykke, ikke utskiftbart batteri, begrenset med utstyr i pakken, litt knotete våtmopp.

Dyson V11 Absolute (testvinner)

I denne runden er det Dyson V11 som stikker av med «Best i test»-stempelet. V11 vinner på å en rikholdig tilbehørspakke, sugeevne i toppklassen og hvor enkelt det er å manøvrere den. SpeedPro Max Aqua følger hakk i hæl, med enestående batteritid, god sugeevne og integrerte lys, men det er vanskelig å forsvare prisforskjellen mellom den vanlige utgaven og Aqua-modellen.

Det er jevnt i toppen, og i denne runden er det Dyson som stikker av med seieren foran Philips. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Det er jevnt i toppen, og i denne runden er det Dyson som stikker av med seieren foran Philips. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Dyson V11 markerer ikke store endringen fra fjorårets V10, men kommer med økt sugekraft – 20 prosent bedre, ifølge Dyson – et LED-panel som viser gjenværende batteritid og noe kalt «High Torque»-modus som automatisk justerer sugekraften etter underlaget, og dermed skal du ikke trenge å bytte sugemodus når du går fra teppe til hardt gulv.

Dyson V11 har en innholdsrik tilbehørspakke. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Dyson V11 har en innholdsrik tilbehørspakke. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Dog mangler integrert belysning foran på munnstykket, noe vi føler bør være standard på batteridrevne støvsugere – spesielt for de dyrere modellene.

Dyson V11 har LED-panel som viser hastighetsnivå. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Dyson V11 har LED-panel som viser hastighetsnivå. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Støvsugeren har tre hastighetsnivåer som justeres med en bryter under panelet på toppen.

I bruk er Dyson V11 nærmest en fryd å jobbe med. Den føles lett i hånden og nærmest flyter over gulvet. Her trenger du ikke å bruke mye kraft for å støvsuge deg rundt i boligen. Samtidig har V11 den samme ulempen som V10 at du må holde inne knappen for å støvsuge – de to andre i denne testen har en skyvebryter.

Dyson og Philips kniver om toppen

Den eneste ulempen på dette området er at større partikler, som kattesand og havregryn, bare blir dyttet bakover når du støvsuger mot deg.

PS. Ettersom det er såpass få forskjeller mellom Dyson V10 og V11, kan det være lurt å ta en ekstra kikk på førstnevnte, som i skrivende stund er rundt tusen kroner rimeligere.

Testresultat

Dyson V11 Absolute

God sugeeffekt, rikt med tilbehør, lett å manøvrere, LED-display.

Knapp og ergonomi, drar partikler bakover, ikke utskiftbart batteri, vi savner integrert belysning.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer