Vannlekkasje

Dyster rekord for oppvaskmaskiner

Lekkasjer fra vanntilkoblede maskiner forårsaket skader for rekordhøye 292 millioner kroner i fjor, og det er oppvaskmaskiner som er «verstingen».

OPPVASKMASKIN: Det var 5984 vannlekkasjer og -skader fra såkalte vanntilkoblede maskiner, i norske hjem i fjor. Så høyt har tallet aldri vært før, ifølge If. Vannlekkasjene forårsaket skader for over 292 millioner kroner. Foto: Kristin Sørdal
OPPVASKMASKIN: Det var 5984 vannlekkasjer og -skader fra såkalte vanntilkoblede maskiner, i norske hjem i fjor. Så høyt har tallet aldri vært før, ifølge If. Vannlekkasjene forårsaket skader for over 292 millioner kroner. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tilårskomne oppvaskmaskiner og morkne vannslanger skapte vannkaos og ødeleggelser i rekordmange hjem i fjor, ifølge forsikringsselskapet If.

- Gamle slanger og pakninger er en årsak som går igjen når kjøkkengulvet eller hele etasjen flyter over av vann, ifølge kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If.

- Rekord

Det var 5984 vannlekkasjer og -skader fra såkalte vanntilkoblede maskiner. Så høyt har tallet aldri vært før, ifølge If.

Vannlekkasjene forårsaket skader for over 292 millioner kroner.

Tall fra Finans Norge viser at vanntilkoblete maskiner sto for 11,2 prosent av de innvendige vannskadene som ble rapportert til forsikringsselskapene i 2020.

Innvendige rør og avløp sto for den største delen av disse skadene: 71,2 prosent.

Varmtvannsbereder, sanitærutstyr og varmeanlegg sto for ni prosent av skadene - mens utett våtrom sto for 8,6 prosent av skadene.

Ifølge If, har skadeantallet de siste åra ligget rundt 4500, men i 2016 var det over 5335 vannskader. I 2019 var tallet 4396 vannskader på grunn av lekkasjer fra vanntilkoblede maskiner.

Tall fra Finans Norge viser likevel at det i fjor ble færre bygningsskader innendørs i private boliger og hytter - både vannskader og brannskader.

- På grunn av coronaepidemien har mange vært mye hjemme og passet godt på husene sine. Vannskader får nok ikke stå lenge uoppdaget nå som flere holder seg på hjemmekontoret, sier kommunikasjonssjef Stine Neverdal i Finans Norge.

SITRON-TRIKSET: Visste du at du kan rengjøre oppvaskmaskina med en sitron? Nærmere bestemt med en halv! Video: Berit B. Njarga. Klipp: Tobias Fjeldvang Vis mer

Mangler sluk

- En god del av skadene blir veldig store fordi mange boliger mangler sluk på kjøkkenet til å takle vannet. Dette gjelder først og fremst eldre boliger, fordi det ikke var krav om sluk på kjøkken tidligere, sier Clementz.

Neverdal i Finans Norge peker på at dyrere utstyr og møbler også gjør skadene dyrere - og at vanntilkoblet utstyr ofte er kilder til vannskader på kjøkken:

- Vi har stadig finere interiør, samt mer og dyrere utstyr og møbler i boligene våre. Mange vannskader oppstår på kjøkken og bad. På kjøkken er det mye vanntilkoblet utstyr som også kan være kilder til vannskader, sier Neverdal.

- Slikt som kaffemaskiner med vanntilførsel og kjøleskap med isbitmaskin fantes ikke på norske kjøkken før, og disse nye innretningene er med på å dra opp tallene. På 70-tallet var det vanlig med oransje eller grønn linoleum på kjøkkengulvet. Belegget tålte en støyt. Nå har mange dyr parkett, og stua går gjerne i ett med kjøkkenet. Klart skadene blir større og mer kostbare, sier Clementz.

Finans Norge advarer om at vann kan gjøre stor skade - og understreker at det er viktig at opptørking og utbedring av slike skader skjer så raskt som mulig.

Ikke krav om membran

Ifølge Direktoratet for byggkvalitet (DIBK), er det ikke krav om membran på kjøkkenet, slik det er for bad, og rommet er derfor mer utsatt for vannskader.

Kjøkkenet er et av de rommene som får flest vannskader, og antallet vannskader øker.

SKITTENT ETTER VASK?: Dersom oppvaskmaskinen ikke har klart å fjerne all skitten etter vask, kan det være flere årsaker til dette. Video: Linn Merete Rognø. Vis mer

Ifølge den nye tjenesten fra DIBK, smartereoppussing.no, er det to ting som er viktig å vurdere på kjøkkenet:

1: Installér automatisk lekkasjestopper til utstyr som er tilkoblet vann for å unngå lekkasjeskader.

Og

2: Vurdér å legge vanntett beskyttelse under oppvaskmaskinen eller annet utstyr som er tilkoblet vann - for raskere å oppdage lekkasjer før det er blitt store skader.

Ifølge DIBK er automatisk lekkasjestopper for utstyr som er koblet til vann både smart, og ofte et krav. Dette er utstyr som oppvaskmaskin, dampovn, isbitmaskin og liknende utstyr.

Også Clementz anbefaler lekkasjestoppere og vannsensorer på kjøkkenet:

- Da får du raskt beskjed om at noe er på ferde, og vannet stoppes slik at skaden ikke blir så stor som den kunne blitt. Det kjedelige med vannskader i flermannsboliger, bygårder og blokker, er at én eller flere naboer ofte også blir rammet, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer