Stank fra søppelbøtta

Eddik-skiva er super på kjøkkenet

Holder guffen lukt og ubudne gjester unna.

NATURLIG HJELPEMIDDEL: En skive med eddik er supersmart å ha liggende i bio-søppelbøtta! Video: Linn Merete Rognø. Vis mer
Publisert

Søppelbøtta med matavfall trenger ikke å være stappfull før en ubehagelig stank kan bre seg ut i kjøkkenrommet. Og enda verre: Matavfallet er et yndet ynglested for fluelarver.

Men visste du at ett av hjelpemidlene som kan forebygge vond lukt og holde ekle kryp borte er en brødskive?

Dynk den i eddik

Trikset er enkelt og krever bare to ingredienser:

En brødskive og en slant eddik.

  • Har du litt igjen av et gammelt brød som du likevel skal kaste, kan du skjære av en skive
  • Finn fram en skål og hell en slant med vanlig husholdningseddik oppi
  • Dynk så hele skiva i eddiken slik at den blir helt bløt
  • Ha litt kjøkkenpapir i bunnen på den rene biosøppel-bøtta og legg den bløte eddik-skiva oppå papiret
  • Så kan du feste bioposen i bøtta som vanlig
  • Brødskiva kan ligge i bøtta helt til du må bytte pose

Tips: Hvis du ikke vil bruke brødskive til trikset, kan du gjerne bruke litt avispapir dynket med eddik i stedet.

Fluelarver mistrives i eddik

Men hvorfor kan dette trikset funke?

Kristine Spildo, førsteamanuensis ved kjemisk institutt på Universitetet i Bergen, forklarer:

- Eddik kan være effektiv til å forebygge fluelarver, mark og liknende fordi eddik er en syre med lav pH-verdi. Dette skaper dårlig vekst- og formeringsbetingelser, sier hun.

Grunnen til at skiva med eddik holder vond lukt unna søppelbøtta er at eddiksyren nøytraliserer basiske lukter.

- Et eksempel på dette er lukten av råtten fisk som skyldes et basisk molekyl, sier kjemikeren videre.

- Eddik vil derimot ikke virke på lukter som kommer fra nøytrale forbindelser. Et eksempel på dette er lukten av løk, legger Spildo til.

Det som virker aller best

Den absolutt beste måten å forebygge både vond lukt og fluelarver i biobøtta, er selvsagt å ikke kaste mer mat enn man behøver.

Men det er en kjensgjerning at vi typisk forsyner oss med litt mer julemat på tallerkenen enn vi orker å spise opp.

- Rundt juletider produseres det mer avfall, og dessverre også mye matsvinn, sier Sylvelin Aadland, ansvarlig for Sortere i LOOP.

Men for å unngå matsvinn, skal det ikke så mye mer til enn å være bevisst på at middagen du legger på fatet ditt er av mengden som du vet at du klarer å spise opp.

- På Sortere.no har vi også laget en side om hvordan folk kan spare penger på julemat og unngå matsvinn, tipser Aadland.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer