Felle for brunsnegler

Effektivt triks mot brunsnegler

Ta knekken på brunsneglene med dørmatte-trikset!

FELLE: En dørmatte i hagen kan beskytte plantene dine mot mordersneglene. I artikkelen under får du vite hvorfor! Foto: Linn Merete Rognø.
FELLE: En dørmatte i hagen kan beskytte plantene dine mot mordersneglene. I artikkelen under får du vite hvorfor! Foto: Linn Merete Rognø. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Brunsneglene kryper frem fra hiet sitt når temperaturen stiger ute, til stor fortvilelse for hageeiere. Men det betyr ikke at sneglene forsvinner igjen selv om høsten bringer med seg kaldere vær.

- Det er i september at brunsneglene legger egg, som klekkes utover høsten, sier Solveig Haukeland, forsker ved Nibio.

Disse blir til små snegler som overvintrer i hagen din. Det er med andre ord ingen grunn til å stoppe jakten på brunsnegler helt enda.

GENIALT: Disse geniale metodene fjerner brunsneglene fra hagen din. Video: Kristin Sørdal / Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer

Gjemmesteder for brunsneglen

På høsten bør du passe på at det ikke avles frem en haug med snegler i hagen din.

Da kan du gjøre følgende:

  • Ta livet av så mange store brunsnegler som mulig, før de får lagt egg.
  • Finne eggene og ødelegge dem.

Men hvor gjemmer sneglene seg når det er blitt kaldere ute, for å finne det perfekte stedet å yngle?

Ifølge Haukeland bør du se etter snegler og egg i skyggefulle områder og fjerne dem.

Brunsneglene kryper blant annet under steiner, kvisthauger, visne planter, krukker, eller under en platting. Derfor er det lurt å lete på slike steder.

Bjørn Arild Hatteland er forsker ved Nibio og har doktorgrad i brunsnegler.

Eksperten forteller at etter at brunsneglene har lagt egg i august-september, kan man ofte se at de begynner å miste farge og ser litt syke ut. Iløpet av høsten dør de fleste brunsneglene, i hvert fall de halvstore-store som har fått lagt egg.

- Den nye generasjonen av små snegler overvintrer til neste år. Men i milde perioder kan disse også være aktive sent på høsten, sier Hatteland.

Legg dørmatta i hagen

For å lokke frem sneglene slik at du kan klippe dem i stykker, kan du også prøve dørmatte-trikset, som vi kom over på den svenske nettsiden Land.se.

Siden brunsneglene trenger å finne seg et krypinn på høsten, vil dørmatten du legger i hagen eller blomsterbedet fungere som et egnet hus for dem.

«Huset» blir i realiteten en perfekt sneglefelle. Du kan også bruke en bilmatte.

LA DEN LIGGE: La matten ligge i hagen noen uker gjennom høsten, og sjekk under den ved jevne mellomrom. Når sneglene samler seg opp, er det bare til å plukke i vei. Foto: Linn Merete Rognø.
LA DEN LIGGE: La matten ligge i hagen noen uker gjennom høsten, og sjekk under den ved jevne mellomrom. Når sneglene samler seg opp, er det bare til å plukke i vei. Foto: Linn Merete Rognø. Vis mer

La en eller flere matter ligge i hagen noen uker gjennom høsten, og sjekk jevnlig under mattene for å se om du har klart å fange brunsnegler. Så er det bare til å ta dem av dage.

Om sneglene har lagt egg under matten, knerter du disse også. Eggene til brunsnegler er omtrent på størrelse med et knappenålshode, de er hvite og ligger i klynger.

SNEGLEEGG: De hvite eggene legges i små klyser skjult under for eksempel stein, busker, kratt og lignende. Foto: NTB Scanpix.
SNEGLEEGG: De hvite eggene legges i små klyser skjult under for eksempel stein, busker, kratt og lignende. Foto: NTB Scanpix. Vis mer

- Matten er en effektiv felle

Brunsnegleekspert Hatteland forteller at dørmatte-trikset absolutt kan fungere i jakten på brunsnegler.

- Matter, plater av ulike slag, eller tilsvarende, er godt kjent for å kunne fungere effektivt som feller. Dette brukes også i forskning for å undersøke bestander av ulike snegler, og kalles da «refuge traps» på engelsk. Vi på NIBIO har vel også fra tid til annen anbefalt å legge ut slike for å samle opp snegler, sier Hatteland.

For spesielt interesserte, er dørmatte-trikset også en god metode å bruke for å følge med på hvor mange brunsnegler det er i et område, hvis dette er en hobby man kunne ønske å drive med, mener eksperten.

- Særlig tidlig i sesongen er dette en fin måte å undersøke hvordan situasjonen ser ut. Da kan man også lettere finne små brunsnegler. I tillegg kan man legge et sneglemiddel under matten, som Ferramol pellets, tipser Hatteland videre.

Genial sneglefelle

Det finnes også flust med kjerringråd som også skal funke i kampen mot brunsnegler.

Dinside har flere ganger presentert ulike tips og triks som kan hjelpe med å bekjempe og fange brunsnegler.

Ett av de mest effektive triksene vi har testet, er øltrikset.

I denne videoen viser vi deg hvordan det gjøres, og det ble litt av en fangst!

Her får du noen andre kjerringråd vi har skrevet om:

  • Bruk kaffegrut. Legg 1-2 centimeter langs planter du vil beskytte. Dette er imidlertid et omdiskutert råd.
  • Som sneglefelle kan du fylle en isboks med øl. Dette skal tiltrekke seg snegler - og du kan dermed fange dem i boksen.
  • Små snegler kan du samle i ei bøtte og drepe med kokende vann, eller fryse ned, for å bli kvitt dem.

Vi har tidligere testet den støvsuger-liknende Snegleslukeren. Sjekk hvordan det gikk her!

Rydd i hagen

Petter Bøckman, universitetslektor i zoologi ved Naturhistorisk museum, har tidligere uttalt at noe av det beste du kan gjøre for å holde brunsneglemengden nede, er å rydde i hagen.

- Få vekk materialhaugen du har latt ligge - og å slå ned kratt og bli kvitt kvist og kvast, sier Bøckman.

Grunnen for at du bør rydde unna, er at du da altså vil bli kvitt det som brunsneglene kan bruke som skjulesteder:

- Fjerner du skjulestedene, er ganske mye av jobben gjort, sier han.

Veisalt kan skade jorden

Yngler det av brunsnegler i hagen, er det ikke så rart at vi prøver «hva som helst» for å vinne over rakkerne. Men det er flere metoder som ikke vil fungere optimalt, også velkjente råd, ifølge Hatteland.

- Jeg vet at noen har strødd ut veisalt for å unngå at snegler skal komme inn på området. Problemet med dette er at det ikke er så veldig bra for jorda hvis det skal brukes i de mengder og over større områder for å være effektivt over tid, sier eksperten.

Ellers er diverse strølag rundt planter ikke alltid tilstrekkelig over tid, mener Hatteland.

- Man må legge på nytt ved jevne mellomrom siden tjære i bark, for eksempel, blir utvasket over tid.

Men forskeren tenker at de aller fleste av diverse metoder for å bekjempe brunsnegler, også strølag, kan vær effektivt hvis det gjøres på rette måten og i stort nok omfang.

- Samtidig kan det rett og slett bli for omfattende. Og bli kvitt brunsneglene helt blir uansett sjelden. Man må egentlig finne sin metode som fungerer for å holde nede bestanden og samtidig leve med at det er noen brunsnegler, avslutter Hatteland.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer