Dette kan eggeskall brukes til

Eggeskall kan brukes til de mest utrolige ting

Eggeskall kan brukes til de mest utrolige ting, avslører ekspert. Få tipsene her!

EGGESKALL: Man kan vel anta at de fleste av oss kaster eggeskallet i søpla, men om alle visste hvor mye vi faktisk kan bruke eggeskall til, hadde nok mange tatt vare på det i stedet. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Man kan vel anta at de fleste av oss kaster eggeskallet i søpla, men om alle visste hvor mye vi faktisk kan bruke eggeskall til, hadde nok mange tatt vare på det i stedet.

Visste du for eksempel at eggeskall kan brukes som plaster?

Ja, du leste riktig.

Her får du vite hvorfor.

Syv millioner kilo kastes

Ifølge Statistisk sentralbyrå spiser nordmenn i gjennomsnitt 200 egg i året, altså 13 kilo.

Det opplyses ikke om at selve eggeskallet er med i denne beregningen, men i sin artikkel om temaet, har Forskning.no regnet litt på dette og kommet frem til at vi kaster rundt syv millioner kilo med eggeskall hvert år!

Det burde vi ikke gjøre, ifølge Britt Marlene Kåsin som er matrådgiver og eggekspert i Matprat.

- Det er mange måter man kan nyttegjøre seg av eggeskallet hjemme på, så det trenger ikke å gå rett i matavfallet, sier Kåsin til Dinside.

Leger småsår

En av disse nyttige måtene å bruke eggeskallet på, er altså som plaster, ifølge eksperten.

PLASTER: Neste gang du har et gnagsår eller småsår, kan du prøve å legge en eggehinne på såret for å se om det leges raskere. Foto: Linn Merete Rognø.
PLASTER: Neste gang du har et gnagsår eller småsår, kan du prøve å legge en eggehinne på såret for å se om det leges raskere. Foto: Linn Merete Rognø. Vis mer

Eggehinner er rike på aminosyrer, og noen aminosyrer inneholder svovel. Dette har blant annet en legende effekt på huden, ifølge Store Norske leksikon.

- Den tynne egghinnen på innsiden av egget har en helende effekt og kan derfor brukes på små sår eller som gnagsårplaster, opplyser Kåsin.

Til hjemmet

Så kan det ramses opp i fleng hvilke andre måter vi kan dra nytte av det «magiske» skallet.

Kåsin har følgende tips:

  • Skarpe kniver i hurtigmikseren: tørkede eggeskall og litt vann i hurtigmikseren gjør knivene skarpere. Blandingen kan du helle i komposten eller blomsterbedet etterpå.
  • Rengjøring av kjeler: ha knuste eggeskall og litt oppvaskmiddel i gryten som skal rengjøres og bruk en klut eller svamp til hjelp med å skrubbe. Du kan gjerne bruke litt oppvaskmiddel i tillegg, for en bedre effekt.
  • Serveringsskål: En enkel og delikat måte å servere en rett på, kan være å bruke eggeskallet som en liten serveringsskål.
  • Dekorasjon: Du kan også fylle tomme eggeskall med urter eller små blomster for å dekorere et festbord.
  • Hobbyprosjekter: Bland knuste eggeskall i hobbymaling for struktur og spennende effekt i dine hobbyprosjekter.
PLANTER I EGGESKALLET: Eggeskall kan blant annet brukes til å plante urter eller andre småblomster i. Foto: Sara Johannesen.
PLANTER I EGGESKALLET: Eggeskall kan blant annet brukes til å plante urter eller andre småblomster i. Foto: Sara Johannesen. Vis mer

Gull for hagen

En av grunnene til at eggeskallet er verdifullt, er fordi det inneholder kalsium, også kjent som kalk:

Fiffige tips

Spis eggeskallet: Mange mennesker spiser eggeskallet på grunn av dets imponerende innhold av kalsium. For å spise det, knus eggeskallet og bruk det i måltidene, dryss i suppen, desserter, sauser, kremer, salater osv. Dette vil ikke påvirke matens smak, og det gode er at dette vil styrke skjelettet.

Bedre kaffesmak: Om du brygger kaffe med litt eggeskall vil bitterheten i kaffen reduseres. Husk å vaske skallet godt og sil kaffen for å unngå å svelge biter.

Klesvask: Det sies at om du putter litt eggeskall i en vaskepose og har i vaskemaskinen, vil flekker fra klærne forsvinne og hvite klær vil bli skinnende hvite etter vask.

Fuglemat: Eggeskall inneholder kalsium som kan være bra for fuglene. Bland eggeskall med fuglefrøene du vanligvis gir.

Behandle hundediaré: Om hunden din har spist noe den ikke burde, kan du pulverisere litt eggeskall sammen med litt kaffegrut til pulver. Dryss noen teskjeer i hundematen; diareen bør være borte innen en dag.

Kilder: Nrk.no / Veientilhelse.no / Startsiden.no

- Kalk blir for eksempel brukt som gjødsel for å gi plantene ekstra tilskudd av kalsium, og for å senke pH-verdien til jorden og gjøre den mindre sur. Dette fører også til raskere nedbryting av organiske stoffer i jorden, og forbedrer jordstrukturen. Knuste eggeskall egner seg derfor som kalktilskudd, forteller Kåsin.

Eggeskall er derfor strålende å bruke som gjødsel, tipser eksperten:

  • Tørk eggeskallene og knus dem til pulver i hurtigmikser
  • Deretter kan du bruke dem som gjødsel i hagen og i drivhuset - for eksempel på tomatplantene. Det knuste eggeskallet tilfører altså kalk
  • Eggeskallene kan også blandes inn i varmkomposten, eller grovknuses og blandes direkte i jorden

Det er samtidig viktig å vite at, foruten om til surjordsplanter som azalea, rhododendron og amerikanske blåbær, skal pH i plantejorden normalt ligge 5.0-6.5, ifølge Kåsin.

- I de fleste hobbyhager i Norge er pH-verdien i høyeste laget, så det er viktig ikke å overdrive kalkingen da både for høy og for lav pH kan gi plantene næringsmangel, sier hun.

Eggeskall kan for øvrig også hjelpe på å holde skadedyr og snegler borte fra blomsterbedet, ifølge eksperten.

- Da skal du bare strø knust eggeskall i bedet. Snegler liker ikke å krype over det knuste skallet, sier Kåsin videre.

En annen ting du kan bruke eggeskall til, er å så småplanter som karse i.

- Men du kan også så solsikke, tomat eller agurk i litt jord i eggeskallet. Når spiren skal pottes om, knuser du forsiktig skallet slik at røttene får utvikle seg videre, avslutter eksperten.

Artikkelen ble publisert januar 2020, men er oppdatert desember 2020.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer