Eiendom Norge spår oppgang på 3 prosent i boligmarkedet

Eiendom Norges prognose for neste års boligmarked er en oppgang på 3 prosent landet sett under ett, med moderat oppgang i storbyene utenom Stavanger.

BOLIGSALG: Eiendom Norge spår at boligprisene nasjonalt vil stige med 3 prosent i 2020. Oslo får den største økningen, på 5 prosent - mens boligprisene i Stavanger forventes å forbli uendret. Foto: NTB scanpix
BOLIGSALG: Eiendom Norge spår at boligprisene nasjonalt vil stige med 3 prosent i 2020. Oslo får den største økningen, på 5 prosent - mens boligprisene i Stavanger forventes å forbli uendret. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

– Vi er inne i den lengste sammenhengende perioden med moderat prisvekst i boligprisstatistikkens historie, og gjennom både 2018 og 2019 har boligmarkedet vært stabilt med en stor tilbudsside og mange transaksjoner, sier administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge.

Dreyer sier det skyldes flere ting.

– De viktigste driverne i det norske boligmarkedet er mer stabile enn på lenge. Det går godt i norsk økonomi, noe som bidrar til et stabilt arbeidsmarked og solid lønnsvekst. Boligbyggingen er godt tilpasset husholdningsveksten, samtidig har flere kredittreguleringer bidratt til redusert kjøpekraft. Dette gjør i sum at vi forventer at utviklingen fra 2018 og 2019 vil vedvare og at boligprisene nasjonalt vil stige med 3 prosent i 2020, sier Dreyer.

Mest opp i Oslo

Bransjeorganisasjonen forventer at prisene vil stige 5 prosent i Oslo. Tilbudssiden i hovedstaden vil holdes på et høyt nivå siden mange boligprosjekter som ble startet i 2016 og 2017, skal ferdigstilles i 2020.

Eiendom Norges boligmarkedsprognoser for de store byene i 2020

Prognoser for 12-månedersveksten fra januar og ut desember 2020 for de store byene er:

  • Oslo: Oppgang på 5 prosent
  • Bergen: Oppgang på 3 prosent
  • Trondheim: Oppgang på 1,5 prosent
  • Stavanger: Uendret

Igangsettingen har imidlertid gått mye ned siden toppen, som betyr at det om noen år kan bli press på prisene.

Bergens boligprisår har vært en positiv overraskelse, ifølge Dreyer.

– Utviklingen i Bergen i 2019 har vært sterkere enn mange ventet ved inngangen til året. Den høye byggetakten i byen gjennom mange år har bidratt til en stor tilbudsside i Bergen, samtidig som prisene har holdt seg på et moderat nivå de siste fem årene. Vi forventer at den mangeårige veksttakten vil fortsette i 2020 og at prisene vil stige med 3 prosent, sier Dreyer.

Moderat i Trondheim og stillstand i Stavanger

I Trondheim er det ventet en moderat oppgang.

– I Trondheim har det gjennom mange år vært bygget mange boliger, samtidig som befolkningsveksten har holdt seg oppe. Vi forventer en høy tilbudsside gjennom 2020, selv om tilbudet i bruktboligmarkedet har gått markant ned gjennom høsten 2019. Vi forventer derfor at prisene vil stige med 1,5 prosent, sier Dreyer.

Stavanger og omegn er det eneste området i Norge med en negativ boligprisutvikling de siste fem årene.

– Til tross for at boligprisene ligger på et moderat nivå, så har ikke prisene tatt seg opp. Det skyldes at boligbyggingen har vært stor selv gjennom tøffere økonomiske tider i regionen. Ved utgangen av 2019 har tilbudet i bruktboligmarkedet gått markant ned, og vi forventer et noe bedre marked i 2020 enn i 2019. Vi forventer at prisene i Stavanger i 2020 vil være uendret med 0 prosent, avslutter Dreyer.

Rentetoppen nådd

Styringsrenta er blitt satt opp tre ganger i løpet av 2019, til en total økning på ett prosentpoeng siden september 2018.

Dreyer tror den nå vil bli på stedet hvil.

– Det er lite sannsynlig at renten settes ytterligere opp. Utviklingen i norsk økonomi er solid, selv om mye tyder på en noe lavere vekst i årene som kommer. I sum innebærer dette fremdeles jobbtrygghet og solid lønnsvekst, noe som vil korrigere den reduserte kjøpekraften gjennom høyere renter, sier Dreyer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer