Skadedyr:

Ekkel oppdagelse: - Full av småkryp

Slik unngår du å få uvedkommende inntrengere i matskapet ditt, ifølge FHI.

SMÅKRYP: Det var ikke bare fullkorn å finne i denne melposen. Nå er matskapet invadert - og Sarah er fortvilet. Foto: Facebook
SMÅKRYP: Det var ikke bare fullkorn å finne i denne melposen. Nå er matskapet invadert - og Sarah er fortvilet. Foto: Facebook Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Se for deg at du skal bake grovbrød, og går til matskapet for å hente melblandingen. Når du åpner melposen, får du deg en skikkelig ekkel overraskelse.

Insekter i melet

Godt blandet sammen med fullkornkorn og mel, finner du noe som overhodet ikke skal være der: Insekter.

For en kvinne ved navn Sarah fra Australia er dette et høyst reelt problem - og hun sier det ikke er første gang det har skjedd.

Nå har hun henvendt seg til Facebook-gruppa Cleaning & Organising Inspiration Australia for hjelp.

- All maten vår er godt pakket inn, og matskapet er rent og pent. Likevel finner jeg til stadighet slike små insekter i matskapet, skriver hun.

- Ser ut som musebæsj

Kvinnen forteller at det ikke bare er melposene som er rammet:

- Jeg åpnet ei krukke med krydder, og den var også full av disse småkrypene. De kom seg inn i en åpnet melpose også. De ender opp overalt, døde - og ser ut som musebæsj.

ÆSJ: Den blå ringen viser et av kornene fra melblandingen - den røde ringen viser noe langt eklere. Foto: Facebook
ÆSJ: Den blå ringen viser et av kornene fra melblandingen - den røde ringen viser noe langt eklere. Foto: Facebook Vis mer

Den frustrerte kvinnen vet ikke sine arme råd. Ikke vet hun hva slags insekter det er snakk om, og ikke vet hun hvordan hun blir kvitt dem.

- Nå må jeg gjøre en grundig vask av skapet - igjen! Er det noen som vet hva dette er, hva som forårsaker det - og hva jeg kan gjøre med det?

- Måneder å bli kvitt

Mange i kommentarfeltet mener at det er snutebiller som har tatt bolig i Sarahs matskap.

- Det er snutebiller, og jeg har hatt en helt grusom opplevelse med dem. Jeg håper du finner en løsning, det tok meg måneder å bli kvitt dem, skriver en.

Snutebiller er en overfamilie i ordenen biller, ifølge Store norske leksikon. I Norge omfatter den fem nært beslektede familier. Snutebillene er planteetere, og et stort antall er skadedyr for kulturplanter.

DØDE SMÅKRYP: Det kan se ut som muselort, men dette er små insekter Sarah har funnet i matskapet sitt. Nå er hun desperat etter hjelp. Foto: Facebook
DØDE SMÅKRYP: Det kan se ut som muselort, men dette er små insekter Sarah har funnet i matskapet sitt. Nå er hun desperat etter hjelp. Foto: Facebook Vis mer

Andre mener det må være en tobakksbille, et skadedyr som ifølge Folkehelseinstituttet (FHI) kan leve på en rekke ulike tørre matvarer, krydder og nytelsesmidler.

Kan angripe norske hjem

Disse kan også angripe norske hjem, ofte som følge av at noen har kjøpt krydder i løs vekt fra Middelshavslandene.

ÆSJ!: Melbiller er et guffent syn, og ikke noe særlig å ha kravlende rundt i tørrvarene på kjøkkenet. Men hvorfor dukker de opp, og hva kan du gjøre for å holde billene og andre insekter unna kjøkkenet? Svaret får du her! Foto: Norsk Hussopp Forsikring. Vis mer

- De er allerede i maten når du kjøper den. Hvis du ikke bruker melet til ofte, bør du ha det i kjøleskapet, råder en annen.

- Hvis du renser og vasker alt, og fra nå av putter alle tørrvarer i fryseren i 24 timer før du pakker det vekk, så hjelper det. Jeg får sjelden slike lenger, skriver en tredje.

Også FHI råder kunder til å fryse ned krydder man har kjøpt i utlandet, for å forhindre et angrep fra tobakksbiller.

Flere råder Sarah til å legge nellikspiker og laurbærblad i skapene, og hevder at dette skal hjelpe til med å holde småkrypene unna.

Én person mener imidlertid at de små, brune flekkene er noe helt annet:

- Det der er musebæsj. Hilsen en mamma fra landet.