Strømsparing

Eksperiment slo feil: - Skrekk og advarsel

- Det er skummelt, vi kunne fått både råteskader og fuktskader, sier Einar R. Bordewich.

VINDUSFROST: Einar skulle bare gjøre et lite strømeksperiment. Hadde han ikke vært så nøye på å sjekke tilstanden i den avstengte etasjen, kunne det ført til både fukt- og råteskader. Foto: Privat
VINDUSFROST: Einar skulle bare gjøre et lite strømeksperiment. Hadde han ikke vært så nøye på å sjekke tilstanden i den avstengte etasjen, kunne det ført til både fukt- og råteskader. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Einar R. Bordewich bestemte seg for å gjøre et lite eksperiment i hjemmet sitt, for å se om det gjorde utslag på strømregninga.

- Jeg har sett dette komme i lang tid. Derfor begynte jeg å forberede meg til høye strømpriser allerede i høst, sier Einar R. Bordewich til Dagbladet.

Saken ble først omtalt av lokalavisa Telemarksavisa. Bordewich er for øvrig leder for partiet Demokratene i Kragerø.

- Har spart mye

Før kulda satte inn, rustet Einar seg opp med gassovn både for oppvarming og matlaging. I tillegg til å fyre med ved, har han gjort tiltak som å styre oppvarming av varmtvannet til å foregå på natta, forteller han.

- Man kan utnytte strømmen når det er billigst. Sånn kan man spare penger, og vi har spart mye, hevder Bordewich.

STRØMSPARER: Einar R. Bordewich har innført flere tiltak i hjemmet for å spare på strømforbruket. Foto: Privat
STRØMSPARER: Einar R. Bordewich har innført flere tiltak i hjemmet for å spare på strømforbruket. Foto: Privat Vis mer

Han sier at familien har gått ned fra et forbruk på litt over 2000 kilowattimer i måneden i 2020, til rundt 800 kilowattimer i år.

- Det er enorme mengder spart, sier Einar.

Stengte av etasje

Et av sparetiltakene som familien innførte allerede i september, var å stenge av husets øverste etasje. Dette var altså et rent eksperiment, som har bidratt til å senke strømforbruket i høstmånedene, forklarer Bordewich.

Men da frosten gjorde sitt inntog, viste det seg å slå feil.

Etasjen, som normalt sett blir brukt til kontorer og lekerom til barna, har holdt en temperatur på rundt tre grader mens den har vært avstengt.

STRØMUTGIFTER: Frykter du en sjokkregning som følge av dyr strøm? Med enkle grep i hverdagen kan du bidra til å senke strømutgiftene noe. Video: Berit B. Njarga. Voice: Embla Hjort-Larsen. Klipp Tobias Fjeldvang Vis mer

Einar har vært oppe med jevne mellomrom og sjekket tilstanden, nettopp i frykt for at frost og fuktighet skulle sette seg.

- Det var egentlig straks, noen dager etter at kulda satte inn, at disse problemene oppsto, forklarer Einar.

- Skrekk og advarsel

Som bildet viser, har varm fuktig luft trengt inn fra underetasjen, for så å felle ut og fryse til i de iskalde vindusområdene.

- Vi måtte varme opp igjen, for det blir ødelagt hvis man lar det stå sånn. Det er skummelt, vi kunne fått både råteskader og fuktskader, sier han.

Nå har han økt temperaturen til 15 grader i den øverste etasjen. Sånn skal det få stå gjennom vinteren.

- Bruk bildet som skrekk og advarsel om at dette kan skje om man prøver noe lignende, sier han til Telemarksavisa.

Nytt eksperiment

Huset er bygget i 1965, og den øverste etasjen er lagt til i 1972. Einar mener at avstengningen kunne ha fungert, dersom det hadde ikke hadde vært så mye gjennomtrekk fra tilstøtende rom.

- Hvert hus er unikt, i hvert fall når man snakker om gamle hus. Hadde det vært riktig gamle vinduer, så kunne de ha tålt det, mener han.

STRØMFORBRUK: Med disse enkle grepene kan du "hacke" ditt eget strømforbruk. Video: Embla Hjort-Larsen Vis mer

Einar har ikke gitt opp spareprosjektet riktig ennå. Nå går han nemlig med planer om et nytt eksperiment med å installere et såkalt varevindu.

- Det er et vindu som du kan sette inn inni vinduet, som stopper fukta ut mot det originale vinduet. Dermed kan vi kanskje senke temperaturen etter hvert, forklarer han.

- En skandale

Bordewich er altså leder for partiet Demokratene i Kragerø. Han har sine tanker om hvorfor strømprisene er blitt så høye:

- Hele denne energikrisa som vi går inn i nå, er rent politikerskapt på grunn av utenlandskablene. Det igjen er resultatet av klimahysteriet i Europa, som samtlige på Stortinget har vært med på. Det er en skandale at de har latt strømmarkedet vårt gå ut på det private markedet, påstår han.

Einar mener at strøm er en nasjonal, samfunnskritisk ressurs som vi nå har mistet kontrollen på. Det fører til energifattigdom, hevder han:

- Det sitter nå barnefamilier med små barn og fryser i sine hjem. Heldigvis har vi i vår familie hatt litt forutseenhet og kunne forberedt oss, men det er slettes ikke alle som er i en sånn situasjon, sier han, og legger til:

- Folk er forbanna. Det er nok en kombinasjon av forbannelse og avmakt. De blir møtt med en slags arroganse, hevder han.

Et bredt tverrpolitisk flertall i norsk politikk er enige om klimaspørsmålet.

HUSK DETTE: Dersom du ikke regelmessig renses filterne på varmepumpa, kan strømregninga bli mye dyrere enn først tenkt. Video: Celina Stamper Vis mer

Etter Parisavtalen er Norges forsterkede klimamål å redusere utslippene med minst 50 prosent og opp mot 55 prosent innen 2030 sammenlignet med 1990-nivå, opplyser regjeringen på sine sider.

Et eksempel på et konkret tiltak for å oppfylle klimamålene er oljefyrforbudet, som ble innført i 2020. Det forbyr bruk av mineralolje til oppvarming av bygninger.

Skylder på forrige regjering

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) mener den forrige regjeringen har skylden for de høye strømprisene.

Det sa han til Dagbladet i begynnelsen av desember, da det ble klart at regjeringens reduksjon i elavgift blir spist opp av økt nettleie.

- Høyre-regjeringen gjorde flere endringer som la til rette for det prisnivået vi nå ser. De var opptatt av å gjøre strømprisene dyrere, mens vi vil gå helt motsatt vei. Det viste vi også med å sette ned elavgiften. Vi vil nå se på flere muligheter rundt hvordan man kan gjøre strøm billigere for folk, sier Vedum.

- Et større arbeid

Senterpartiet har tidligere uttalt at de vurderer muligheten for å stanse overføringen av norsk kraft til det europeiske kontinentet for å sikre lavere strømpris her hjemme, ifølge Dagens Næringsliv.

BEREDSKAP: Skulle det oppstå en krisesituasjon av større eller mindre omfang, som for eksempel et lengre strømbrudd, lønner det seg å ha noen ting i beredskap. Video: Berit B. Njarga. klipp: Tobias Fjeldvang. Vis mer

I oktober fikk Vedum spørsmål om hva regjeringen skal gjøre for å få bukt med de høye strømprisene som preger Sør-Norge.

Da svarte han Dagbladet at det er mange tiltak som må på plass for å endre prisen.

- Vi må gjøre flere ting. Vi må la være å legge flere mellomlandsforbindelser og se på hvordan de allerede eksisterende har påvirket kraftprisene. Det er et større arbeid. Og så må vi bygge ut mer kraft. Men alt dette er mer langsiktige grep som gir effekt over tid for å unngå at prisene gires mer opp.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer