Svevestøv i boligen

Ekspert advarer mot stearinlys

Kan forurense hjemmet like mye som moderat røyking, ifølge Folkehelseinstituttet.

FORURENSER BOLIGEN: Småbarn er blant de mest utsatte for luftveisinfeksjoner som følge av bruk av stearinlys i boligen. Foto: NTB Scanpix.
FORURENSER BOLIGEN: Småbarn er blant de mest utsatte for luftveisinfeksjoner som følge av bruk av stearinlys i boligen. Foto: NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mørketid er for mange synonymt med varme og kos innendørs. Og for å gjøre det ekstra koselig, tenner vi stearinlys.

Det mange ikke er klar over, er at noe så «uskyldig» som stearinlys kan forurense boligen like mye som moderat røyking innendørs.

Nå advarer Folkehelseinstituttet og en allergiekspert hos Astma- og allergiforbundet mot bruken av stearinlys.

Slik oppstår forurensingen

Tidligere har vi skrevet om duftlys og duftpinner som kan inneholde farlige kjemikalier som kan være allergiframkallende , gi alvorlig øyeirritasjon og forårsake irritasjon av luftveiene. Sterke dufter i hjemmet har vist seg å være en av de utløsende årsakene til luftveisallergier.

Men ifølge FHI, vil også vanlig stearinlys uten duft kunne utgjøre samme risiko. Småbarn og astmatikere er mest utsatt.

Når stearinlys brenner, vil en del av stearinet forbrenne ufullstendig – dette sees som en svart stripe av sotrøyk over flammen, eller som misfarging på vegger og tak i nærheten av der stearinlyset står, opplyser FHI.

Det delvis forbrente kullholdige materialet vil gi økte nivåer av små, såkalte ultrafine, sotpartikler som svever lenge rundt og forurenser luften.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer