Eksperten: Slik innreder du med lilla

Slik får du lilla inn i innredningen hjemme hos deg.

Publisert
Sist oppdatert
Du skal ha et modent sinn for å bruke mye fiolett.


- Om jeg har noen tips stil hvordan man kan innrede med lilla? Jeg har kanskje heller mange advarsler, sier Tove Steinbo til DinSide.no.

Steinbo er ekspert på fargepsykologi og fargesymbolikk.

Tove Steinbo - her iført fiolett. Foto: Kamilla Weiglin
Tove Steinbo - her iført fiolett. Foto: Kamilla Weiglin Vis mer

Dilla på lilla

 1. Eksperten: Slik innreder du med lilla
 2. Se Landsems lilla leilighet

Hun presiserer at lilla er et samlebegrep som brukes om to helt ulike farger, som har ulik fargepsykologisk påvirkning:

 • Blålilla/indigo
 • Rødlilla/fiolett.
 • - Den rødlilla, eller fiolette, er adventsfargen, og den er regulert i blant annet den norske kirke. Den lillafargen vi har sett i motebildet i de senere år, har gått mer og mer over mot indigo, sier Steinbo til DinSide.no.

  Hun forklarer at fiolett er sammensatt av rødt og blått, og derfor kan virke veldig ulikt på forskjellige mennesker, noe forøvrig alle farger gjør.

  - Den fysiske rød fargen oppfordrer oss til fysisk handling, mens den blå oppfordrer til mer mental ro. Når disse to sammen trekker i hver sin retning i det fiolette, så skaper det en uro. Så både vitenskapsmannen Goethe (Her referer hun til Goethes Fargelære, red. anm.) og kineserne kom frem til det samme: Du skal ha et modent sinn for å bruke mye fiolett.

  Hun peker på at i interiørsammenheng bør man være meget forsiktig med mengden fiolett og indigo.

  - Det bør faktisk nesten unngås på barnerom.

  Dette fordi barn ikke har et modent sinn, og barnesinnet ikke harmonerer med den sterke fiolette fargen. En lys syrin eller lavendel må i så fall benyttes.

  Les også: Slik innreder du med grått

  Lilla skjerf og fotformsko

  Dess lysere fargetonen er, dess mindre effekt har den på oss. Dess sterkere fargen er, dess mer virkning har den på oss.


  Steinbo viser til det gamle uttrykket "lilla skjerf og fotformsko", som ofte ble brukt om kunststudenter. - Fiolett er fargen som mange kunstnere kan trenge, for den har med kreativitet å gjøre, med inspirasjon og idéskapning, sier Steinbo, og legger til en liten advarsel: - Fargen kan også medvirke til at det aldri blir ro rundt oss.

  - Når det gjelder indigo er det en roligere farge som inviterer oss inn i en fantasiverden, og som sies å styrke vår intuisjon. Men for mye sterk, dyp indigo, kan gjøre oss deprimerte.

  Bildespesial: Dilla på lilla

  Slik innreder du best med de lilla fargetonene

  Gule detaljer lyser riktig opp i det lilla. De to plakettene fra 70-tallet er malt av Inger Landsem. Foto: Elisabeth Dalseg Foto: Elisabeth Dalseg
  Gule detaljer lyser riktig opp i det lilla. De to plakettene fra 70-tallet er malt av Inger Landsem. Foto: Elisabeth Dalseg Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


  Ifølge Steinbo er det lettere å leve med lyse nyanser av indigo og fiolett. Jo sterkere farge, jo større påvirkningskraft.

  - Skulle jeg anbefale indigo og fiolett i et interiør, ville jeg anbefale nøytrale farger på store flater, altså vegger. Så ville jeg innført disse fargene på pyntegjenstander, tepper, puter, og andre mindre detaljer, et cetera.

  Steinbo viser igjen til Goethe, som sa: Balanse er det viktigste i naturen, også for mennesket. Når vi har spist noe surt, trenger vi noe søtt, når vi har hatt det kaldt, så trenger vi varme - og når vi har hatt noe fiolett - så trenger vi gult.

  Gult er komplementærfargen til fiolett. Komplimentære farger trenger hverandre. Andre komplementærfarger er rødt og grønt.

  Les mer om Tove Steinbo på hennes nettsider

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer