Ekspertenes beste maletips inne

Gode forberedelser og riktig utstyr er viktig for å få et vellykket resultat.

RULLE ELLER PENSEL?: Hvilke redskap du skal bruke når du maler veggene innendørs, og hvordan du finner ut hvor mye maling du trenger får du svar på i Dinsides maleguide. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
RULLE ELLER PENSEL?: Hvilke redskap du skal bruke når du maler veggene innendørs, og hvordan du finner ut hvor mye maling du trenger får du svar på i Dinsides maleguide. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kanskje du akkurat har kjøpt ny bolig du vil sette ditt personlige preg på, eller synes det er på tide med litt forandring hjemme? I begge disse tilfellene kan nye farger på veggene være et godt sted å starte, som fort forandrer hele uttrykket og stemningen i rommet.

- Du kan male innendørs hele året, men har du trepanel på veggene er det best å male om vinteren, for da har treverket trukket seg sammen og du får ikke striper som gjerne kan oppstå om sommeren når treverket er mer utvidet, sier Tale Henningsen, kreativ leder i Fargerike, til Dinside.no.

Men, det er ikke bare å finne fram penselen og «klæsje» på maling i ønsket farge. Det er nemlig flere hensyn å ta, både i forarbeidet og ved valg av type maling.

Derfor får du ekspertenes beste tips til maling innendørs videre i denne saken, så minner vi om at Dinside tidligere også har kommet med gode tips til maling og beising av yttervegger.

Vask veggene først

Først og fremst: Rydd bort møbler som er langs veggene, og dekk til gulv og møbler du ikke vil søle på.

Så må veggene rengjøres. Både Fargerike og Maler- og byggtapetsermesternes Landsforbund (MLF) anbefaler deg å bruke et spesialvaskemiddel fra faghandel.

- Før brukte mange salmiakk til å vaske veggene før de malte, men det anbefaler vi ikke, sier Henningsen.

Hvis veggene er skadet av nikotin, sot eller vannskjolder, må du rengjøre med et kraftigere rengjøringsmiddel og male med sperrende maling, skriver Flügger Farve.

Etter at veggene er rengjort, bør du pusse og skrape veggene, samt sparkle der det er er hull og ujevnheter, for å få en glatt overflate. På gipsvegger kan det være fordel å fjerne gammel maling helt, ifølge Henningsen.

Jotun har en hjelpsom steg-for-steg-guide for maling innendørs, hvor du får skreddersydde tips etter rom, veggmateriale og annet.

Finn fargen du blir fornøyd med

Når det gjelder valg av farge, er det viktig å tenke seg nøye om. Det er dumt å male alle veggene i en farge som viser seg å være helt feil.

Derfor bør du bruke god tid og gå i flere malingsbutikker for å få flere prøver på papirbiter.

Etter å ha fått oversikt, har du kanskje noen «nominerte» fargevalg du kan få små prøver i malingsspann av, og legge striper på veggen som skal males. Da ser du hvordan fargen ser ut i rommet med hensyn til møbler, lysforhold og annet.

Regn ut hvor mye maling du trenger

Mål opp rommet, så hjelper de deg i butikken, framholder Henningsen i Fargerike.

Administrerende direktør Stein Hesstvedt i MLF råder deg til å søke annen fagekspertise hos en malermester også, og gjerne få et uforpliktende tilbud på malejobben.

- En investering i fagmessig utført arbeid kan bidra til å øke kvaliteten og verdien på boligen, sier Hesstvedt til Dinside.no.

Velg riktig maling til riktig rom

Du bør velge en malingstype som passer til bruken av rommet du skal male.

Velger du, for eksempel, kalkmaling på veggen bak stekesonen på kjøkkenet eller andre flater som vil trenge hyppigere rengjøring, kan det lønne seg å påføre et beskyttende lag, slik at malingen beholder sin matte overflate og samtidig blir mer vaskbar.

KALKMALING PÅ KJØKKENET: Er du uheldig og søler på den kalkmalte kjøkkenveggen, kan det være vanskelig å tørke bort sølet om du ikke har malt et beskyttende lag på toppen. Foto: Øystein Fossum.
KALKMALING PÅ KJØKKENET: Er du uheldig og søler på den kalkmalte kjøkkenveggen, kan det være vanskelig å tørke bort sølet om du ikke har malt et beskyttende lag på toppen. Foto: Øystein Fossum. Vis mer

Norsjö har samlet noen maletips tilpasset bruken av de ulike rommene i boligen din:

FLEKK: Slik kan det se ut etter at du har prøvd å tørke vekk søl fra en kalkmalt vegg. Foto: Øystein Fossum.
FLEKK: Slik kan det se ut etter at du har prøvd å tørke vekk søl fra en kalkmalt vegg. Foto: Øystein Fossum. Vis mer
 • Gangen må tåle det meste: Alt fra skitt fra lekeplassen og grus fra fotballbanen, til leire fra turen med hunden og støv fra bygatene. Velg en matt maling som du kan vaske uten at du ødelegger den vakre overflaten eller at det blir skjolder når du kommer borti veggen.
 • I stuen gir fløyelsmatte overflater en behagelig og tidløs følelse uten gjenskinn. Velger du en ekstra matt maling, vil du også se at fargene gir en helt spesiell overflate, nesten kalkaktig eller fløyelsmatt, på grunn av det høye pigmentinnholdet i malingen. Akkurat dette uttrykket er elsket av interiørdesignere i hele Norden, og er kjennetegnet på en maling som holder høy kvalitet.
 • Kjøkkenet er et bruksrom som krever en maling som er vaskbar og ripefast, og veggene trenger en annen malingstype enn kjøkkenskapene. Malingen som skal benyttes på kjøkkenskapene skal tåle både vask og motstå fingerfett. Blått er en tradisjonell «kjøkken-farge», mens mange også sverger til grønt, sort, okergult og terracotta.
 • Mal soverommet i en ny farge, og velg en matt maling på veggene. Mange foretrekker blåtoner på soverommet.
 • barnerommet kan alt skje. Gulvet kan bli et stormende hav fullt av haier, og sengen kan bli en fantastisk prinsesseborg. Malingen må dermed tåle både sjøslag og tryllestaver, samt være lett å tørke av.

Rulle eller pensel?

Maleverktøyet er utslagsgivende for ferdig resultat og holdbarhet inne som ute. Innvendig påføres vegg- og takmaling normalt med en egnet rulle. Desto kortere hårene på rullen er, jo finere struktur får det ferdige resultatet, ifølge Hesstvedt i MLF.

- Pensel benyttes på listverk, vinduer, dører og slette flater, sier Hesstvedt.

Rulle på glatte vegger, pensel på treverk, er anbefalingen til Henningsen i Fargerike. Strukturen i panel kommer så fint frem med pensel, og på glatte vegger ønsker du ikke striper, som motvirkes med en god rulle.

- En vanlig tabbe er at mange som ikke vasker nytt trepanel før de maler, men tenk på at det ikke akkurat er rent på trelasten heller, sier Henningsen.

Slik maler du deg til best resultat

Flügger Farve trekker fram følgende framgangsmåte som den beste for maling av vegger innendørs:

 • Begynn med å male alle kanter med en pensel.
 • Mal også rundt radiatorer og langs stikkontakter, karmer, paneler, lister og annet med en pensel.
 • Rull over penselstrøkene med en liten malerull.
 • Rull over hele veggen med en stor malerull, gjerne vått-i-vått. Ved større vegger anbefaler vi at dere er to om arbeidet hvis dere vil male vått-i-vått.
 • Hvis du er alene om jobben, kan du kun male kantene så langt frem at du fortsatt kan rekke å male over med den store malerullen mens malingen fremdeles er våt.
 • Mal hele veggen én til to ganger, alt etter behov. La malingen tørke i henhold til anvisningene på spannet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer