Såpe til gulvvask

Ekspertenes råd: - Dropp den

Derfor bør du følge «null såpe»-rådet.

TØRK DET VEKK: Joda - det blir som regel rent og pent i huset uten såpe i vaskebøtta. Og noen ganger kan såpe til og med gjøre vondt verre. Foto: Linn Merete Rognø.
TØRK DET VEKK: Joda - det blir som regel rent og pent i huset uten såpe i vaskebøtta. Og noen ganger kan såpe til og med gjøre vondt verre. Foto: Linn Merete Rognø. Vis mer
Publisert

Målet med husvasken er selvsagt å gjøre inventaret rent, ikke ødelegge det. Men det er flere som nettopp skader både overflater og gulv når de vasker - uten å være klare over det selv, advarer ekspertene.

Særlig én tabbe skyldes en svært vanlig misforståelse.

«Såpefilm» på gulvet

- Dette med valg av type vaskemiddel kan ofte være en liten «tur i jungelen», ettersom det finnes veldig mange ulike midler i butikkene som «alle» forteller hvor bra de er til å rengjøre gulvet ditt med.

Det forteller Anders Kirkelund, teknisk rådgiver hos Tarkett.

- Her begås det veldig mange tabber, som kan føre til at gulvet blir skadet eller ikke blir så rent som man ønsker, legger han til.

En av de vanligste tabbene gjelder dosering av vaskemiddel, presiserer han; svært ofte doseres det feil i henhold til anbefaling i instruksjonen.

- Noen tror at ved god lukt så blir det rent, og da er det lett for å dosere for mye vaskemiddel i forhold til mengde vann, forteller Kirkerud videre.

Men å alltid følge dosering og instruksjonene på etikettene til vaskemiddelet, er regel nummer én, mener eksperten.

Gulv er særlig sårbart ved feil bruk av såpe, og derfor kan det være lurt å spørre leverandøren av gulvet ditt om råd og veiledning, tipser han.

Tom Erik Rudberg, teknisk rådgiver hos Kährs Norge AS, mener som Kirkerud, at for mye såpe er den vanligste feilen mange gjør ved husvask – spesielt ved vask av gulvet.

- Dette kan bidra til å dra smusset rundt istedenfor opp i bøtta, og eventuelt legge igjen «såpefilm» på gulvet, sier Rudberg.

Vanlige såpeskader

- Hos våre kunder bruker vi bare mopp fuktet med rent vann til å vaske gulv, sier Vibeke Scavenius, kommunikasjonsleder hos CityMaid:

Rent vann er som regel alt som trengs ved gulvvask, hevder hun.

- Tidligere undersøkelser av Teknologisk institutt viser at det er bedre og mer miljøvennlig å vaske med rent vann og mikrofiber enn med kjemikalier og vanlig klut, forteller Scavenius videre.

Både lakkerte eller malte treoverflater, samt laminat, er svært sårbare for såpe og løsemidler, advarer eksperten.

- Treflater har en slitesterk og normalt vannavvisende overflate ved normal bruk og rengjøring. Flatene kan vaskes med en lett fuktet mikrofiberklut, opplyser hun.

Når det gjelder lakkerte gulv vil lakken etter hvert bli fjernet dersom man bruker grønnsåpe hver gang man vasker det, hevder Scavenius.

- I tillegg vil det bygge seg opp et lag av såpe, hvis du ikke vasker av godt med rent vann. Dette laget vil gjøre gulvet såpeglatt, bokstavelig talt, sier hun.

Overflater av laminat vil bli matte hvis de vaskes med grønnsåpe eller annen såpe, opplyser Scavenius videre.

- Overflaten får etter hvert et slørete utseende, og vann som renner ned i skjøtene mellom platene vil etter hvert vise seg som mørke striper rundt platene, forteller hun, og legger til:

- Forhandlere av laminat anbefaler derfor heller tørrmopping eller mikrofiberkluter.

Kirkelund kjenner til at det finnes flere tilbydere av ulike rengjøringsløsninger på markedet som mener at såpe kan droppes ved vask av overflater.

Dette er han for så vidt enig i, sier han

- Men om man ikke skifter ut vaskevannet og fille eller mopp med nytt og rent ofte nok i løpet av vaskeprosessen, vil det bare gjøre at man fører smuss tilbake til overflaten av gulvet i form av skittent vaskevann - istedenfor å faktisk fjerne smusset fra gulvet med fille eller mopp og opp i vaskevannet, presiserer han.

Når såpe er nødvendig

«Null såpe-rådet» er altså et råd ekspertene går god for – men i noen tilfeller kan det være nødvendig å tilføre ekstra kjemikalier, poengterer de tre:

- Er det svært vanskelige flekker som sitter godt fast, kan man spraye på litt allment-vaskemiddel på selve flekken, og så tørke over med fuktig mikrofiberklut, tipser Scavenius.

For hvis du absolutt må bruke såpe, bør du unngå rengjøringsprodukter som inneholder slipemidler eller grønnsåpe, understreker Rudberg.

- Dette kan skade overflaten, særlig på parkett. Ved vask av parkettgulv, vil for eksempel en dråpe med mildt oppvaskmiddel fungere godt, sier Rudberg. For eksempel en dråpe Zalo i vann, fungerer godt på et parkettgulv.

Det tryggeste er å benytte et ph-nøytralt og gjerne syntetisk vaskemiddel, mener Kirkerud.

- Denne type vaskemiddel gjør ofte lite ugagn, avslutter han.