Juletradisjoner:

Ekspertenes vintips til julematen

Ikke lett å velge riktig drikke til alle julerettene. Her er rådene.

VINVALG: Det er mye god mat på bordet i jula. Her er ekspertenes tips. Foto: NTB/Scanpix
VINVALG: Det er mye god mat på bordet i jula. Her er ekspertenes tips. Foto: NTB/Scanpix Vis mer
Publisert

Jula nærmer seg med stormskritt, og selv om julemiddagen kanskje allerede er bestemt, er det kanskje på tide å prøve noe nytt å drikke?

Anne Engrav og Niclas Lundmark er begge varefaglige rådgivere på Vinmonopolet.

De har vært med på å teste drikke som passer til alle julemiddagene vi spiser rundt om i landet.

Ribbe

Anne Engrav, som også er fagansvarlig mat og drikke, forteller at mye av tilbehøret man har til ribbe er sødmefullt, som ofte får vinen til å virke friskere og syrligere. Derfor anbefales en vin med fruktighet og friskhet.

– Førstevalget her vil være en hvitvin, sier hun.

Engrav og Lundmark trekker fram Riesling og Albarinho som gode valg. Disse bør komme fra litt varmere strøk, som Pfalz i Tyskland, eller Alsace.

– ­Det må være nok konsentrasjon og smak i vinen. Hvis den blir for enkel og syrlig, vil vinen kunne bli litt borte, sier Lundmark.

Dersom man vil ha rødvin til maten, bør man finne en som er både leskende og fruktig, gjerne med litt hvitvinsegenskaper.

– Det er litt vanskeligere å sette en god rødvin til ribbe, da dette gjerne er aromaer som ligner litt mindre på maten, forteller Engrav.

De trekker frem Barbera fra Piemonte som et godt valg. Men også Cinsault og pinot noir som gode alternativer.

– Et mer interessant valg vil være en utviklet rødvin, en som har ligget en stund, gjerne med smak av tranebær, svisker og tørkede bær, forteller Engrav.

Lundmark nevner Rioja Reserva som et godt alternativ.

Pinnekjøtt

– Pinnekjøtt er jo veldig salt og smaksrikt, men så har man jo gjerne rotmos til, som er litt søtt og som balanserer litt, sier Engrav.

Her anbefales en frisk vin, med mye smak.

– Førstevalget her er et litt utradisjonelt valg, en oransjevin, som er en hvitvin som er laget som en rødvin, forteller Lundmark.

Videre forteller han at dette var vin som var litt dyr i starten, men at det nå finnes billigere alternativer.

De trekker fram øl som et godt valg til pinnekjøttet, som også er et mer tradisjonelt valg.

– Her bør man gå for en litt mørkere øl, som kveikøl eller belgisk øl. Klassisk juleøl kan også funke fint, forteller Engrav.

Lundmark og Engrav sier også at en musserende vin med en del konsentrasjon kan passe godt.

– Det må være en god sjampanje, med preg av lagring, ikke prosecco, sier Lundmark.

Kalkun

– Kalkun er jo lyst kjøtt med brun saus, og sødmefullt tilbehør, og kan helhetlig ligne litt på ribbe, sier Engrav.

På bakgrunn av dette, kan man bruke mange av de samme anbefalingene som er gitt til ribbe.

Hvis man vil ha rødvin, anbefaler Engrav og Lundmark en pinot noir fra California.

Av hvitvin legger de frem en fatlagret Chardonnay, enten fra California eller fra Burgund i Frankrike.

Engrav foreslår tranebærjuice med litt Farris, som et godt alkoholfritt alternativ til Kalkun.

Lutefisk

– Lutefisk er jo både salt og søtt, og både erter og bacon gir mye av smaken i denne retten, sier Engrav.

Lundmark og Engrav mener her et godt valg vil være noe som står i kontrast til dette, og er leskende.

De trekker hvitvin frem som et førstevalg også her, da det kan være vanskelig å sette rødvin til mye sennep, sirup og brunost, som er vanlig med Lutefisk.

– Det bør være litt sødme i vinen, og man vil gjerne litt opp i kvalitet, sier Lundmark.

Videre sier de at en Grüner Veltliner fra Østerrike, eller en Chenin blanc fra Loire er gode valg, da disse har fruktighet, men litt fetere og dempet, enn en riesling, noe som gjør seg godt til en rett uten så mye fruktighet.

Torsk

– Her brukes som regel Sandefjordssmør, og det er denne sausen du setter vin til her, sier Engrav.

Man ønsker en vin med litt av de samme smakene som sausen. De foreslår hvitvin som et godt valg, for eksempel en Chablis, eller en Chardonnay fra Burgund.

Et annet godt alternativ, kan være er Chardonnay fra Mâcon i Frankrike, sier Lundmark.

Dersom man ønsker rødvin, foreslår de en hvit bordeauxvin eller en pinot noir fra New Zealand.

Nøttestek

– ­Til nøttestek er sjampanje et soleklart førstevalg, sier Engrav.

En god sjampanje vil kunne hente opp aromaene av ristede nøtter og krydder i maten, og boblene skaper en annen munnfølelse.

– Her er en fatlagret Chardonnay et godt valg, mener Lundmark.

Av rødvin til nøttestek, anbefaler de en rødvin fra Rioja eller sangiovese fra Toscana. Et annet alternativ er en Chianti fra Toscana.

– Øl er også et godt alternativ til nøttestek, da det er fyldig, og passer godt til nøttesmaken, og det litt «brente»-preget, sier Engrav.

– Ha alltid nok eplemost

Engrav og Lundmark påpeker at det aller viktigste er å kjøpe drikke du liker.

– Vinen blir ikke bedre fordi den passer bra til maten, sier Engrav.

De trekker også frem norsk eplemost som en sikker vinner til all julemat.

De foreslår også å lage «gløggsecco», av en tredjedel alkoholfri eplegløgg og to tredjedeler alkoholfri musserende vin.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer