- Ekstremt viktig

Varmepumpa holder ikke evig, men det er ting du kan gjøre for å øke levetida.

LEVETID: En varmepumpe varer ikke evig, men godt vedlikehold og jevnlig service kan øke levetida. Foto: Kuchina / Shutterstock / NTB
LEVETID: En varmepumpe varer ikke evig, men godt vedlikehold og jevnlig service kan øke levetida. Foto: Kuchina / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

De to siste åra er det blitt solgt rekordmange varmepumper i Norge. I 2022 ble det for første gang solgt over 150 000 varmepumper, og trenden fortsatte i 2023.

I fjor var det væske-til-luft-varmepumpene som opplevde størst salgsvekst, mens luft-til-luft-varmepumpene hadde en ørliten nedgang. Det er uansett de sistnevnte som er de mest populære på markedet.

Å kjøpe og installere en varmepumpe hjemme kan koste fra rundt 20 000 kroner og oppover, avhengig av modell og type. For mange er det en høy innstegspris, men fordelen med en varmepumpe er at den bruker mye mindre strøm enn for eksempel panelovner, som er dyre i drift.

Men hvor lenge varer en varmepumpe?

Ikke spar penger her

Det er vanskelig å gi et helt klart svar på, men flere produsenter estimerer med 12-15 år før det er på tide å bytte den ut.

Einar Gulbrandsen i Varmepumpeforeningen sier at basert på deres undersøkelser, der installatører oppgir alder på varmepumper som byttes ut, også indikerer 12-15 år.

- Det finnes selvsagt eksempler der ei varmepumpe har holdt mye lengre og så mye som 20 år, men også kortere.

Jobben med å sørge for at varmepumpa holder lengst mulig, starter allerede ved innkjøp.

- Riktig installasjon er helt avgjørende for levetida. Det er ekstremt viktig, forteller Gulbrandsen.

Du må også tenke på hvor varmepumpa skal plasseres både ute og inne. Her vil installatøren gi gode råd og anbefaling som det er lurt å lytte til.

- Enkelte kunder ønsker å skjule både ute- og innedelen mest mulig, men det er lite gunstig. Utedelen trenger mye luft og er avhengig av god plassering, så det er viktig å høre på installatøren, understreker han og fraråder å spare inn penger her:

HUSK DETTE: Dersom du ikke regelmessig renses filterne på varmepumpa, kan strømregninga bli mye dyrere enn først tenkt. Video: Celina Stamper Vis mer

- Når man bruker 20-35 000 kroner på ei varmepumpe, er det dumt å spare inn på å bruke en ikke-sertifisert installatør.

Godt vedlikehold er alfa og omega

En ting du ikke må glemme, er vedlikehold. Hvis du er flink med vedlikehold og sørger for jevnlig service, kan du øke levetida til varmepumpa.

Gulbrandsen anbefaler å sette av 750 kroner årlig til service, som vil dekke service omtrent hvert tredje år. Er du flink til å rengjøre filtre og gjøre enkelt vedlikehold selv, vil varmepumpa klare seg lenger uten service.

Filtrene kan du støvsuge hver fjerde uke, men innimellom kan det også være lurt å spyle dem i vann. Husk å la dem tørke før du setter dem på plass igjen.

Kan bli tett

Dersom du ikke sørger for å rengjøre filtrene jevnlig, blir varmepumpa mindre effektiv.

Faktisk kan det samle seg såpass mye støv i filtrene at varmepumpa stanser.

- Det er rett og slett tett.

Gulbrandsen anbefaler å følge med på varmepumpa, spesielt hvis den lager ulyder eller har sluttet å avgi noe særlig varme. Det kan være gode tegn på det er på tide med service.

- Dersom du ikke merker noe spesielt og alt fungerer som det skal, er det ingen hast med service, men dersom den bråker mer og varmer mindre enn tidligere, er det på tide å kontakte en installatør, råder han.