Oppussing

El-arbeidet du kan gjøre selv

... og det du må ha fagfolk til å gjøre. Konsekvensene kan bli fatale.

FAGLÆRT: Hovedregelen er at personer med fagbrev i elektrikerfaget og tre års relevant praksis kan arbeide lovlig på sitt eget el-anlegg, men noe kan du faktisk gjøre selv som ufaglært. Og, hva med vennetjenester? Les saken for å få svar. Foto: Shutterstock/NTB
FAGLÆRT: Hovedregelen er at personer med fagbrev i elektrikerfaget og tre års relevant praksis kan arbeide lovlig på sitt eget el-anlegg, men noe kan du faktisk gjøre selv som ufaglært. Og, hva med vennetjenester? Les saken for å få svar. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du har faktisk lov til å gjøre mindre elektrisk arbeid hjemme på egenhånd, selv om det er en god del oppgaver overlates til en faglært elektriker, skriver Huseierne.

Er du selv utdannet elektriker, kan du selvfølgelig gjøre arbeidet i ditt eget hjem på selv, men det stilles likevel krav om dokumentasjon som du må overholde.

Og, er kompisen din elektriker og tilbyr deg en vennetjeneste? Da må du passe på!

Krav til egen elektriker-kompetanse

Regelen er at personer med fagbrev i elektrikerfaget og tre års relevant praksis kan arbeide lovlig på sitt eget el-anlegg.

Men selv om du oppfyller kravene over og tar jobben i egne hender, må alt arbeid på det elektriske anlegget skal dokumenteres med samsvarserklæring - som du også kan utstede selv om du oppfyller kravene om fagbrev og praksis.

Så, gjør du arbeidet selv som faglært, skal arbeidet dokumenteres i tråd med relevante forskrifter på samme måte som en registrert el-virksomhet er pålagt. Denne dokumentasjonen skal følge det elektriske anlegget, og er veldig viktig å ha på plass ved salg og dersom det oppstår skader.

Ta kontakt med elektriker - uansett

El- og IT-forbundet advarer overfor Dinside at alle elektriske installasjoner kan få uante konsekvenser hvis det utføres av en ufaglært.

Skal det gjøres en del elektrisk arbeid i hus og hjem, oppfordrer de deg derfor til å ta kontakt med din lokale elektriker og fortelle hva som skal gjøres. Deretter kan dere bli enige om hva du som privatperson kan gjøre og ikke.

Du må også være klar over er at arbeidet du selv utfører vil ikke elektrikere skrive samsvarsærklæring for, og dermed stiller de ikke garanti for det.

Pass opp for vennetjenester

Du har gjerne en venn som er elektriker og som det er fristende å be om å utføre el-arbeidet som en tjeneste, slik at du sparer noen kroner. Det er imidlertid ikke en god idé, advarer Huseierne:

For at elektrisk arbeid hos andre skal være lovlig, må jobben gjøres og dokumenteres av en registrert el-virksomhet, så selv om elektrikeren er ansatt der, er det altså selve virksomheten som må påta seg jobben.

El- og IT-forbundet oppfordrer deg som ufaglært å påse at firmaet du bruker er autorisert og at elektrikere som kommer er fagarbeidere.

NYTT HJEM: Dette er den mest lønnsomme oppussingen for leiligheter og hus. Video: Eilin Lindvoll. Klipp: Ingebjørg Iversen. Vis mer

Dyre og fatale konsekvenser

Grunnen til at det er viktig elektrisk arbeid blir riktig og fagmessig utført, er for å unngå at det går varmegang som leder til brann.

Dette er ikke bare en fare for de som bor i boligen, men også forsikringsselskapet kan sette seg på bakbeina hvis de kan bevise at du har benyttet deg av ikke-faglært arbeidskraft

Da kan forsikringen rett og slett forkortes, og du risikerer å ikke få dekket skadene - noe som kan koste deg dyrt.

Dette kan du gjøre som ufaglært

Huseierne har laget ei liste over el-arbeid du kan gjøre som ufaglært:

  • Skifte deksel på brytere, stikkontakter og koblingsbokser, men merk at du ikke kan skifte hele stikkontakten selv.
  • Montere/skifte varmeovner hvis de har bevegelig ledning og støpsel.
  • Koble til/skifte topolede støpsler til og med 25 A - med og uten jording.
  • Koble til/skifte topolede skjøtekontakter og apparatkontakter til og med 16 A - med og uten jording.
  • Koble til/reparere bordlamper, lampetter og lignende med bevegelige ledninger, også ledningsbrytere.
  • Koble til/skifte ut lamper som henger i takkrok eller lignende som er koblet til med kroneklemme eller plugg/stikkontakt, men lampene må ikke være en del av den faste installasjonen.

Denne el-oppussingen lønner seg

El- og IT-forbundet har samlet noen gode råd til elektrisk oppussing som kan lønne seg for deg, som de har delt med Dinside.

Har du elbil, bør du sørge for å ha en skikkelig ladestasjon - nødladeren og stikkontakt skal nemlig kun brukes unntaksvis. Det sikreste er å få elektrikeren til å installere en dedikert kurs til en veggmontert lader, noe som også gir raskere lading.

Sommer betyr mer utetid, og da kan det være kjekt å få en elektriker til å montere utvendige stikkontakter til gressklipper, radio og andre redskaper som trenger lading eller strømtilkobling. Det blir heller aldri nok stikkontakter i et moderne hus. Hvis du bruker skjøteledninger eller grenuttak, utsetter du både familien og huset for brannfare, og bør heller be elektrikeren installere flere uttak.

FARE: Lange skjøteledninger kan utgjøre brannfare. Langvarig tilkobling av strømkrevende utstyr anbefales heller ikke. Foto: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Komfyrvakt er en enkel installasjon som bidrar til vesentlig økt trygghet for deg og dine.

Og sist, men ikke minst er det lett å glemme at sikringsskapet, selve hjertet i elanlegget. Hvis du fortsatt har gammeldagse skrusikringer, bør det oppgraderes. Mange firma tilbyr faste priser for dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer