Oppussing

El-arbeidet du kan gjøre selv

... og det du må ha fagfolk til å gjøre. Konsekvensene kan bli fatale.

FAGLÆRT: Hovedregelen er at personer med fagbrev i elektrikerfaget og tre års relevant praksis kan arbeide lovlig på sitt eget el-anlegg, men noe kan du faktisk gjøre selv som ufaglært. Og, hva med vennetjenester? Les saken for å få svar. Foto: Shutterstock/NTB
FAGLÆRT: Hovedregelen er at personer med fagbrev i elektrikerfaget og tre års relevant praksis kan arbeide lovlig på sitt eget el-anlegg, men noe kan du faktisk gjøre selv som ufaglært. Og, hva med vennetjenester? Les saken for å få svar. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du har faktisk lov til å gjøre mindre elektrisk arbeid hjemme på egenhånd, selv om det er en god del oppgaver overlates til en faglært elektriker, skriver Huseierne.

Er du selv utdannet elektriker, kan du selvfølgelig gjøre arbeidet i ditt eget hjem på selv, men det stilles likevel krav om dokumentasjon som du må overholde.

Og, er kompisen din elektriker og tilbyr deg en vennetjeneste? Da må du passe på!

Krav til egen elektriker-kompetanse

Regelen er at personer med fagbrev i elektrikerfaget og tre års relevant praksis kan arbeide lovlig på sitt eget el-anlegg.

Men selv om du oppfyller kravene over og tar jobben i egne hender, må alt arbeid på det elektriske anlegget skal dokumenteres med samsvarserklæring - som du også kan utstede selv om du oppfyller kravene om fagbrev og praksis.

Så, gjør du arbeidet selv som faglært, skal arbeidet dokumenteres i tråd med relevante forskrifter på samme måte som en registrert el-virksomhet er pålagt. Denne dokumentasjonen skal følge det elektriske anlegget, og er veldig viktig å ha på plass ved salg og dersom det oppstår skader.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer