Ladestasjon for elbil hjemme

Elbil-lading: Risikerer å få ekstraregning på flere hundre tusen

Annleggsbidrag til nettselskaper skaper problemer for sameier og borettslag.

EKSTRAREGNING: Anleggsbidraget kan føre til at borettslag og sameier får kjemperegninger i fanget når de skal oppgradere det elektriske anlegget for lading av elbiler. Foto: Heiko Junge/NTB Scanpix
EKSTRAREGNING: Anleggsbidraget kan føre til at borettslag og sameier får kjemperegninger i fanget når de skal oppgradere det elektriske anlegget for lading av elbiler. Foto: Heiko Junge/NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Siden nyttår kan beboere i sameier kreve at styret legger til rette for lading av elbil. Borettslag kommer trolig etter om ikke lenge.

Men ladeanlegg er ikke gratis. Og på toppen av kostnadene kan nettselskapene kreve et såkalt anleggsbidrag på flere hundre tusen kroner.

Fikk regning på nesten 900.000

Advokat og avdelingsdirektør Henning Lauridsen Norske Boligbyggelags Landsforbund (NBBL) kjenner til tilfeller der kostnadene har endt på oppunder 900.000.

Han mener det er urimelig at man istedet for å fordele kostnadene lar tilfeldige utbyggere betale hele regningen.

- Det kan for eksempel slå ut slik at de første to som søker, slipper gratis unna. Men når det tredje borettslaget søker, finner nettselskapet ut at kapasiteten er overskredet. Dermed forlanger de anleggsbidrag. Dette må den tredje søkeren betale i sin helhet, mens en eventuelt fjerde søker i samme område slipper å betale, forklarer Lauridsen.

- Tilhører en annen tid

Norsk elbilforening har i flere år jobbet med å få til en endring av dette.

- Ordningen tilhører en annen tid, og er ikke hensiktsmessig i dag. Om få år vil kanskje elbilandelen nærme seg 50 prosent, og da vil denne problemstillingen oppstå stadig oftere, sier kommunikasjonsleder Petter Haugneland til Dinside.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer