Eldre Sonos-produkter får ikke flere oppdateringer

Tilbyr omdiskutert rabattordning – mange velger å selge unna på Finn.

SELGES UNNA: Bare det siste døgnet har det blitt opprettet et titalls annonser på Finn der folk selger unna gamle Sonos-produkter. Foto: Pål Joakim Pollen
SELGES UNNA: Bare det siste døgnet har det blitt opprettet et titalls annonser på Finn der folk selger unna gamle Sonos-produkter. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fra mai måned vil ikke lenger eldre Sonos-produkter motta oppdateringer. Produktene det er snakk om er:

ZonePlayer (lansert i 2006)
Sonos Connect (lansert i 2006)
Sonos Connect:amp (lansert i 2006)
Bridge (lansert i 2007)
Play:5, første generasjon (lansert i 2009)
CR200 (lansert i 2009)

For de tre første inkluderer det også versjonene som er solgt inntil 2015.

Er du usikker på om du har ett av disse produktene, kan du bruke systemsjekken på kontosiden hos Sonos. For eksempel kom det en ny utgave av Play:5 i 2015 som ikke er berørt.

Vi er svært stolte over å ha bygd produkter som varer lenge og at lyttere fortsetter å bruke dem. Hele 92 prosent av produktene vi har solgt brukes fremdeles i dag. Det er svært uvanlig når det gjelder forbrukerteknologi. Nå har vi imidlertid kommet til et punkt der noen av de eldste produktene våre er på grensen av sine tekniske begrensninger når det gjelder minne og prosessorkraft, opplyser Sonos på sin informasjonsside og påpeker at verden har utviklet seg mye siden de første produktene ble lansert, med strømmetjenester, stemmeassistenter, mer avansert trådløse nettverk og videreutvikling av Bluetooth.

Vil fortsatt virke

Selv om disse produktene ikke vil motta flere oppdateringer og funksjoner fra mai av, betyr det ikke at de slutter å virke – de kan fortsatt brukes som før. Men Sonos poengterer samtidig at det etter hvert kan være at du mister funksjonalitet, i takt med at kompatible tjenester blir flere, videreutvikles og krever mer.

I en e-post til kundene påpeker Sonos én ting som er spesielt verdt å merke seg: Siden Sonos-produkter opererer som et system, bruker alle enhetene du har koblet sammen den samme programvaren.

Dersom én av enhetene blir foreldet og ikke mottar videre oppdateringer, vil det gjelde for alle enhetene – nyere enheter vil altså bli hemmet av å være koblet i system med en av de nevnte produktene.

En kjapp sjekk på Finn.no viser at mange Sonos-eiere nå kvitter seg med produktene. Bare det siste døgnet har det blitt opprettet et titalls annonser med Sonos-produkter, der spesielt play:5, connected og connected:amp er gjengangere. Men dette er altså produkter som går en usikker fremtid i møte, noe de fleste selgerne ikke akkurat flagger så høyt i annonseteksten.

Tilbyr omdiskutert rabatt

For å stimulere kundene til å oppgradere til nye produkter, har Sonos lansert et såkalt «trade up»-program som mange har reagert på.

Der tilbys du nemlig 30 prosent rabatt på et nytt Sonos-produkt, mot at du setter den gamle enheten i resirkuleringsmodus. Dette er en irreversibel handling, der all informasjon slettes fra enheten etter 21 dager (eller før, om du vil) og den i praksis «brickes», altså at den ikke lenger kan brukes.

Dermed trenger du ikke å sende den inn til Sonos, men kan levere den på nærmeste returstasjon for elektronisk avfall.

Mange reagerer på at dette allikevel er lite miljøvennlig, siden produktene egentlig kunne ha fungert videre, der man i praksis ødelegger enheten for å få rabatt på et nytt produkt.

Overfor The Verge begrunner Sonos avgjørelsen med at de nettopp vil unngå at produktene selges videre til intetanende, som da sannsynligvis vil få en dårlig erfaring med selskapets produkter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer