Lyn, torden og sikkerhet

Elektronisk utstyr kan bli skadet uten at lynet slår ned hos deg

Dette bør du gjøre når det er tordenvær.

TORDEN: I ettermiddag er det meldt kraftige tordenbyger. Foto: Håkon Mosvold Larsen
TORDEN: I ettermiddag er det meldt kraftige tordenbyger. Foto: Håkon Mosvold Larsen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I ettermiddag ventes det kraftige regn- og tordenbyger, melder yr.no.

Som regel er sensommeren tiden for slikt uvær som dette, og i et normalår har vi over 100.000 sky-til-bakke-lyn i Norge, ifølge Stiftelsen Elektronikkbransjen.

Hvordan bør du forberede deg på uværet? Har det virkelig noe for seg å trekke ut støpselet til TV-apparatet og annet elektronisk utstyr?

Ja, mener ekspertene.

Koble ut TV og bruk mobil

Elektroniske apparater kan faktisk bli skadet uten at lynet slår direkte ned hos deg, skriver Sintef. Nedslag i overordnet strømnett kan nemlig lage såkalte overspenninger som følger strømnettet inn til boligen din.

Derfor kan elektriske apparater med fordel frakobles, for eksempel TV-en.

- En stor del av feilene som oppstår på grunn av lynet kan unngås. Når tordenværet kommer, er det å koble fra alt elektronisk utstyr, både tele-elektronikk, pc, og TV enten du er i huset, hytta eller campingvognen, uttalte dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor Norge til Computerworld i fjor sommer.

Men, det er ikke farlig å se TV når det lyner, men elektronikken i fjernsynet er sårbar.

Et annet av rådene fra Sintef er å ringe med mobil som er frakoblet laderen, framfor fasttelefon når det er lyn- og tordenvær. Overspenning ved et lynnedslag kan også følge elektriske ledninger og ende i røret.

Sikre elektronikken din

Du kan, imidlertid, sikre deg mot overspenninger ved å montere overspenningsvern i sikringsskapet, ifølge Elektronikkbransjen.

Her kan du lese mer om overspenningsvern, og hvordan du ser om du har dette i sikringsskapet.

Det finnes også enklere «gjør det selv»-løsninger, for bruk til TV, rutere og lignende, som plugges rett til enheten du ønsker å beskytte.

Innboforsikring og villaforsikring dekker for øvrig skader et lyn kan forårsake, både skader på elektriske artikler og på bygninger, ifølge DNB. Blir skadene så store at det utvikler seg brann, dekkes både tapte gjenstander og utgifter til å bo et annet sted når boligen blir bygget opp igjen.

- De aller færreste boliger har lynavledere, og påbudet om overspenningsvern i hjemmet kom ikke før i fjor, så det er fortsatt svært få boliger som har sikret seg mot lynskader, sier kommunikasjonsrådgiver Vidar Korsberg Dalsbø.

Background map overlay
Legg til ditt favorittsted Kartside

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer