Elkjøp tar 1.000 kroner for «tilpasset og kalibrert TV»

Men er det verdt pengene? - Nei, mener vår TV-ekspert.

TILBYR HJELP: For de som ønsker det, kan Elkjøp konfigurere noen av innstillingene på din nye TV. Men selve koblingen og transporten må du stå for selv, med mindre du betaler enda mer for en installasjonstjeneste. Foto: ELKJØP
TILBYR HJELP: For de som ønsker det, kan Elkjøp konfigurere noen av innstillingene på din nye TV. Men selve koblingen og transporten må du stå for selv, med mindre du betaler enda mer for en installasjonstjeneste. Foto: ELKJØP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Elkjøp har et program kalt «KnowHow» der tjenesten «Oppgradert & Tilpasset» tilbyr å sette opp nye mobiler, PC-er, nettbrett og TV-er mot en sum penger. For eksempel «oppdatering til nyeste programvare» på en mobil, eller «Installasjon av tilbehør, Finn Min iPad og CLOUD» på en iPad.

- Målgruppen er kunder som ønsker et klargjort produkt som de kan begynne å bruke med én gang, sier kommunikasjonssjef Øystein A. Schmidt i Elkjøp til Dinside.

Bakgrunnen er deres egne undersøkelser som viser at mange av kundene synes det er vanskelig å ta i bruk nye produkter, som TV-er.

Her kan du lese mer om undersøkelsen og få våre tips når det gjelder oppsett og innstilling av nye TV-er.

Dinside har bedt Schmidt liste opp hva tjenesten «Tilpasset og kalibrert TV», som koster 1.000 kroner, innebærer. På hvert punkt har vi bedt vår redaksjonssjef og TV-tester Øyvind Paulsen kommentere om dette er noe du bør betale for.

PAKKES OPP OG NED: Elkjøp pakker opp TV-en, men må pakke den ned igjen når du skal kjøre den hjem. Det kan være problematisk.  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
PAKKES OPP OG NED: Elkjøp pakker opp TV-en, men må pakke den ned igjen når du skal kjøre den hjem. Det kan være problematisk. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


«Utpakking og visuell sjekk av produktet»

- Denne skjønner jeg ikke, sier Paulsen.

I perioder pakker han nærmest ukentlig opp nye TV-er som skal testes på Dinside. Og han har konfigurert flere nye TV-er enn de aller fleste.

- Er TV-esken hel og tørr, vil TV-en stort sett være hel og fin. Hvis TV-en skal pakkes ut og ses på, regner jeg med at den skal bli pakket ned igjen også? Min erfaring er at det er lett å pakke ut, men ofte kronglete å pakke alt pent sammen igjen når jeg skal returnere TV-ene vi tester. Jeg tipper sjansen er større for at det blir noen skjønnhetsfeil under nedpakkingen.

Frakt inngår ikke i dette opplegget. Alt blir gjort på butikken, og kunden må selv få TV-en med seg hjem. Men Elkjøp tilbyr mer i en annen tjeneste, kalt «Levering & Montering».

«Grundig kontroll av skjermen for pikselfeil»

- Tja, dette kan være et poeng, men er ikke verdt å betale 1.000 kroner for. Bruk heller Elkjøps 30 dagers returrett om du faktisk får en TV med pikselfeil, og spar pengene, mener Paulsen.

Selv har han ikke opplevd mer enn én TV med pikselfeil siden Dinside begynte å teste TV-er i 2003. Det vil si at en piksel er død, eller har feil farge. Tidligere har produsentene gitt pikselgarantier, men i dag er det stort sett en vurderingssak om feilen dekkes. Er pikselfeilen skjemmende kan du uansett ha en reklamasjonssak.

LES OGSÅ: Vi har testet Samsungs gigantiske 78-tommer! (UE78HU8500)

TRØBLETE TRANSPORT: Om foten monteres i butikken, kan du få problemer når du skal kjøre TV-en hjem. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
TRØBLETE TRANSPORT: Om foten monteres i butikken, kan du få problemer når du skal kjøre TV-en hjem. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


«Montering av TV-fot»

- Jeg sliter å se poenget med denne også. På TV-er opp til 46 tommer er det i dag uproblematisk å montere TV-føttene, selv når du er alene. Ved store og tunge TV-er bør du imidlertid være to, sier vår TV-tester.

- Og ikke minst: Når du monterer TV-foten får TV-en sjelden plass i TV-esken. Jeg lurer derfor på hvordan man skal frakte TV-en hjem?

Elkjøp sier at de hjelper kunden med riktig emballasje så de får fraktet TV-en hjem med foten montert.

«Konfigurasjon av innstillinger som region og språk, samt aktivering/deaktivering av funksjoner»

- Ser ikke poenget, sier Paulsen kontant.

- Dagens TV-modeller er så enkle å sette opp at hvis du kan lese og bruke en fjernkontroll vil du klare det. Språk og region er det første du får beskjed om å velge i menyen. Velg Norge, norsk språk og la TV-en stille seg inn selv,

LES TEST: TV-en Philips 8809 har innebygget Android, hvor smart er det egentlig?

AUTOMATISK: Oppdateringer skjer ofte automatisk på moderne TV-er så snart du kobler dem til nettverket ditt. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
AUTOMATISK: Oppdateringer skjer ofte automatisk på moderne TV-er så snart du kobler dem til nettverket ditt. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


«Oppdatering av TV-ens programvare»

- Hvis du har trådløst nett i huset og vet hva passordet ditt er, så er dette punktet helt meningsløst, mener Paulsen.

Nye TV-er vil selv oppdage tilgjengelige oppdateringer. Det eneste du da trenger å gjøre, er typisk å trykke: «Ja». TV-en vil da laste ned oppdateringen av seg selv, installere denne, og så starte på nytt når den igjen er klar til bruk.

«Innstilling av optimalt bilde»

- Dette høres veldig fint ut, men hvis du tror at dette er en proffkalibrering tar du feil. For et optimalt resultat må TV-en uansett stilles inn basert etter forholdene i det rommet den står, og skal du ta det hele lenger må du også ha en dag- og kveldsmodus. Et annet poeng er jo at innstillingene du gjør også bør matche den kilden du kobler til. Det får du selvsagt ikke her, og da virker det som bortkastede penger, mener Paulsen.

Han tror produsentenes standardmoduser vil gjøre de aller fleste fornøyd, og at selv nybegynnere klarer å velge mellom ulike moduser som «standard» og «film». Se våre enkle innstillingstips her.

BARE HALVVEIS: Da Elkjøp ikke blir med deg hjem, kan de bare endre navnene på inngangene for deg. Ikke koble til selve utstyret. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
BARE HALVVEIS: Da Elkjøp ikke blir med deg hjem, kan de bare endre navnene på inngangene for deg. Ikke koble til selve utstyret. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


«Konfigurering av tilkoblinger»

- Meningsløst. Siden butikken ikke kobler til produktene dine, kan du like godt gjøre det selv. Og vil du gi inngangene dine et navn? Slå opp i manualen på TV-en. Du trenger ikke å betale noen for at de skal endre navnet «HDMI 2» til «Blu-ray-spiller», sier Paulsen, før han oppsummerer:

- Det kan selvsagt finnes unntak, for eksempel eldre personer med fullstendig teknologiangst. Men det de trenger er jo at noen installerer TV-en hjemme i deres egen stue, og så viser dem hvordan de styrer TV-en med fjernkontrollen. Det gir ikke denne tjenesten. Så dette er en ekstrautgift de aller fleste av oss kan styre unna med god samvittighet.

Hva synes du? Er det verdt en tusenlapp for å få Elkjøp til å fikle med TV-en din før du må kjøre den hjem selv? Si din mening under!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer