EE-avfall

Elkjøp vil stanse tyveri av elavfall – innfører 24 timers overvåking

Elektrokjeden Elkjøp ønsker å hindre at elektronisk avfall ved returmottak blir stjålet. Nå innfører de døgnkontinuerlig overvåking av returområdene.

EE-AVFALL: Elkjøp innfører kameraovervåking av EE-avfallet ved sine butikker. Foto: Ole Berg-Rusten/NTB Scanpix
EE-AVFALL: Elkjøp innfører kameraovervåking av EE-avfallet ved sine butikker. Foto: Ole Berg-Rusten/NTB Scanpix Vis mer
Publisert

– Vi har i mange år forsøkt å finne løsninger for å hindre tyveribandene som stjeler elavfall, men må konstatere at tiltakene ikke har hatt ønsket effekt. Nå går vi mer drastisk til verks, sier Elkjøp-sjef Fredrik Tønnesen i en pressemelding.

Nå skal returområdene overvåkes døgnet rundt ved hjelp av video- og sensorteknologi. Tiltaket skal hindre at gamle vaskemaskiner, komfyrer og lignende blir stjålet før det leveres videre til gjenvinningsanlegget.

– Vi ruller nå raskt ut et nytt og omfattende overvåkingssystem, som skal overvåke returområdene ved alle våre egne varehus når ansatte ikke er til stede. Overvåkingsenheten er fjernbemannet og tilbyr en enveiskommunikasjon som vi har hatt god erfaring fra et testprosjekt på Elkjøp Lørenskog, sier han.

Tiltakene er allerede blitt testet ut og har ifølge Tønnesen gitt lovende resultater. Den første helgen systemet ble testet, ble 35 tyverieravverget. Etter fem måneder var problemet nærmest eliminert, opplyser elektrokjeden.

Seks av ti bryter kravene

Tidligere denne måneden la Miljødirektoratet frem en rapport etter å ha gjennomført tilsyn hos 35 forhandlere av elektriske og elektroniske produkter, der det blant annet ble sett på mottak, lagring og sikring av EE-avfall.

I rapporten kommer det frem at seks av ti forhandlere bryter kravene i avfallsregelverket. For dårlig oppbevaring og sikring av EE- avfall og for dårlig informasjon til kundene om returordningen er bruddene som går oftest igjen.

Tilsynet avslørte at 23 prosent av forhandlerne bryter plikten til å forhindre tyveri av EE-avfall.

Forhandlere av elektriske og elektroniske produkter må gjøre mer for å sikre at EE-avfall blir forsvarlig håndtert og ikke kommer på avveie, konkluderer Miljødirektoratet i rapporten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer