Elsa-rammet? Dette gjør du

Forsikringsselskapene er i beredskap i forkant av ekstremvarsel.

SIKRE TINGENE DINE: Du er dekket av naturskadeforsikring, men du må ta ansvar for å sikre gjenstandene dine så langt det kan gjøres. Ekstremværet Elsa kan gi høy vannstand og skader mange steder. Dette bildet er fra ekstremværet Berit i 2011. Foto: If
SIKRE TINGENE DINE: Du er dekket av naturskadeforsikring, men du må ta ansvar for å sikre gjenstandene dine så langt det kan gjøres. Ekstremværet Elsa kan gi høy vannstand og skader mange steder. Dette bildet er fra ekstremværet Berit i 2011. Foto: If Vis mer
Publisert

Forsikringsselskapet If melder om at de har kalt inn ekstramannskaper for å takle telefonstorm med forsikringsskader hvis ekstremvær rammer hardt.

Det er ventet svært høy vannstand langs deler av kysten fra mandag ettermiddag til tirsdag ettermiddag. Myndighetene har satt stormflovarselet til rødt for ekstremværet Elsa flere steder i landet: Trøndelag, Møre og Romsdal, Vestlandet sør for Stad og Agder.

For alle disse stedene er det de samme anbefalingene:

  • Unngå ferdsel i strandsonen. Vurder å ta båten opp på land og sikre løse gjenstander inne i naust og i strandsonen.
  • Konsekvenser: Oversvømmelser mange steder og fare for større ødeleggelser på infrastruktur og bygninger i strandsonen.

- Sikre gjenstander

- Vi har kalt inn flere skadebehandlere til å jobbe i kveld for å kunne ta unna telefoner om nødvendig. Det kan bli høyt trykk, og dersom det bare gjelder mindre skader eller ikke er en sak som haster, oppfordrer vi til å melde skade via nettet, sier informasjonssjef Sigmund Clementz i If.

If råder til å ta en runde på eiendommen og sikre gjenstander:

- Gjenstander som flyter rundt, kan skade bygninger, båter, biler og folk, så det vil nok være lurt å ta en runde på eiendommen. Se gjerne også til båten om den ligger på sjøen, og sikre at den er riktig fortøyd, sier Clementz.

- Husk på at din egen sikkerhet kommer først, vurder situasjonen godt og hold deg unna hvis det kan bli farlig, sier han.

I Norge er vi godt dekket mot naturskader. Man kan få erstatning både fra forsikringsselskapene og fra Statens naturskadeordning, forteller Stine Neverdal. Hun er kommunikasjonssjef i Finans Norge, som administrer Norsk Naturskadepool.

Naturskader dekkes

Dersom du får skade på eiendommen din eller gjenstander på grunn av naturskader, som flom, skred, stormflo, jordskjelv eller liknende, er det snakk om en naturskade - som vil dekkes av den statlige Naturskadeordningen.

Bygninger og innbo som er forsikret mot brannskade er også forsikret mot flom. Dette vil altså være dekket gjennom en alminnelig husforsikring.

Skader på eiendom som ikke kan forsikres ved en alminnelig forsikringsordning, kan erstattes gjennom den statlige naturskadeordningen hos Landbruksdirektoratet. Slike skader kan for eksempel være skade på dyrket mark og bruer.

Forsikringsselskapet Gjensidige har tidligere uttalt til Dinside at skade på bolig, innbo og hage er dekket når man har boligforsikring: Alt som er dekket av boligforsikringen dekkes, også eventuell skade på for eksempel garasje.

Bil, båt og campingvogn erstattes av vanlig kaskoforsikring.

Alle forsikringer har en egenandel man må betale selv. For naturskader er denne lik hos alle forsikringsselskapene, men legg merke til at denne egenandelen er høyere enn mange har som egenandel ved andre typer skader:

For naturskade på eiendom er egenandelen 8.000 kroner. Dette er likt for alle selskaper og følger regelverket om naturskadeforsikring.

Trekk i utbetalinger

Husk at du har plikt til å gjøre det du kan for å unngå eller begrense skaden.

- I teorien kan man bli trukket i forsikringsutbetalinger hvis man opptrer uaktsomt, har informasjonsdirektør i If, Jon Berge, tidligere uttalt til Dinside.

-Hva er uaktsomt?

– For eksempel, hvis du vet at gårdsplassen din vanligvis flommer over, og du lar bilen din stå der under en varslet flom, så kan det vurderes til å være uaktsomt. Da kan det tenkes at forsikringsselskapet ditt vil vurdere om du skal få mindre utbetalt som følge av dette. Men som sagt, det er svært sjeldent dette skjer.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer