En annen glans?

Silkematt, fløyelsmatt, nøytral, høyglanset, høyblank, blank - en kan bli matt av mindre. Her er vår kjappisguide til hvordan du best velger glansgrad på interiørmaling til boligen din.

Publisert
Sist oppdatert

Det er i hovedsak to hensyn en må ta med i betraktningen når en skal velge glansgrad: Praktiske og estetiske.

Praktiske hensyn

Vi legger estetikk til side for et lite øyeblikk, og begynner med det praktiske. Som hovedregel når du skal velge glansgrad, i forhold til praktiske hensyn: Blank maling er lettere å rengjøre enn matt. Det er ofte vanlig at lister og dører males i en høyere glansgrad enn på veggen - og at en velger høy glansgrad i rom der det lages mat, etc. Det kan også være praktisk å ikke gå for den aller matteste hvitmalingen, i hjem med barn.

Selv om blank maling er lettest å rengjøre, er den ikke mer robust. Jo blankere maling, jo sprøere blir overflaten - og sannsynlighet for sprekkdannelser øker. Det er også lettere å slå av små skall av malingen om en velger høyglans - særlig på kanter eller hjørner som stikker ut. Matt maling egner seg best på steder med lite berøring, og brukes ofte i taket. Samme glansgrad kan variere mellom oljebasert og vannbasert maling. Som hovedregel gir oljebasert maling et blankere uttrykk.

Velger du å bruke lakk over maling for å få ekstra blanke flater lønner det seg å bruke vannbasert lakk. Denne gulner ikke like mye som den løsemiddelbaserte.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer