En av 10 dusjer i farlig skittent vann

Hvor rent er egentlig vannet du dusjer i? Og hva med det du drikker?

Hvor rent er vannet du dusjer i? Og hva med vannet du drikker? Foto: colourbox.com
Hvor rent er vannet du dusjer i? Og hva med vannet du drikker? Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke bare når du er på ferie du bør tenke deg om før du drikker vannet i springen. Nesten en million nordmenn har misfarget vann i kran og dusj. Halvparten av disse har farlige tarmbakterier i vannet sitt.

Tall fra Folkehelseinstituttets vannverksregister viser at humus er hovedårsak til at hver femte vannverkskunde har synlig skittent vann. Humus kan sette både farge og smak av jord på vannet, men er helt ufarlig å drikke.

Verre er det når helsefarlige tarmbakterier forviller seg i vannet du dusjer i - og enda verre: drikker. I Bergen er det fortsatt folk som sliter med helseplager etter giardiautbruddet høsten for snart fem år siden.

– Mange har kviet seg med å gjøre noe med vannrensing, fordi det har vært dyrt. Nå finnes permanent vannrensing som både er rimelig i anskaffelse og nesten uten vedlikeholdskostnader, sier Marianne Mork i Varme & Bad Moss Rørleggerforretning i en pressemelding.

Les også: Bader du i en bakteriepøl? Ifølge Folkehelseinstituttet tisser alle når de bader. 1 av 5 gjør det med vilje.

Er vannet mitt skittent?

På Folkehelseinstituttets nettsider kan du hente ut en rekke innrapporterte opplysninger fra vannverkene, inkludert vannkvalitet. Her kan du altså sjekke vannkvaliteten i området der du bor. Men er du usikker, anbefaler vi å sende inn vannprøver til sjekk i et privat laboratorium.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer