En av 10 dusjer i farlig skittent vann

Hvor rent er egentlig vannet du dusjer i? Og hva med det du drikker?

Hvor rent er vannet du dusjer i? Og hva med vannet du drikker? Foto: colourbox.com
Hvor rent er vannet du dusjer i? Og hva med vannet du drikker? Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke bare når du er på ferie du bør tenke deg om før du drikker vannet i springen. Nesten en million nordmenn har misfarget vann i kran og dusj. Halvparten av disse har farlige tarmbakterier i vannet sitt.

Tall fra Folkehelseinstituttets vannverksregister viser at humus er hovedårsak til at hver femte vannverkskunde har synlig skittent vann. Humus kan sette både farge og smak av jord på vannet, men er helt ufarlig å drikke.

Verre er det når helsefarlige tarmbakterier forviller seg i vannet du dusjer i - og enda verre: drikker. I Bergen er det fortsatt folk som sliter med helseplager etter giardiautbruddet høsten for snart fem år siden.

– Mange har kviet seg med å gjøre noe med vannrensing, fordi det har vært dyrt. Nå finnes permanent vannrensing som både er rimelig i anskaffelse og nesten uten vedlikeholdskostnader, sier Marianne Mork i Varme & Bad Moss Rørleggerforretning i en pressemelding.

Les også: Bader du i en bakteriepøl? Ifølge Folkehelseinstituttet tisser alle når de bader. 1 av 5 gjør det med vilje.

Er vannet mitt skittent?

Folkehelseinstituttets nettsider kan du hente ut en rekke innrapporterte opplysninger fra vannverkene, inkludert vannkvalitet. Her kan du altså sjekke vannkvaliteten i området der du bor. Men er du usikker, anbefaler vi å sende inn vannprøver til sjekk i et privat laboratorium.

Det lønner seg å finne et lokalt laboratorium, ettersom prøvene bør analyseres så fort som mulig etter de er tatt. Eurofins, et firma av denne typen, anbefaler at du minimum sjekker nivået av de vanligste bakteriene, samt får gjennomført en kjemisk analyse. Dette for å oppdage skadelige stoffer fra for eksempel gamle vannrør.

Prisen vil variere, men du må nok regne med å betale fra et par tusenlapper for de viktigste testene.

Det er mye som kan gjøre deg syk hjemme. Her er verstingene.

Hvordan rense vannet?

Fremmedlegemer i vannet er ikke bare potensielt helsefarlig, men rent vann forlenger også levetiden på sanitærinnretninger, vannledninger og apparater. Men hvordan får du renset vannet?

Du trenger et UV-filter for å ta knekken på de aller hissigste parasittene. Dette finnes i moderne vannrensesystemer. Den aller beste løsningen er å installere vannrensing ved hovedinntaket av vann til boligen. På den måten kan både større partikler som jern, i tillegg til klor og potensielt farlige parasitter filtreres ut av vannet.

Har du vann med mye humus eller kalk, vil dette også bidra til at apparater og maskiner som bruker vann, som oppvaskmaskin eller vannkoker, samt kraner og dusjhoder får lengre levetid.

Noen går for varianten der en installerer en egen kran med filter for vann som skal drikkes eller brukes i matlaging. Disse kranene koster fra et par tusenlapper i innkjøp, i tillegg til installasjonskostnader. Du må også skifte filter med jevne mellomrom, dette koster fra rundt 500 kroner, men jobben kan du gjøre selv - om du er litt hendig.

Smart: Dette sugerøret gir deg rent vann - uansett

Fikk røde hunder

Det er fortsatt mange i Norge som får vann fra små private vannverk eller egen brønn, der det ikke foretas jevnlige vannanalyser.

– Vi installerte nylig vannrensing hos en husstand som fikk vann fra privat borehull. Vannprøven viste elendig kvalitet, med mye kalsium, jern og mangan. Det var så ille at utstillingshundene deres fikk rødskjær i pelsen når de badet dem, forteller Marianne Mork i Varme & Bad Moss.

Eierne ble overlykkelige over å få krystallklart vann etter at de fikk montert renseanlegg, og hundene har fått tilbake sin naturlige pelsfarge.

Kilde: Newswire, Folkehelseinstituttet, DinSide

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer