En av ti monterer varmepumpen selv

Det kan bli dyrt å spare på installasjonskostnadene.

Velg en godkjent installatør, så er du bedre sikret om det skjer noe med varmepumpen din. Foto: ABK Klimaprodukter AS
Velg en godkjent installatør, så er du bedre sikret om det skjer noe med varmepumpen din. Foto: ABK Klimaprodukter AS Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hver tiende varmepumpe er montert av en amatør, viser en ny undersøkelse utført av If Skadeforsikring. Hittil i år har forsikringsselskapet hatt 130 erstatningssaker med varmepumper, men kun halvparten fikk erstatning. Dette fordi de resterende varmepumpene hadde gått i stykker av seg selv, skriver If i en pressemelding.

– Når en varmepumpe plutselig slutter å virke uten påviselig grunn, skyldes det enten at pumpen er for dårlig eller at den er feilmontert. Det er uten tvil best å la fagfolk montere pumpene, sier skadesenterleder Trond Anfinsen i If Skadeforsikring.

Husforsikringen dekker skader på varmepumper som følger såkalte elektriske fenomen, for eksempel at det kommer mer strøm over nettet enn det skal, eller ved direkte lynnedslag.

Vil det lønne seg å installere en luft-luft-varmepumpe? Finn ut med vår smarte kalkulator

Bruk profesjonelle installatører

I dag finnes det rundt 500.000 varmepumper i norske boliger, de fleste luft-luft. Salget har ligget på rundt 80.000 i året. Bård Baardsen, daglig leder i Norsk Varmepumpeforening, anbefaler sterkt at du overlater jobben til profesjonelle installatører.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.