En av to balkonger og terrasser burde utbedres

Lekkasje, råte, og innsig til rom under terrassen er gjengangere.

– Ved boligkjøp er mange nordmenn mer opptatt av om flisene på badet er pene å se på enn om sluket er tett. Sånn er det med balkonger og terrasser også. Vi skaffer oss et nytt møblement og utsetter heller oppussingen av terrassen et år til, sier Roy Malmo Nilsen. Foto: Ikea
– Ved boligkjøp er mange nordmenn mer opptatt av om flisene på badet er pene å se på enn om sluket er tett. Sånn er det med balkonger og terrasser også. Vi skaffer oss et nytt møblement og utsetter heller oppussingen av terrassen et år til, sier Roy Malmo Nilsen. Foto: Ikea Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

45 prosent av balkongene og terrassene her i landet har feil eller mangler som bør utbedres, ifølge boligservicebedriften Anticimex. Selskapet utfører flere tusen boliginspeksjoner hvert år.

– En typisk feil er at gulvet er så slitt at det ikke er tett lenger. Det kan bli dyrt hvis det er et rom under. Råte i treverket på rekkverk, eller begynnende råte, er en annen gjenganger, sier Roy Malmo Nilsen i Anticimex i en pressemelding.

Ytterligere seks prosent av balkongene og terrassene har behov for øyeblikkelig utbedring.

– I enkelte tilfeller vil en sånn tilstand på en balkong bety risiko for at den faller ned, men det er heldigvis svært sjelden vi kommer over så graverende tilfeller, sier Nilsen.

Kan du nekte naboen å prate på balkongen? Og hva med å røyke?

Det viktigste er det du ikke ser

Roy Malmo Nilsen i Anticimex. Foto: Anticimex
Roy Malmo Nilsen i Anticimex. Foto: Anticimex Vis mer


Vi kan gjenta det til det kjedsommelige, men det er like fullt sant: Det viktigste er ofte det du ikke ser. Og hvor lett det er å sjekk om alt er greit på uteplassen, vil variere etter byggemåte og -materiell.

For eksempel er det relativt greit å se om en treterrasse har fått sopp- og råteangrep, men det er litt vanskeligere å se om det er noe feil i membranen som ligger under flisene på balkongen din. Noen ganger må det gjøres grundigere undersøkelser for å finne hvordan tilstanden er, som å åpne opp konstruksjonen. Til dette trenger du profesjonell hjelp, fra for eksempel en lokal entreprenør.

Du bør også sjekke takst eller boligsalgsrapport om balkongen eller terrassens tilstand når du er på visning, eventuelt ta med deg en fagperson, eller ta forbehold om forsvarlig sikker balkong eller terrasse når du legger inn bud.

Roy Malmo Nilsen i Anticimex ser likheter med andre deler av boligen.

– Ved boligkjøp er mange nordmenn mer opptatt av om flisene på badet er pene å se på enn om sluken er tett. Sånn er det med balkonger og terrasser også. Vi skaffer oss et nytt møblement og utsetter heller oppussingen av terrassen et år til, sier Nilsen.

Det er ikke festlig å fikse terrassen, men det er enkelt: Ny terrasse på en ettermiddag

Hvem har ansvaret for balkongen?

I sameier og borettslag kan manglende vedlikehold skyldes uklarheter om hvem som har ansvaret – beboeren eller fellesskapet. Hovedregelen er at fellesskapet har vedlikeholdsansvaret for fellesareal og tilleggsareal, som både terrasse og balkong som regel vil være klassifisert som.

– Men fordi beboeren som regel disponerer balkongen alene, har han et ansvar for innvendig overflatevedlikehold. Det kan være alt fra enkel rengjøring, snømåking, maling og rengjøring av sluk, til utskiftning av gulvfliser og tremmer, sier Paal I. Haugaard i advokatfirmaet Bing Hodneland.

Han forteller Newswire om saker der beboere har lagt fliser uten å gjøre jobben skikkelig, med membran som løsner fordi underlaget ikke var godt nok klargjort.

– Grensedragningen mellom hva som er byggefeil og hva som er manglende vedlikehold har vært gjenstand for mange runder i rettsapparatet. Hvem skal betale for lekkasje fra takterrassen? Det kan for eksempel være fornuftig å vedtektsfeste at beboeren har vedlikeholdsansvar for fliser og påstøp over membranen der denne er nedstøpt, sier Haugaard.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer