En av to benkeplater i laminat holder ikke mål

Damp tok knekken på fire av åtte benkeplater.

Det følger med dampsperre med de fleste oppvaskmaskiner, for å skåne benken. Foto: Elisabeth Dalseg
Det følger med dampsperre med de fleste oppvaskmaskiner, for å skåne benken. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fire av åtte benkeplater i laminat sprekker når de utsettes for varm damp. Det viser en test av SP Tekniska Forskningsinstitut på vegne av svenske Testfakta.

De har testet et utvalg av de mest solgte benkeplatene i hvit laminat, og konklusjonen er klar: Damp er laminatplatenes verste fiende. Benkeplatene ble utfordret på sin motstandsdyktighet mot væsker og fukt, riper og varme. I tillegg ble kanten sjekket for hvor godt den taklet vannsprut, damp og varme.

Les også: Hvilket materiale bør du velge på benkeplaten?

Kanten sprekker

Hvite laminatplater fra Drømmekjøkkenet vant testen. Her ser du kjøkkenet Level hvit / ask.  Foto: Drømmekjøkkenet.no
Hvite laminatplater fra Drømmekjøkkenet vant testen. Her ser du kjøkkenet Level hvit / ask. Foto: Drømmekjøkkenet.no Vis mer


Damptesten ble utført ved å etterligne en faktisk situasjon: Når du åpner en oppvaskmaskin som akkurat er ferdig. Men der dampen i hverdagen fort slipper ut, ble kanten og hjørnene på benkeplatene utsatt for damp som holdt 50-60 grader i fem minutter. Denne lite gunstige behandlingen ble gjentatt tre ganger med et døgns mellomrom mellom hver gang. Benkeplatene ble så nøye inspisert.

Og det var nedslående resultater: Fire benkeplater fikk kun en av fem oppnåelige poeng: Fra Vedum, Marbodal, Kvik og Myresjökök (kun i Sverige). De andre fire benkeplatene, fra Drømmekjøkkenet (Ballingslöv i Sverige) , Ikea, Bauhaus, og Epoq plasserte seg midt på treet i akkurat denne testen, alle med tre av fem mulige poeng.

– Under det harde ytterskiktet er det en sponskive, og kommer det inn vann til den, suger den til seg som en svamp og begynner å svelle, sier Bengt-Åke Andersson, testledare på SP til Testfakta. Det er derfor viktig at det er helt tett i kanter og hjørner, for dersom fukt først trenger inn, er det vanskelig å redde benkeplaten.

Komfyr, vask, tørk og oppvask: Damp blir stadig mer vanlig i hvitevarer.

Slik sikrer du deg mot dampskader

Dampet i stykker kjøkkenskapet

Vannkokeren vår bor under overskapene og har aldri gjort en skapdør fortred. Men da vi testet varm- og kald blender skjedde dette etter få minutter.


Heldigvis er det enklere enn en kanskje skulle tro å minimere dampskader. Disse oppstår først og fremst over oppvaskmaskinen, eventuelt ved stekeovnen dersom du har denne under benk. Området over oppvaskmaskinen er spesielt utsatt, fordi varm damp unnslipper hver gang du åpner oppvaskmaskinen. For å minimere hvor mye damp som går rett på benkeplaten, lønner det seg å åpne døren helt - og fort. Ikke la den stå litt på gløtt og dampe av seg før du tømmer den. La den dampe av seg med åpen dør.

Det andre er å sørge for at det er montert en ordentlig dampsperre under benken der oppvaskmaskinen er - slik du kan se på bildet øverst i artikkelen. Dette pleier å følge med oppvaskmaskiner, men kan også ettermonteres. Har du laminatbenk er det viktigste at det dekker helt ut til skjøten under, da dette er platens svakeste punkt.

Mye kan du også gjøre idet du kjøper benkeplaten. Ifølge Testfakta er det Drømmekjøkkenet som har den beste hvite laminatplaten blant de aktuelle alternativene. De har imidlertid ikke testet benkeplater fra noen av de klassiske norske firma som HTH, Sigdal og Norema - eller eksklusive europeiske merker som Poggenpohl, Bulthaup og Boffi.

Les mer om hvordan testen ble utført og se alle testresultatene her (Ekstern lenke)

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer