En av tre er feilmerket

Noen greier ikke å merke ett eneste produkt riktig.

HVITEVARER: Kun to av tre elvareforretninger greier å energimerke hvitevarene sine korrekt. Noen greier ikke engang å få ett produkt riktig merket ... Foto: Colourbox
HVITEVARER: Kun to av tre elvareforretninger greier å energimerke hvitevarene sine korrekt. Noen greier ikke engang å få ett produkt riktig merket ... Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Totalt sett er 66 prosent av de kontrollerte hvitevarene korrekt energimerket. Men det svinger veldig, fra butikker med 0 prosent korrekt energimerking, til de aller beste med 100 prosent korrekt merking.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har i løpet av 2009 sjekket energimerkingen i 50 butikker i 29 kommuner i Østfold, Vestfold, Akershus, Buskerud og Hedmark. Totalt 5004 produkter er kontrollert.

Resultatene for 2009 viser at 66 prosent av de kontrollerte hvitevarene er korrekt energimerket. To av tre er altså korrekt merket, mens en av tre er feilmerket. Det er langt unna 100-prosent-målet, men likevel et bedre totalresultat enn i fjor: I 2008 var kun 57 prosent korrekt energimerket. Året før der var kun 46 prosent korrekt merket i butikken, og i 2006 var tallet nede i 36 prosent.

Om energimerking

  • Energimerking ble innført i Norge i 1996 som følge av et EU-direktiv.
  • Hvitevarer skal merkes med energiklasse, fra A (lavt energiforbruk) til G (høyt energiforbruk).
  • Hvitevarer som skal energimerkes: frysere, kjøleskap, kombinasjonsskap, lyskilder, oppvaskmaskiner, vaskemaskiner, tørketromler, stekeovner og klimaanlegg for husholdninger.
Les mer om ordningen på NVEs nettsider.


- Dette er en positiv utvikling, men fremdeles gjenstår mye for å nå målet om nær 100 prosent korrekt merking. Forbrukerne har krav på å vite hvilken energiklasse hvitevarene de kjøper tilhører, sier Birger Bergesen, seksjonssjef i NVE, i en pressemelding.

- Den vanligste feilen er at vi ikke finner noen antydning til merking på utsiden av apparatet. Det kreves at apparatet skal merkes lett synlig på topp eller front, sier seniorrådgiver i NVE, Kirsti Hind Fagerlund, til DinSide.

Nå må du også energimerke boligen din: Slik gjør du

Frysere, kjøleskap, kombinasjonsskap, lyskilder, oppvaskmaskiner, vaskemaskiner, tørketromler, stekeovner og klimaanlegg for husholdninger skal energimerkes. Foto: Energimerking.no
Frysere, kjøleskap, kombinasjonsskap, lyskilder, oppvaskmaskiner, vaskemaskiner, tørketromler, stekeovner og klimaanlegg for husholdninger skal energimerkes. Foto: Energimerking.no Vis mer


Euronics beste kjede

Euronics kommer ut som beste kjede, med 74 prosent riktig merking totalt sett. Dette er altså når alle kjedebutikkene sees under ett. Men det er lagt fra alle butikkene innenfor hver kjede som får like gode resultater; den beste Euronics-butikken har 100 prosent korrekt merking (Eiker Elektromarked), mens den dårligste innenfor samme kjede har ingen riktige (Thorstensen Elektriske AS, Tønsberg). Det er altså ikke slik at du kan vege den beste kjeden og anta at alle forretningene innenfor denne kjeden er like bra.

Nest beste kjede totalt sett, etter Euronics, er Elkjøp, med 72 prosent korrekt merking.

Du skal også merke deg at det er forskjeller med tanke på forretningenes geografiske beliggenhet. Elverum kommune er best av kommunene hvor det er kontrollert to eller flere butikker, med 90 prosent korrekt merking. Sarpsborg kommune er dårligst, med kun 23 prosent korrekt merking.

Her kan du se hele resultatlista, med detaljer for de enkelte forretningene (NVE).

Disse oppvaskmaskinene bør du styre unna

Beste og verste

Tre av de testede forretningene utmerker seg med 100 prosent korrekt merking av hvitevarene sine: Elkjøp Hamar, Elprice Strømmen og Eiker Elektromarked. Schjerin Radio og TV AS i Åsnes kommune følger tett etter med 99 prosent korrekt merking.

Mens det er noen som får full pott, er det andre som ikke får et eneste poeng: I den andre enden av lista finner vi faktisk forretninger som ikke greier å merke ett eneste produkt riktig. Dette gjelder Thorstensen Elektriske AS (Euronics) i Tønsberg, Maxbo Stormarked Hamar, Nilsen Sport og elektriske i Marker, Ole Brente AS i Nittedal og Wilh. Moseby eftf. i Aurskog-Høland. Totalt ti butikker har mindre enn 5 prosent korrekt merking.

I oppfølgingen av 2009-resultatene innførte NVE en ny praksis der de dårligste butikkene fikk anmodning om retting av feilmerking, og varsel om vedtak dersom anmodningen ikke etterkommes.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer