En av tre vil bytte strømleverandør

Hver tredje nordmann vurderer å bytte strømleverandør i 2012

En av tre vil bytte strømleverandør for å kutte strømregningen. Burde du? Foto: PER ERVLAND
En av tre vil bytte strømleverandør for å kutte strømregningen. Burde du? Foto: PER ERVLAND Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En av tre nordmenn vurderer å bytte strømleverandør i år, viser en fersk undersøkelse av Norstat på vegne av Telinet Energi.

– Det kan være mye penger å spare på å bytte avtale. Særlig dersom du aldri har byttet kraftleverandør eller kraftavtale, bør du vurdere dette, sier Ronny Turøy, kommunikasjonsrådgiver i Konkurransetilsynet i en pressemelding.

Ronnt Turøy, Konkurransetilsynet. Foto: Konkurransetilsynet
Ronnt Turøy, Konkurransetilsynet. Foto: Konkurransetilsynet Vis mer


Dobbelt så mange menn som kvinner sier at de vurderer å bytte strømleverandør. Og de yngste er mest villige.

– Vi ser at menn i trettiårene er de som lettest bytter strømleverandør. Mange kan nok tjene på å bli mindre lojale, sier administrerende direktør i Telinet Energi, Finn Erik Arctander i en pressemelding..

Å finne ut av hvordan en bytter strømleverandør kan være nyttig lærdom for mange forbrukere.

– Kraftprisoversikten skal være et nyttig hjelpemiddel for prisbevisste forbrukere. Forbrukerne oppfordres til å aktivt søke etter, sammenligne og bytte kraftavtaler. Det er enkelt å bytte avtale. Vanligvis kreves det ikke mer av deg enn at du bestiller en avtale fra din nye leverandør og leser av strømmåleren din ved byttedatoen, sier Turøy.

Det er imidlertid ikke likegyldig hvilken avtale du velger.

Spotpris har gitt lavest strømpris de siste ti årene. Men det er ikke alltid det lønner seg.

Hvilken type strømabonnement passer for deg?

Finn Erik Arctander i Telinet Energi. Foto: Telinet Energi
Finn Erik Arctander i Telinet Energi. Foto: Telinet Energi Vis mer


Det som kanskje kan virke litt forvirrende på noen, er kontraktstypen. Vet du ikke hvillken type du har i dag, har du sannsynligvis variabel strømpris.

Når du skal finne billigste leverandør, kan du sammenligne med ulike kontraktstyper; variabel pris, spotpris, samt fastpris for ett eller tre år. Blir du forvirret av disse begrepene? Da bør du lese DinSides miniguide til de forskjellige strømalternativene: Tre veier til riktig strøm.

Her kan du se alle som leverer strøm til variabel pris
Se prisliste på strøm til spotpris
Se alle fastpristilbudene

Vær obs på betalingsform

I tillegg til type strømabonnement er det lurt å se på betalingsformen. Et smart grep kan være å velge et abonnement med AvtaleGiro eller eFaktura. Disse er fra et par hundrelapper billigere enn tilsvarende abonnement uten slik avtale hos samme strømleverandør.

Forbrukerorganene og bransjen har fremforhandlet tre strømavtaler; forskuddsvis, a-konto og etterskuddsvis, men i kjølvannet av at Vitel avviklet strømdelen av virksomheten et par år tilbake, advares nå mot forskuddsbetaling av strøm. Dette gjelder også til en viss grad a-konto-avtaler, der kunder ikke er garantert pengene tilbake om strømleverandøren skulle gå konkurs.

Det er imidlertid gjerne slike avtaler som kommer best ut på pris, så om du vil nyte godt av de billigste strømprisene, må du selv vurdere om du har råd til å ta den risikoen.

Les også: Nå skal det bli enklere å få trygg strøm

Slik bytter du

Når du så har funnet ut hvilken strømleverandør og hvilket abonnement du ønsker, er veien kort til lavere strømregninger. I Strømkalkulatoren finner du enkelt frem til kontaktdetaljer for det selskapet du ønsker å bytte til. Ved hjelp av urlen til selskapets nettsider, klikker du deg videre, og så er det bare å fylle ut med relevante data.

Du kommer til å trenge litt informasjon du ikke nødvendigvis husker på, så det kan være greit å finne frem dette på forhånd:

  • Målerpunkt Id (dette finner du på strømregningen din)
  • Målerstand (bør leses av så nært opptil byttetidspunkt som mulig)
Har du dette klart foran deg, er operasjonen gjort på få minutter: Fyll inn alle felter, og trykk bekreft. Så ordner strømselskapet resten. Din nye leverandør vil informere din nåværende strømleverandør og netteier om leverandørskifte, og omtrent tre uker senere vil byttet skje. Du vil nå motta strøm fra din nye strømleverandør.

Smart strømsparing: Kutt regningen med strømstyring

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer