En boligboble av amerikanske dimensjoner

NHH-professor frykter kollaps i norsk boligmarked.

Store bobler brister lettere enn de små...  Foto: Colourbox.com
Store bobler brister lettere enn de små... Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Victor Nordman, professor ved Norges Handelshøyskole (NHH) og tidligere statsråd i Bondeviks samarbeidsregjering, refser dagens regjering for dens tiltak mot finanskrisen, skriver Dagens Næringsliv.

Han mener tiltakene er for små, og kommer for sent.

På NHHs budsjettseminar sammenlignet han det norske boligmarkedet med det amerikanske. - Staten undervurderer den norske boligboblen. Vi har en boligboble som nesten er av amerikanske dimensjoner, sier Norman.

Følger med på arbeidsmarkedet

Norman tar nok litt harderere i enn de fleste DinSide har vært i kontakt med, men én ting er alle enige om: Hva som skjer på arbeidsmarkedet fremover, vil ha store konsekvenser for boligmarkedet.

- Boligboblen brister nok ikke før folk mister jobben.

Les mer: Hva skjer med det norske arbeidsmarkedet?

Forbrukerøkonom i Nordea, Liv Irene Haug, tror ikke på denne samme store boligboblen, men peker også på viktigheten av at arbeidsmarkedet holder seg stabilt fremover.

- For å betjene utgiftene er man avhengig av inntekt, så langt har det ikke vært vanskelig å få en jobb, kanskje til og med en jobb hvor man har mulighet til å regulere hvor mye man vil jobbe for på denne måten å ha nok til utgiftene. Dette kan bli vanskeligere fremover, sier Haug til DinSide.

- Det er viktig å huske på at når man kjøper bolig skal man ikke bare ta høyde for låneutgiftene, det følger flere utgifter og forpliktelser med når man er eier.
Hvilken vei det vil gå, er det mange meninger om, men det er ingen som kan gi noe sikkert svar.

Les mer: Romantikk i luften? Tør du kjøpe bolig med kjæresten nå?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer