En brann - tre scenarier

Huset ditt brenner. Det er ikke sikkert du vil få erstatning.

Publisert
Sist oppdatert
Illustrasjonsfoto Foto: Bob Knight
Illustrasjonsfoto Foto: Bob Knight Vis mer

Hva bør du overlate til fagfolk?

 1. En brann - tre scenarier


Brann!

Ifølge Preben Sandborg Røe, informasjonsdirektør i Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNH) er det ikke utarbeidet noen konkret liste til forsikringstakere som lurer på hva de kan - eller ikke kan - gjøre selv.

- Ting skal gjøres forskriftsmessig. Gjøres det ikke det, kan det bli avkortning av erstatningen, dersom det ikke er noen årsakssammenheng, sier Røe.

Han gir oss tre enkle eksempler:

 1. Du har bygget huset selv, noen tenner på.
  Det er ingen årsakssammenheng mellom det at du har bygget hus og at det brant, og du vil få erstatning.
 2. Du har bygget huset selv, feil du har gjort fører til brann.
  Har du montert noen downlight feil, og det begynner å brenne rundt en lampe, og huset brenner ned, er det din skyld. Her er det en klar årsakssammenheng mellom noe du har gjort og brannen, og du vil få en avkortning av erstatningssummen - eller ikke få noe erstatning i det hele tatt. Dette vil variere fra sak til sak.
 3. Håndverkere bygger huset ditt, el-feil fører til brann
  Om en autorisert håndverker monterer alle downlightene, og en feil fører til at huset ditt brenner ned, skal du få det han har krav på fra forsikringsselskapet.

  - Mange branner skyldes elektriske feil, og dette er en utfordring jeg vet elektrikerbransjen tar på alvor, sier Røe. - Men det er uansett ikke kunden som må ta den finansielle byrden om det er håndverkernes skyld.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer