En firkant i ingenmannsland

Du bør nok være glad i ensomheten for å bosette deg i dette huset.

FIN UTSIKT: En avslappet søndag blir sannsynligvis ekstra avslappende med denne utsikten. Foto: Arkitekten
FIN UTSIKT: En avslappet søndag blir sannsynligvis ekstra avslappende med denne utsikten. Foto: Arkitekten Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vanligvis har de asosiale søkt seg til byens mørke vannhull eller små, anonyme leiligheter når de ønsker seg bort fra de plagsomt sosiale.

Et annet alternativ er å bygge en vanvittig enebolig midt i det nederlandske ingemannsland, og håpe at ingen finner deg. En drøm for eneboeren, et lite mareritt for de som ha rom og folk rundt seg. Men eneboeren bør ha penger for å få råd til dette spektakulære bygget.

LES OGSÅ: Slik har vi aldri vasket klær før

Mye rom ute og inne

Villa Kogelhof kunne fint ha vært en turistpaviljong på en arkitekturmesse, men de 715 kvadratmeterne er isteden privatboligen til en velstående nederlender. Det ble ferdigstilt så seint som i januar 2013, og befinner seg midt i et slags naturreservat, med strenge begrensninger på hvem som får bygge hva.

Eieren av Kogelhof forpliktet seg blant annet til å plante 71.000 trær for å få byggetillatelse, noe som ble gjort allerede i 2006.

Huset er designet av arkitektene hos Paul de Ruiter, og blant kravene som ble stilt til boligen var ett av dem at det skulle være fullstendig selvdrevet. Det gjøres blant annet ved hjelp av sentralstyrt varmepumpeteknologi, og en vedovn som skal varme opp både huset og varmtvannet. Ovnen får ved fra den 25 hektar store eiendommen, så her kan vedkommende bli boende en stund uten å gå tom for ovns-føde.

(Artikkelen fortsetter under bildespesialen!)

Solcellepanel sørger for elektrisiteten, men på sikt vil også en el-turbin monteres i boligen.

LES OGSÅ: Årets beste produkter til hus og hjem

Traktor og biler

Inngangspartiet finner du under bakken, sammen med garasjeplass til hele seks biler og - naturligvis - en traktor. Med så mye landskap rundt huset høres det ut som en fornuftig prioritering av plass.

Kjelleren huser også lagringsboder, og et oppholdsrom som gir overblikk over et lite tjern i umiddelbar nærhet til huset.

Fasaden består stort sett av glass, noe som kunne vært et problem hvis huset hadde vært plassert midt i en by, men den eneste som ser deg komme naken ut av dusjen akkurat her er sannsynligvis noen dådyr og den lokale beverbefolkningen.

Også rommene på innsiden deles i hovedsak av ved hjelp av glass, og som forventet er interiøret så klinisk at huset på et hvilket som helst tidspunkt kan omgjøres til venteværelset på et sykehus, eller til et forskningslaboratorium for et legemiddelfirma.

LES OGSÅ: Se den store forskjellen mellom de beste og dårligste te-lysene

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer