Gassalarm / Gassvarsler:

- En god forsikring

Én av tre som bruker gass på hytta har ikke gassvarsler.

OPPDAGER LEKKASJE: En gassvarsler oppdager propanlekkasje og monteres nede ved gulvet - ikke i taket. Foto: Shutterstock / NTB
OPPDAGER LEKKASJE: En gassvarsler oppdager propanlekkasje og monteres nede ved gulvet - ikke i taket. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange tusen av Norges 450 000 hytter og fritidsboliger har utstyr som går på gass. Bruker du gass på hytta og skal dit i påsken, oppfordres du nå av Norsk brannvernforening og Tryg Forsikring å anskaffe en gassalarm.

– I Norge er bruken av gass relativt lite utbredt i boliger. Men når det gjelder hytter stiller det seg annerledes. Der er det mer vanlig å bruke gass, særlig for de uten strøm. Vi i Norsk brannvernforening mener at alle som bruker gass innvendig bør ha gassvarsler. De som bruker gass til oppvarming, bør i tillegg ha co-varsler, sier administrerende direktør i Norsk brannvernforening, Rolf Søtorp, i en pressemelding.

Rolf Søtorp er administrerende direktør i Norsk brannvernforening.
Rolf Søtorp er administrerende direktør i Norsk brannvernforening. Vis mer

Kan sprekke

Hvis ikke man er flink med å sjekke slanger og koblinger jevnlig, øker faren for å få gasslekkasjer. De skjer som oftest rundt pakningen ved ventilen på toppen av gassbeholderen, der gummien stivner og kan sprekke.

Her bør du sjekke hver gang du bytter gassbeholder og eventuelt skifte pakningen. Gummi er ferskvare, og slanger og tilkoblinger bør skiftes ut hvert 5. år eller oftere.

Gassen synker

– Propangass synker og legger seg nede ved gulvet. Derfor må gassalarmen også stå nede ved gulvet, helst i samme skap som gassbeholderen, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.

Dersom man ikke har skap, anbefaler Brandeggen å sette gassalarmen ved gulvet like ved gassbeholderen.

Advarer mot flyttbare gassovner

Johan Langfeldt, gassekspert og tidligere seniorrådgiver ved Norsk Gassenter, advarer mot flyttbare gassovner - katalyttovner.

Spesielt påpeker han at slike ovner bruker opp oksygenet i rommet de står i, og at de derfor kan forårsake kullosforgiftning. De er ikke ment til varig oppvarming.

– Derfor bør du lufte samtidig som du bruker en slik ovn, og slå den av når rommet er varmt nok, understreker Langfeldt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer