Gassalarm / Gassvarsler:

- En god forsikring

Én av tre som bruker gass på hytta har ikke gassvarsler.

OPPDAGER LEKKASJE: En gassvarsler oppdager propanlekkasje og monteres nede ved gulvet - ikke i taket. Foto: Shutterstock / NTB
OPPDAGER LEKKASJE: En gassvarsler oppdager propanlekkasje og monteres nede ved gulvet - ikke i taket. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Mange tusen av Norges 450 000 hytter og fritidsboliger har utstyr som går på gass. Bruker du gass på hytta, oppfordres du av Norsk brannvernforening og Tryg Forsikring å anskaffe en gassalarm.

– I Norge er bruken av gass relativt lite utbredt i boliger. Men når det gjelder hytter stiller det seg annerledes. Der er det mer vanlig å bruke gass, særlig for de uten strøm. Vi i Norsk brannvernforening mener at alle som bruker gass innvendig bør ha gassvarsler. De som bruker gass til oppvarming, bør i tillegg ha co-varsler, sier administrerende direktør i Norsk brannvernforening, Rolf Søtorp, i en pressemelding.

Knut Norum i Brannvernforeningen sier til Dinside at de anbefaler gassalarm fordi den varsler om enten om lekkasje av gass eller ved en ufullstendig forbrenning av gass.

- En ufullstendig forbrenning medfører dannelse av karbonmonoksid som er en meget giftig gass. Det er den gassen som tar livet av de fleste i brann. Det er derfor viktig å velge en riktig gassalarm og plassere de(n) riktig, understreker han.

Kan sprekke

Hvis ikke man er flink med å sjekke slanger og koblinger jevnlig, øker faren for å få gasslekkasjer. De skjer som oftest rundt pakningen ved ventilen på toppen av gassbeholderen, der gummien stivner og kan sprekke.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.