Ecovacs Deebot T9 AIVI | TEST

En god hushjelp

Robotstøvsugeren som er enkel og effektiv å bruke.

EN GOD KOMPANJONG: Denne robotstøvsugeren er god, men er prisen verdt det sammenliknet med de andre på markedet? Foto: Celina Stamper
EN GOD KOMPANJONG: Denne robotstøvsugeren er god, men er prisen verdt det sammenliknet med de andre på markedet? Foto: Celina Stamper Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det finnes et hav av robotstøvsugere der ute, og de seineste åra har det blitt mer og mer normalt å eie en selv. Men det kan være vanskelig å navigere seg i jungelen av utvalg.

Vi har tidligere testet Roborock S7MaxV Ultra, Sømløs S1, Xiaomi Roborock S7+ og Samsung JetBot 90 AI+.

Denne gangen var det Ecovacs Deebot Ozmo T9 AIVI som stod for tur. Den ligger ute fra 5889 kroner uten tømmestasjon.

I løpet av en testperiode på et par måneder, har jeg bitt meg merke i én ting. Det har vært overraskende lite feilmeldinger eller app-trøbbel. Støvsugeren har også enkelt funnet tilbake til dokken sin uten problemer. Og nettopp det gjør den veldig fin i en travel hverdag.

Førsteinntrykket var at den kjører i myke bevegelser og er litt smartere enn for eksempel Sømløs sin. Den klarer fint å bevege seg rundt hindere, noe sistnevnte heller satt seg fast i.

BEHOLDEREN: Støvbeholderen har en praktisk hank til å bære den til søpla. Foto: Celina Stamper
BEHOLDEREN: Støvbeholderen har en praktisk hank til å bære den til søpla. Foto: Celina Stamper Vis mer

Men jeg har opplevd at dersom støvbeholderen blir for full, kan det falle ut støv av beholderen i det man fjerner den. Da satt det både fast støv i selve røres som suger det opp og i luka til støvbeholderen som sto halvveis åpen. Dette resulterte i at jeg måtte støvsuge oppi støvsugeren igjen. Heldigvis gjentok ikke dette problemet seg flere ganger.

I starten var det også vanskelig for støvsugeren å finne tilbake til laderen sin etter støvsuging, men etter et par sykluser gikk det seg til.

Lengre tid

Når vi sammenlikner, bruker dog Deebot T9 AIVI en del lengre tid på støvsugingen med 44 minutter på 30 kvadratmeter. Her gjør den opp for seg i at den har en god sugeevne og plukker opp det aller meste.

Likevel har jeg funnet brødsmuler inntil sofa, noe som egentlig burde ha blitt plukket opp. Bitene var både store nok og langt nok ut til å kunne bli plukket opp, men det kunne virke som at børstene var litt sløve.

UNDERSIDEN: Slik ser robotstøvsugeren ut fra undersiden. Foto: Celina Stamper
UNDERSIDEN: Slik ser robotstøvsugeren ut fra undersiden. Foto: Celina Stamper Vis mer

Jeg merket meg også at rutelinja på denne appen lastet inn mye tregere enn for eksempel robotstøvsugeren til Sømløs. Det har ikke så mye å si for støvsugerfunksjonen annet enn at det er frustrerende når apper ikke er helt oppdatert når du følger med i sanntid.

Sperringer og hindringer

Det var en positiv overraskelse hvor enkelt det var å sette opp sperringer hvor støvsugeren ikke kunne kjøre. Jeg fikk plassert sperren rundt peisen, selv om dokken sto i nærheten, noe jeg for eksempel ikke fikk gjort på Sømløs S1, den forrige robotstøvsugeren som ble testet her hjemme.

Jeg lot flere ganger tørkestativet stå framme for å teste hvordan den fungerer ved naturlige hverdagshinder. Selv om den støvsuger tett inntil og delvis prøver å kjøre over, klarer den fint å komme seg løs og rundt, noe som er viktig for en robotstøvsuger som skal fungere som en hverdagskompanjong.

Helt i starten av testperioden bråkte den veldig, men etter litt rensing i gummibørster, var det noe som hadde satt seg fast. Dermed forsvant den høye lyden.

MANGE MULIGHETER: Appen er veldig fin, men kan til tider virke litt treig i opplasting av rute underveis i støvsugerprosessen. Foto: Skjermdump
MANGE MULIGHETER: Appen er veldig fin, men kan til tider virke litt treig i opplasting av rute underveis i støvsugerprosessen. Foto: Skjermdump Vis mer

Appen

Når det gjelder appen er den veldig lett å bruke. Dersom man ikke har brukt støvsugeren på en stund, er den også veldig enkel å koble på igjen. Den har både smart cleaning-modus og video manager hvor du selv kan kjøre robotstøvsugeren rundt i huset ved hjelp av en «joystick».

Etter tre sykluser var hele stuen og spisestua kartlagt og jeg fikk mulighet til å lage en 3D-tegning av stuen. Her la jeg manuelt inn møblene. Denne funksjonen ble dog lite brukt.

Det var enkelt å tegne opp sperringer, dele av rom og gi disse rommene navn, slik at du selv har oversikt over hvor den befinner seg i ruten.

FILMER TUREN: Dette lille kameraet skal filme i HD. Foto: Celina Stamper
FILMER TUREN: Dette lille kameraet skal filme i HD. Foto: Celina Stamper Vis mer

Videofunksjon

En veldig fin funksjon, spesielt dersom du er av gårde mens støvsugeren er på, er videofunksjon. Det er veldig fint å kunne følge med på hvor den kjører, spesielt dersom den skulle sitte fast eller noe liknende.

Det var også veldig gøy for store og små å bruke robotstøvsugeren som en hemmelig spiontelefon. Man kan kjøre rundt til ulike patruljesteder i huset og prate. Dersom man har en uredd hund, kan man for eksempel bruke støvsugeren til å kjøre mot der hunden befinner seg og prate gjennom denne.

Likevel har ikke denne funksjonen blitt brukt så mye. Det er kanskje mer en artig funksjon enn noe veldig nødvendig, med tanke på at de hele tiden kan se på 2D- eller 3D-kartet hvor den er i ruta.

MOPP: Denne moppen var fin og enkel å vaske i etterkant. Foto: Celina Stamper
MOPP: Denne moppen var fin og enkel å vaske i etterkant. Foto: Celina Stamper Vis mer

Gulvvasken

Denne robotstøvsugeren har fått tatt gulvvasken flere ganger. I et hus med to barn, én liten og en stor, blir det fort mye flekker på gulvet.

Ecovacs skriver selv:

«Deebot T9 AIVI tar seg av alle gulvflater uten å blunke takket være en avansert Ozmo™ Pro-funksjon. Den feier, støvsuger og tørker gulvet ditt samtidig som den vibrerer 480 ganger/min for effektivt å fjerne vanskelige flekker fra alle gulvflater.»

Og den tok faktisk flere flekker i løpet av én vasketur, men de verste sprayet vi godt ned først og lot roboten ta på spot-cleaning etterpå. Det funket veldig bra, og flere klissete flekker forsvant.

SAMLER IKKE OPP LIKE MYE HÅR: Gummibørstene kan enkelt tas ut og rengjøres dersom noe setter seg i klem. Men disse samler ikke opp like mye hår som de vanlige børstene gjør. Foto: Celina Stamper
SAMLER IKKE OPP LIKE MYE HÅR: Gummibørstene kan enkelt tas ut og rengjøres dersom noe setter seg i klem. Men disse samler ikke opp like mye hår som de vanlige børstene gjør. Foto: Celina Stamper Vis mer

Forgjengerne

Sammenliknet med forgjengerne har nye T9 AIVI en mindre støvbeholderkapasitet på 300 ml sammenliknet med 420 ml hos både Deebot T9 og Deebot T8 AIVI. Reservoarkapasiteten på vann ligger også på 180 ml sammenliknet med Deebot T8 AIVI. Forskjellen her er at nye T9 AIVI bruker Ozmo Pro 2.0, mens T8 AIVI bare hadde Ozmo.

Når det kommer til arbeidstid, holder T9 AIVI på i 150 minutter sammenlikner med 175 minutter hos T9 og T8 AIVI. Det kan virke som at dette skyldes den nye Ozmo-teknologien.

Konklusjon

Alt i alt er dette en enkel og grei støvsuger som gjør det den skal. I tillegg har den en veldig morsom videofunksjon, som gjør den litt mer avansert enn noen konkurrenter. Men ettersom den ikke tar de vanskeligste flekkene, er det verdt å tenkte over om denne modellen er verdt rundt tusenlappen mer enn forgjengerne med tilnærmede like funksjoner, bare oppdatert. Likevel fungerte spot-cleaning-funksjonen veldig fint. Støvsugeren er også rask til å «adlyde».

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer