- En ren dødsfelle

Roper varsko om farlige støpsel.

- EN REN DØDSFELLE: De svenske elsikkerhetsmyndighetene roper nå varsko etter flere meldinger den siste måneden hvor stiften har løsnet fra støpselet og blitt sittende igjen i stikkontakten. Problemet er heller ikke ukjent i Norge, uttaler norske sikkerhetsmyndigheter til Dinside. Foto: Elsäkerhetsmyndigheten
- EN REN DØDSFELLE: De svenske elsikkerhetsmyndighetene roper nå varsko etter flere meldinger den siste måneden hvor stiften har løsnet fra støpselet og blitt sittende igjen i stikkontakten. Problemet er heller ikke ukjent i Norge, uttaler norske sikkerhetsmyndigheter til Dinside. Foto: Elsäkerhetsmyndigheten Vis mer
Publisert

Det er Elsäkerhetsverket, svenskenes statlige kontor for elsikkerhet, som denne uka slår alarm:

- Stiften på støpselet løsnet i stikkontakten. Det er en ren dødsfelle, advarer Elsäkerhetsverket.

- Flere hendelser siste måned

Varskoet kommer etter flere liknende hendelser den siste tiden:

- I løpet av den siste måneden har vi fått inn flere varsler om støpsel som går i stykker slik at kun pinnene sitter igjen i vegguttaket, advarer Elsäkerhetsverket.

Dette utgjør en alvorlig risiko for strømgjennomgang, og spesielt for barn som ikke ser faren i dette.

Det er spesielt usb-ladere det gjelder.

- De tilfellene vi har fått kjennskap til handler om flere usb-ladere, men også en lyslenke med adapter, forteller Thomas Nilson, inspektør ved markedskontroll ved Elsäkerhetsverket.

- Tenk kvalitet framfor pris

Han sier videre at dersom du handler fra land utenfor EU så er det ikke sikkert at disse produktene oppfyller de nasjonale sikkerhetskravene.

- Det har vi sett når vi har testet å kjøpe produkter fra internettbutikker utenfor EU, sier Nilson.

Elsäkerhetsverket avslørte i 2018 feil på alle usb-laderne de kjøpte via netthandelsstedet Wish. Nå advarer de forbrukere om faren ved å bruke elektriske produkter av dårligere kvalitet.

- Jeg vil oppfordre til å velge originalprodukter og å tenke kvalitet framfor pris. Det er en billig forsikring sammenliknet med om ulykken skulle komme, sier Nilson videre.

En fersk sikkerhetstest fra britiske Which, avslørte også alvorlige feil på 3 av 4 usb-ladere, reiseadaptere og nødladere kjøpt fra nettmarkedene AliExpress, Amazon Marketplace, eBay og Wish.

- Lær barna hvor farlig det er

Elsäkerhetsverket oppfordrer foreldre til å snakke elsikkerhet med barna sine, som daglig lader både telefoner og nettbrett med usb-ladere.

Det er spesielt barna de er bekymret for skal komme i kontakt med ødelagte støpsel - fordi de kanskje ikke vet at det er farlig å ta på den ødelagte delen som sitter igjen i stikkontakten.

- Forklar barna dine hvor farlig det er å ta på et ødelagt elprodukt, sier Nilson.

- Forklar dem hva de skal gjøre dersom støpselet går i stykker: Gå derfra og fortell det til en voksen, oppfordrer han.

Elsikre tips

  • Kontroller både støpsler og elektriske produkter du har hjemme, med jevne mellomrom - og oftere dersom produktet er gammelt eller brukes mye.
  • Se etter CE-merket: Når en produsent setter CE-merket på et produkt erklærer han at produktet er sikkert og at dette kan dokumenteres.
  • Sjekk bruksanvisningen: Det skal alltid medfølge bruksanvisning på norsk. Dette er en kontroll på at du handler hos en mer seriøs aktør.
  • Se etter tilbakekallinger på Farligeprodukter.no: Der er det oversikt over hvilke produkter som er meldt inn som farlige eller potensielt farlige.

- Ikke ukjent problem

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har også erfaring med liknende problemer ved støpsler, som svenskene nå advarer mot.

- Problemet er ikke ukjent. Vi får fra tid til annen melding om slike svakheter med plugger, sier fungerende avdelingsdirektør i DSB, Ann Christin Olsen-Haines til Dinside.

Den siste store saken vi i Norge har hatt i denne sammenhengen handlet ifølge DSB om en adapter som ble levert med Apple-produkt. Også der handlet det om at pinnene på støpselet løsnet. En 10 år gammel jente på Stathelle fikk støt da hun forsøkte å få ut pinnene som satt fast inne i stikkontakten.

- Vi støtter fullt ut Elsäkerhetsverkets advarsel mot å kjøpe billig utstyr fra land utenfor EØS. Rådene om å sjekke produktene støtter vi også, noe som gjelder alt elektrisk utstyr, sier Olsen-Haines.

Er uhellet ute? Dette bør du gjøre

Du må aldri forsøke å ta på eller å løsne deler av et støpsel som blir stående fast inne i stikkontakten, uten å ta viktige forholdsregler.

- Dersom man skal forsøke å ta ut metallpinnen som kan bli sittende i stikkontakten, må man være helt sikker på at stikkontakten ikke er spenningssatt. Sikringen må kobles ut og man må sjekke at det ikke er spenning på kontakten, sier Olsen-Haines til Dinside.

DSB anbefaler videre at ufaglærte ikke gjør dette.

Er du sikker på at du har koblet ut strømmen og at sikringen er av, bør du uansett bruke en isolert tang når du skal ta dem ut.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer