Gulvteppe og allergi

- En skittfelle

Her kan det skjule seg både insektegg og larver.

ÆSJ: Et gulvteppe er både pent og praktisk, men kan også være en skittfelle, sier professor. Video: Linn Merete Rognø / Embla Hjort-Larsen. Vis mer
Publisert

Gulvtepper kan være både dekorativt og koselig å ha i stuen, og det kan også ha en isolerende og lyddempende effekt i rom.

Men om de ikke rengjøres ofte nok, er de det perfekte oppholdssted for noe du absolutt ikke vil ha i hus.

- Legger egg i teppet

Jo da; det er visse ting man kan forvente at skjuler seg i et gulvteppe som ligger i rom der en eller flere mennesker oppholder seg mange timer i døgnet, og kanskje også kjæledyr:

Døde hudceller og fiber fra klær, matrester og pels fra kjæledyr.

Men et gulvteppe vil kunne fange opp og binde til seg materiale som ellers vil havne på et blankt gulv, og derfra kunne virvles opp når man beveger seg i rommet, ifølge Henning Sørum, bakteriolog ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU).

- Sånn sett kan et gulvteppe fungere som en skittfelle, slik at rommet faktisk virker renere med gulvteppe enn uten teppe, sier Sørum.

I et møkkete gulvteppe kan det også dukke opp insekter som vil spise det organiske materialet som er oppsamlet i teppet, ifølge professoren.

- Et eksempel er angrep av møll, som legger egg i teppet slik at det kommer larver som spiser det organiske materialet, sier Sørum.

- Men da er gjerne teppet veldig skittent, presiserer han.

Kan forårsake allergi

Om gulvteppet ikke ser skittent ut, bør du likevel støvsuge det jevnlig.

Et teppe som ikke er rengjort på noen måneder, kan med alt støvet og de partiklene som er samlet i det, forårsake allergi av ulik grad hos beboerne, advarer Sørum.

- Alle de vanligste allergenene kan anrikes i tepper; allergener fra mennesket selv, dyr, insekter, midd, pollen og eventuelt kjemikalier kan bli et problem i hjemmet hvis gulvteppet ikke rengjøres jevnlig, forklarer professoren.

Kai Gustavsen, fagsjef inneklima ved Norges Astma- og allergiforbund (NAAF) understreker at særlig støv samlet i gulvteppe kan forurense luftkvaliteten og føre til dårlig inneklima i hjemmet.

- Støvet kan gi betennelse i luftveiene, og de som allerede har allergi og astma er de første som reagerer, sier Gustavsen.

Hvis du ønsker å ha gulvteppe i boligen din, anbefaler NAAF å velge små, løse tepper, som kan rengjøres grundig, og luftes utendørs på kalde dager, eller i sollyset på varme dager.

Rengjøring av gulvteppe

For å unngå at gulvteppet bidrar til usunt inneklima, som igjen kan forårsake allergi, bør det rengjøres riktig og ofte nok.

Her er Sørums tips:

  • Støvsug teppet jevnlig, rommet bør luftes under og etter støvsuging.
  • Minst to ganger i året, bør du bære teppet utendørs og banke det med en teppebanker. Dette kan være en hard jobb, men vil fornye teppets kvalitet og funksjon.
  • Strukturen i teppet blir luftigere slik det var når det var nytt med mindre sammenklemte tråder eller fibre.
  • Etter banking bør teppet henges til lufting over et rekkverk eller liknende, i noen timer slik at luktstoffene kan fortynnes ut i luften.
  • Fuktig luft er bra da det vil øke diffunderingen av mange duftstoffer som løses i vannpartiklene.
  • Men teppet må ikke henge ute i regn. Regn vil kunne ødelegge teppet slik at det begynner å mugne når det legges inn i igjen uten at det er raskt tørket. Muggsopp kan gi både lukt og allergiske reaksjoner.
  • Når du har lagt det tørre teppet inn igjen på rommet, kan du fjerne de siste overflaterestene av støv med støvsuging.