Ikke tilstandsrapport i salgsoppgaven

– En verditakst kan ikke erstatte tilstandsrapporten

Du kan ta forbehold i budet ditt hvis det ikke følger tilstandsrapport med i salgsoppgaven.

DOKUMENTSJEKK: Det er viktig at boligselgeren samler all relevant dokumentasjon om boligen i salgsoppgaven, og at boligkjøperen leser dette nøye. Dersom det ikke ligger ved tilstandsrapport, bør kjøperen være ekstra på vakt og eventuelt by med forbehold. Foto: Jarl Erichsen/NTB Scanpix.
DOKUMENTSJEKK: Det er viktig at boligselgeren samler all relevant dokumentasjon om boligen i salgsoppgaven, og at boligkjøperen leser dette nøye. Dersom det ikke ligger ved tilstandsrapport, bør kjøperen være ekstra på vakt og eventuelt by med forbehold. Foto: Jarl Erichsen/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Når du skal selge bolig, er det ikke pålagt at du engasjerer en takstmann for å lage tilstandsrapport. Men, i de seinere år har det vært en markant økning, til om lag 70 prosent, i bruk av tilstands- og boligsalgsrapporter, ifølge Norsk Takst.

– Vi mener at gode, standardiserte tilstandsrapporter er et viktig bidrag til å redusere det høye konfliktnivået i boligomsetningen og skape en tryggere bolighandel, sier administrerende direktør Are Andenæs Huser.

Også Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) oppfordrer sine medlemmer til å hente inn tekniske tilstandsrapporter i alle tilfeller hvor dette kan bidra til et tryggere kjøp for begge parter.

Likevel kan du lese en salgsoppgave og gå på visning til en bolig hvor det ikke foreligger tilstandsrapport. Hva har dette å si for deg som boligselger eller -kjøper?

– Krev tilstandsrapport

Det er tre typer rapporter som gjerne følger med i en bolighandel:

  • Tilstandsrapport: En grundig og detaljert beskrivelse av boligens status med hensyn til teknisk tilstand og vedlikeholdsbehov. Den beskriver avvik fra bestemte referansenivåer, det vil si byggeforskriftene og normale forventninger om tilstand etter slitasje og elde, som angis med tilstandsgrad (TG).
  • Boligsalgsrapport: En grundig gjennomgang med informasjon om boligens tilstand basert på en norsk standard. I en boligsalgsrapport legges det spesiell vekt på de byggetekniske forholdene som er særlig relevante ved eierskifte.
  • Verditakst: En rapport etter befaring og oppmåling av boligen som vurderer boligens verdi ut fra tilstand, men også etter beliggenhet, utsikt, solforhold, nærhet til offentlig kommunikasjon og andre tjenester. Verditakst kan ofte følge med tilstands- eller boligsalgsrapporten.

– En verdi- og lånetakst kan ikke erstatte opplysningene i en tilstandsrapport, understreker Huser i Norsk Takst.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer